Андрей Пивоваров - бивш директор на организацията Отворена Русия, основана

...
Андрей Пивоваров - бивш директор на организацията Отворена Русия, основана
Коментари Харесай

Руските власти спряха рулиращ самолет, за да арестуват опозиционер, близък до Ходорковски

Андрей Пивоваров - някогашен шеф на организацията " Отворена Русия ", учредена от олигарха в заточение и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, е бил арестуван през вчерашния ден вечерта на летище " Пулково " в Санкт Петербург, оповестиха медиите в страната. Той е бил свален от аероплан, който е изхвърчал за Варшава, само че е бил спрян в последния миг от съветските управляващи, като това се случва единствено дни, след интернационалния скандал с отклонения от Беларус аероплан, с цел да бъде арестуван опозиционен публицист.

" Минах митницата без проблеми, самолетът стартира да рулира, когато ненадейно спря. Полицаите пристигнаха и ме изведоха ", описа посредством профила си в Туитър Пивоваров във видеозаписи, направени от негови близки, до момента в който служители на реда го водят с белезници.

Според екипа му той е разследван за съдействие с " нежелана организация ", обвиняване, което го заплашва с до 6 години затвор.

" Искам да посочи, че няма нежелана организация " Открита Русия ". Това е небивалица на нашите секрети служби. По закон подобен статут могат да получат задгранични организации. Руска социална организация като " Открита Русия " не влиза в тази категория ", сподели негова колежка в организацията, която е саморазпусна единствено преди дни заради опасения от репресии.

Международни наблюдаващи свързват засиления напън върху опозицията в Русия с наближаването на парламентарните избори през септември.

Самият той, откакто беше разпитан в Следствения комитет, съумя да каже пред камерите: " Утре ще съм в съда. Настроението е радостно. Това, което се случва, може да е обвързвано с изборите. Плановете ми за номинация бяха известни ".

Допрос в Следственном комитете окончен.

"Завтра суд. Настроение бодрое. То, что происходит, может быть связано с выборами. Мои планы выдвижения были известны ", - говорит Андрей.
— Андрей Пивоваров (@brewerov)

След ареста му неговият апартамент е бил претърсен от маскирани чиновници на реда.

Междувременно съветската полиция извърши серия обиски на адреси, свързани с опозиционните деятели, в това число някогашните депутати Гудкови-баща и наследник.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР