Андриана Стоименова, изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания, обяви,

...
Андриана Стоименова, изпълнителен директор на Центъра за психологически изследвания, обяви,
Коментари Харесай

Грантаджийски организации финансирали протестите, майките отговориха гневно

Андриана Стоименова, изпълнителен шеф на Центъра за психически проучвания, разгласи, че стартират следствие по сигнали за грантаджийски организации, получили пари от одобрени асоциации, с които в следствие финансират митинги.

Стоименова уточни, че има писмени сигнали, изпратени към "нашите организации ", за планове и източници на финансиране от интернационалните организации. По думите й става въпрос за получени средства над милион.

"Сигналите са изпратени от наши членове и сътрудници. Данните са обществени и ги има в някои регистри ", разяснява Стоименова.

Тя бе безапелационна, че в докладите написа, че съответните организации са помагали тези митинги.

"Когато се ревизират данните, ще излезем с съответни имена. Ние сме срещу език на ненавист. Нашата експертиза стъпва на сигнали и обстоятелства ", безапелационна е Стоименова.

"В момента сме срещу всевъзможни опити да се деструктулизира процеса по основаването на два основно значими законопроекта ", безапелационна е Стоименова.

"Много ми е тъжно, че би трябвало да се занимавам с подобен случай. В момента се прави Закон за хората с увреждания ", подсети Стоименова. Тя уточни и че въпросът за хората с увреждания е надпартиен.

На конференцията от национално представителните организации още веднъж се оповестиха изрично срещу законопроекта, препоръчан от омбудсмана Мая Манолова, който е направен дружно с майки на деца с увреждания.

Андриана Стоименова още първоначално съобщи, че конференцията се организира по искане на членовете им. "Те виждат какво се случва - едно разделяне. В публичното пространство ние сме упреквани, че не поддържаме Закона за персоналната помощ, а той стои от осем години ", изясни Симеонова.

Тя бе безапелационна, че национално представителните организации на и за хората с увреждания не могат да поддържат подобен законопроект, който е единствено за 77 хиляди лица с увреждания.

"Съгласно конвенцията, най-разумно би било персоналната помощ да бъде създадена в Закона за обществените услуги ", съобщи Симеонова, припомняйки мнението на организациите, което бе показано по време на съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Национално представителните организации обявиха подготвеност да създадат шатра на хората с увреждания, които там ще носят бели тениски и всеки, който желае може да пристигна и да се запознае с техните претенции.

Именно по време на разискването на законопроекта в Съвета за интеграцияна хората с увреждания преди дни напрежението сред организациите и институциите внезапно се увеличи и приключи с крясъци "Убиец " по отношение на ръководителя на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов, който преди този момент прикани майките да не разкарват тези нещастни деца по улиците.

Национално представителните организации са и срещу приемането на оставката на заместник-министър Росица Димитрова. Това разяснява по време на конференцията Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите у нас.

Припомняме, още през вчерашния ден организациите разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане Димитрова да бъде върната на работа и оставката й да не бъде одобрявана.

Долапчиев още веднъж съобщи, че национално представителните организации на и за хората с увреждания декларират, че са изрично срещу приемането на оставката на заместник-министър Росица Димитрова и желаят тя да бъде възобновена на работното си място. По думите му тя няма грам виновност, в противен случай, работи интензивно по проблемите на хората с увреждания.

Долапчиев уточни, че присъединяване й в този най-голям международен конгрес в Ню Йорк, който България ръководи, се случва на 150 години един път. "Тя стана жертва на висок медиен интерес ", безапелационен бе Долапчиев.

По отношение на Закона за персоналната помощ по време на пресконференциятаюристът Хари Хараламбов съобщи евфемистично: "На една трепетлика й пресъхва капковото напояване. "

На въпрос за какво употребява този евфемизъм, Хари Хараламбов, правист към районната организация на Съюза на слепите отговори:

Този закон е нейният запас. Аз имам по тази причина доказателства. Тя се стремеше да реализира това посредством Наредбата за помощник за самостоятелен живот в Столична община преди 10 години и не й се получи. Сега желае да го реализира на национално равнище, тъй като ресурсът е по-голям. Дали множеството майки са увлечени и подведени или част от тях също желаят да споделят този огромен запас - аз не знам, само че законът е по този начин написан, че това да се трансформира в един бизнес, в което единствено по себе си няма нищо неприятно. Социалните услуги са бизнес, само че бизнесът със обществени услуги би трябвало да се подхожда с човечност, а не толкоз комерсиално и както се показват доста хора като слон в стъкларски магазин. Не може да се печели на гърба на човешкото злощастие.

Тази трепетлика упорства също по този начин за унищожаване на ТЕЛК, вярно ли съм схванала?
Правилно сте схванала. Това е нещо неуместно. Медицинската експертиза не може да я няма. Оценката на уврежданията може да се реформира. Вие би трябвало да разровите повече нещата и да се каже извънредно ясно, че заслугата за цялостното комплициране в експертизата за работоспособността и изобщо индивидът, който измисли това да не бъде експертиза на инвалидността или на увреждането през 99-та и 2000 година, а да се трансформира в експертиза на работоспособността, от което се обърка всичко, е точно същата тази трепетлика, която е един пакостник, който не понася отговорност за нищо. Внушава своя добит опит, добит от Европа, като сякаш директно използван с неточности и необразовано и не поняса отговорност за нищо като последна инстанция.

Ние останалите хора с увреждания не сме толкоз необразовани и не желаеме тя да взема решение нашата орис, нито пък ние - претендираме ние да решаваме нейната.

Именно по тази причина е този разнобой, тъй като трепетликата постоянно се е изживявала като наставник, като човек от последна инстанция, като притежател на новото и модерното, а всички други, изключително несъгласните са ретроградни, носители на остарялото, на комунизма, на който тя също доста добре е служила.

Малко по-рано през днешния ден Вера Иванова, една от протестиращите майки на деца с увреждания, взе отношение във връзка изказванията на национално показаните организации на хората с увреждания, че митингите се финансират от грантаджийски организации.

Ето какво сподели тя пред БТВ: Не знам какъв брой повече могат да ударят дъното. Те са инжектираните и финансираните от страната, усвоили са милиони през годините, с цел да бъдем на дъното. Правим всичко това, не тъй като ни се заплаща, а от обич към децата ни, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР