Андрей Янкулов е бивш прокурор в Софийската градска прокуратура. В

...
Андрей Янкулов е бивш прокурор в Софийската градска прокуратура. В
Коментари Харесай

Надзорът за законност на прокуратурата върху всички отпадна преди 30 години

Андрей Янкулов е някогашен прокурор в Софийската градска прокуратура. В началото на годината напусна системата поради противоречие със протичащото се в нея. Бил е зам.-министър на правораздаването (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.). Коментарът му е от профила му във " Facebook " и е във връзка основния прокурор Иван Гешев и неговата интензивност по време на пандемията с ковид. Заглавието е на " Дневник ".

Едно нещо би трябвало да стане напълно ясно.

Главният прокурор приказва към този момент няколко пъти за " надзора за правда ".

Главният прокурор не реализира контрол за правда върху активността на държавните органи и жителите.

Просто не има такова пълномощие нито в спокойно, нито във военно, изключително и впрочем време.

Имал го е по конституцията от 1971 година (т. нар. Живковска конституция) Чл. 133 ал 1 от нея гласи: " Надзор за точното и еднообразно осъществяване на законите от министерствата и другите ведомства, локалните държавни органи, стопанските и публичните организации, длъжностните лица и жителите се реализира от основния прокурор. "

В новата конституция подобен текст няма и това не е инцидентно,

а напълно целеустремено - да няма сходен контрол.

Според нейния член 126 алинея 2 основният прокурор " реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ".

Няма и дума за министерства, други ведомства, жители и прочие Тоест обсегът на надзора за правда от основния прокурор явно е понижен до активността на прокурорите, а не на всички в страната.

Подобен текст като несъществуващия член 133 от Живковската конституция няма в новата

и за прокуратурата като институция, в случай че приемем, че концепцията й е била просто " надзорът " да не се упражнява еднолично, а групово.

Прокуратурата и по Живковската, и по сегашната конституция има пълномощието " да подхваща дейности за анулация на незаконосъобразни актове " (отменят се от други органи) - член 133 алинея 4 от Живковската, респективно член 127 т. 5 от сегашната.

Това е напълно друго от " общия контрол за правда ", тъй като в случай че съвпадаше с него, нямаше потребност това едно и също нещо да бъде написано по разнообразни способи и в разнообразни алинеи в член 133 от ЖК.

Нито едно от другите настоящи пълномощия на прокуратурата по член 127 от конституцията

не допуска да надзирава активността на всеки в страната.

Има пълномощие да надзирава единствено осъществяването на наказванията (а до момента не съм чул и една дума за обстановката в местата за отнемане от независимост, за които точно би трябвало да приказва основният прокурор, тъй като ръководената от него институция би трябвало да надзирава тъкмо тях) и други насилствени ограничения (например наложително лечение на психологично болни). Текстът споделя безусловно " следи за съблюдаване на законността ", само че не по принцип и по всевъзможни способи, каквито откри за добре, тъй като категорично след " законността " е написано " КАТО: " и са посочени точните й изчерпателно изброени пълномощия, единствено посредством които може да следи за съблюдаване на законността.

В една правова страна държавните органи могат да упражняват единствено толкоз и такива пълномощия, каквито законът им е дал. Другото се назовава произвол - всеки с власт може да реши да си прави всичко, каквото му харесва.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР