Андрей Цеков е кандидат за народен представител на в

...
Андрей Цеков е кандидат за народен представител на  в
Коментари Харесай

Андрей Цеков, ПП: В обществените поръчки корупцията се ражда тогава, когато умира конкуренцията

Андрей Цеков е претендент за депутат на " " в 24 МИР в София. В интервала декември 2021 година – август 2022 е зам.-министър на финансите в кабинета " Петков ", като в неговия сектор са публичните поръчки.

Има 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " в София.



Неведнъж сте казвали, че има систематични проблеми в региона на обществените финанси. Какви са аргументите? Има ли  контролни механизми и работят ли?

По времето на държавното управление на „ “ установихме, че през 12-те години на ръководството на ГЕРБ обществените финанси са били ръководени некадърно, неефективно и разхитително във щета на българските жители и в интерес на тесни олигархични кръгове и клиентелски мрежи, свързани с политическата власт.

Терминът обществени финанси е просто законов евфемизъм за парите, които всички български жители предоставяме на страната и общините под формата на налози, такси и други отговорности. Тези средства би трябвало да се ръководят дейно и икономично, тъй че посредством тях да получаваме обществени услуги и богатства, които да усъвършенстват изискванията, в които живеем, учим, работим и почиваме. В тежест на страната е да употребява нашите пари, с цел да ни обезпечава качествени пътища, водоснабдяване, обучение, опазване на здравето и обществени грижи, както и удобни условия за икономическо развиване, просвета, спорт и забавление. За тази цел страната би трябвало на първо  място да събира дейно приходите си и на второ място да харчи тези доходи рационално и в публичен интерес. Дали това се случвало през ръководството на ГЕРБ? Фактите са задоволително красноречиви.

От една страна имаме потвърдени големи пропуски в приходната част на финансовата система – например Националната лотария години наред е ощетявала бюджета със стотици милиони неначислени такси; „ Лукойл “ в никакъв случай не беше плащал данъци; плажове, подземни, благосъстояния и пристанища са били отдадени на концесия против нереално ниски концесионни хонорари.

От друга страна, установихме колосална нецелесъобразност и неефективност при разходването на обществения запас. Такава несъмнено е налице, когато с тези пари се строят „ къщи за тъщи “, когато в село с 500 поданици се построява стадион с 3000 седящи места за 6.5 млн., балетно учебно заведение или зала за кърлинг. Наред с това, установихме, че голяма част от обществените финанси се прахосват, посредством системата на публичните поръчки, където всеобща процедура е да се подписват контракти без действителна конкуренция и на цени, надвишаващи действителните пазарни стойности.

В светлината на казаното дотук, напълно неслучаен е обстоятелството, че България е най-бедната страна в Европейския съюз с 1.5 млн. жители, живеещи под линията на беднотия. Същевременно по оценки на Transparency International и Световната банка от 2021г. сме и най-корумпираната страна в съюза, като годишната стойност на корупцията надвишава 20 милиарда лева И тези условия са неразривно свързани. Най-бедни сме, тъй като 12 -години страната ни е била първенец в корупцията и общественият запас не се харчил в интерес на жителите, а обслужвал частните ползи на ръководещата политическа олигархия. Всичко това приказва за систематични проблеми освен в ръководството и контрола на обществените финанси, само че и във действието на регулаторните органи, правосъдната власт и политическата система като цяло.

По отношение на публичните поръчки, какви са нарушаванията, които открихте и какви съответни ограничения би трябвало да бъдат подхванати, с цел да не изтичат обществените средства?

Обществените поръчки в България са на годишна стойност сред 8 и 12 % от брутния вътрешен артикул, т.е. сред 10 и 15 милиарда лева В публичните поръчки корупцията се ражда, тогава когато умира конкуренцията. В отсъствието на конкуренция поръчките постоянно се разпореждат на повишени цени и страната заплаща за услуги, доставки или строителство повече от действителната им стойност. Генерират се свръхпечалби и корупционна маса. Затова Европейската комисия и Световната банка сочат, че неналичието на конкуренция е червен байрак за съществуването на корупция в публичните поръчки.

Правителството на „ “ откри извънредно ниски равнища на конкуренция в публичните поръчки. На първо място, налице са голям брой незаконосъобразни „ инхаус “ възлагания, при които отсъства всякаква конкуренция – 2,7 милиарда за Автомагистрала „ Хемус “, 902 млн. за пътя Видин – Ботевград, 511 млн. за ремонт на язовири; 474 мл. За подсилване на свлачища, 400 млн. за удълбочаване на пристанище Варна. Всички тези възлагания са осъществени непрозрачно, без планова документи, без количествени сметки и на извънредно повишени цени, което бе открито от инспекциите на АДФИ и одитите на Сметната палата. Платени са непропорционално огромни задатъци. Строителството е изпълнявано без оценка за влияние върху околната среда, без позволения за градеж, без строителен контрол и без гаранции за осъществяване.

Подобна е и обстановката с настоящия ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа, където при контракти на стойност 757 млн. лева е предоставено строителство за 3.419 милиарда лева – още веднъж непрозрачно, без конкуренция, без строителни бумаги, без контрол и без гаранции.

На последващо място, установихме, че преобладаващата част от възлаганията се правят откакто по индивидуален метод в процедурата се отстраняват всички участници, с изключение на спечелилия поръчката. При общинските поръчки подобен е случая при 59 % от всички възлагания, при поръчките на ВИК операторите – над 80 %, при поръчките на Министерство на здравеопазването – над 70 %. Не е по-различен случая и при възлаганията на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Всичко казано дотук е знак за извънредно високи равнища на корупция в публичните поръчки и приказва, че системите за ръководство и надзор освен че не предотвратяват, само че и посредством умишлено безучастие спомагат за разхищението на обществения запас и ощетяване ползите на българските жители.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закон за обществените поръчки ние предприехме съответни ограничения за излекуване на системите за ръководство и надзор в публичните поръчки. Предвидихме наложителен прелиминарен надзор от Агенцията за публични поръчки върху всяка една поръчка на стойност над 5 млн. лева Този надзор ще разреши на страната да управлява непосредствено над 67 % от цената на всички поръчки оповестени през съответната година. Законодателният пакет планува елиминиране на потреблението на субективни критерии за оценка на офертите, наложително обществено обявяване на всички ценови предложения (дори на отстранените), наложителен одит на процедурите по възлагане на поръчки, значими за съответния възложител, въвеждане на стандартизирани тръжни документи и контракти, опция за присъединяване на външни наблюдаващи в тръжните комисии, разширение на последващия надзор от АДФИ и други Реформата в бранша наложително включва и структурни и кадрови промени в Комисията за защита на конкуренцията, която през ръководството на ГЕРБ намерено покровителства явни тръжни операции и картелни съглашения в публичните поръчки. Основен инструмент в този развой би трябвало да бъде и една реформирана Комисия за противопоставяне на корупцията, която да дейно да проверява широкомащабните корупционни феномени в тази сфера.

Въпреки дребната си територия, страната ни няма добра пътна съгласуваност и качествени пътища, само че към този момент 12 години слушаме какъв брой доста е издигнато и какъв брой милиарди са вложени. Можем ли да имаме положителни пътища на конкурентна цена?

Наследството от ръководството на ГЕРБ в транспортната и районната политика може да се илюстрира единствено като цялостен безпорядък. Държавата ни от години няма работеща тактика за развиване на транспортната инфраструктура. Строителството и ремонтите на пътища не се възнамеряват, не се обследват действителните стопански потребности и положението на пътищата. При неналичието на тактика, не се проектира в точния момент. Ние заварихме празни лавици в Министерство на регионалното развитие – т.е. няма никакво поръчителство на капиталовата стратегия в идващите години. И това не е инцидентно. При неналичието на тактика възлаганията са се правили „ на парче “ по еднолична благословия на министър ръководителя. Отсъствието на планове и количествени сметки пък е разрешавало да се договарят нереално високи цени, посредством които непосредствено се е източвал обществения запас. На всичко от горната страна всеобщо се е изпълнявало строителство без строителни бумаги, без контрол и без дълготрайни гаранции за качество. Това също не е инцидентно. Безконтролността води до неприятно качество и след две-три години пътищата още веднъж са за ремонт. Това разрешава порочният кръг да се завърти още веднъж – нови непрозрачни, неконкурентни възлагания на повишени цени и нови корупционни потоци.

Преустановяването на този циничен модел в действителност е доста просто. За това би трябвало само страната да съблюдава личните си закони. Да възнамерява и ръководи стратегически пътната инфраструктура, да проектира дълготрайно, да организира открити и почтени публични поръчки. Това допуска ръководството на тези процеси да бъде в ръцете на хора с морал, почитание към законността и отговорност към обществото. От друга страна, е нужна и работеща система от контролни институции (КЗК, КПКОНПИ, правосъдна власт). С елементарни думи, когато страната престане да предизвиква и стартира да санкционира корупцията, тогава ще имаме естествени пътища на конкурентна цена.

Освен пътищата, кои са другите браншове, в които откривате нередности при възлагане на публични поръчки?

Управлението на ГЕРБ е заразило с корупция целия обществен бранш. Има знаци за нередности и измами освен в строителството, само че и в доставките и услугите. Натъкнахме се на публични поръчки за строителен контрол, при които са отстранявани 20 от 21 участници, поръчки за доставка на улични кошчета за боклук с отстранени 16 от 17 участника. Поръчки за доставки на коли, при които техническите спецификации са такива, че единствено избрана марка дава отговор на същите. И това не са изключения, подобен е случая в преобладаващата част от поръчките.

Спокоен ли сте за бюджета, който оставихте?

Ние оставихме фиска и бюджета в чудесно положение и нямаме учредения да се притесняваме за неговото осъществяване. Между другото, това беше доказано и от служебния кабинет. Нашето ръководство изрично сподели, че когато се преустановят корупционните схеми, можем да имаме комбиниране на финансова непоклатимост, стопански напредък и обективна обществена политика. Това ни разреши във времена на световна рецесия да увеличим пенсиите, да създадем градини безвъзмездни, да повишим приходите на учителите, лекарите, медицинските сестри, служителите на реда, както и да осигурим енергийни помощи за бизнеса и битовите консуматори.

Вие сте в листите на „ “ в 24 МИР, какво е значимо, съгласно Вас да бъде свършено след изборите? Трябва ли да бъдат направени съществени промени в настоящите механизми или би трябвало да бъде засилен контролът?

Основна задача след изборите е да бъде образувано устойчиво антикорупционно парламентарно болшинство, което да разреши да скъсаме дефинитивно с провалените политики на нескончаемия преход и да продължим към една изменена България, в които ръководството работи фактически в интерес на жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР