Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър,

...
Анексът към Националния рамков договор е подписан, денят е добър,
Коментари Харесай

Анексът към Националния рамков договор е подписан, увеличават клиничните пътеки с 8 процента

Анексът към Националния рамков контракт е подписан, денят е добър, обединихме се всички. Това единомислещо мнение показаха пред публицисти министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров след взаимна среща с Надзорния съвет на НЗОК.

Стойностите на клиничните пътеки се усилват с осем %, а за медико-диагностичните действия покачването е с 18 на 100, уточни министър Меджидиев. По думите му нарастването влиза в действие със задна дата, от 1 септември, и ще остане стабилно и за идната година.

" Със задна дата, считано от 1 септември, клиничните пътеки се усилват с 8%, като решението е стабилно, т.е. остава и за идната година ", уточни министърът. Той напомни, че преди този момент е имало нарастване на клиничните пътеки със приблизително 25%. Това значи, че действително нарастването за идната година ще бъде 33%. По отношение на медико-диагностичните действия - нарастването е с 18%.

 

 

По този метод средствата за актуалната година ще могат да бъдат разпределени по най-прозрачния метод и лечебните заведения да получат съответните заплащания, изясни министърът. По думите му с анекса се дефинира методът на систематизиране на остатъчните средства и на остатъците, като за задачата е призната методиката, препоръчана от БЛС, за разпределението на икономиите в края на годината. Отразени са и съответните корекции в клинични пътеки, посочи доктор Меджидиев.

" Днес, с помощта на министър Меджидиев, направихме по този начин, че сполучливо да приключим финансовата година в частта ѝ, обвързвана с бюджета на НЗОК. Лечебните заведения ще получат средствата, които им се поставят, до края на годината ", разяснява ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров.

При приемането на бюджета за идната година предстоят и диалозите за Националния рамков контракт за медицински действия, който ще важи за идващия тригодишен интервал. В анекса, подписан през днешния ден, е заложено, че новите цени, които ще се договорят за здравна помощ в границите на бюджета, който следва да бъде признат, ще влязат в действие със задна дата от 1 януари, изясни още доктор Маджаров.

В отговор на въпрос дали съсловната организация към момента поддържа позицията си да не договаря за новия тригодишен рамков контракт с това управление на Надзорния съвет на НЗОК доктор Маджаров уточни, че това ще е решение на Управителния съвет на БЛС. За идващия рамков контракт ще приказваме, когато създадем анализ на предложение, направено ни през днешния ден от НЗОК, в което се съдържат доста неприемливи за нас неща и са връщане обратно, добави той. " Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите оферти от страна на НЗОК за Националния рамков контракт 2023-2025, позицията на БЛС що се отнася до преговорния развой по идния рамков контракт и желаните оставки остава непроменена ", сподели още доктор Маджаров. Преди дни управлението на БЛС изрази мнение, че напуща преговорния развой за идващия тригодишен рамков контракт и изиска оставката на шефа на НЗОК и на ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК. Исканите оставки са " поради престъпления, които считаме, че се правят при използването на закони и при използването на нормативни документи, какъвто е Националният рамков контракт ", сподели тогава доктор Маджаров.

Ръстът от 8 на 100 на цените на клиничните пътеки не е задоволителен, " тъй като те са функционалност на това, че нямаме бюджет за идната година и на практика са функционалност на благоприятни условия, които финансово министерство смяташе, че може да направи ", разяснява още той.

Анексът влиза в действие след публикуването му в Държавен вестник.

По-рано през днешния ден министър Меджидиев се срещна с Управителния съвет на БЛС и с Надзорния съвет на НЗОК, в постройката на НЗОК. Преди срещата доктор Маджаров сподели, че са се отзовали на поканата на министър Меджидиев, тъй като считат, че институцията Министерство на здравеопазването би трябвало да се почита. Вярваме, че медиаторската роля на Министерство на здравеопазването би помогнала да се излезе от тази обстановка, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР