Андрей Новаков е най-младият депутат в Европейския парламент. Роден е

...
Андрей Новаков е най-младият депутат в Европейския парламент. Роден е
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Социална мрежа съживява българското село

Андрей Новаков е най-младият народен представител в Европейския парламент. Роден е на 7 юли 1988 година в Пазарджик. Началното си обучение приключва в ОУ „ Климент Охридски “ в с. Момина клисура. Дипломира се в компетентност „ Право ” в Югозападен университет „ Неофит Рилски “ и редом с това приключва и „ Публична администрация “.

Новаков и сътрудника му Емил Радев бяха първите, които настояха Европейската комисия (ЕК) да предприеме ограничения за унищожаване на двойните стандарти при храните.

Новаков бе и евродепутатът, който с камион се зае да обиколи Европа в поддръжка на недоволството против по този начин наречения закон " Макрон ", засягащ интернационалните транспорти и ощетяващ българските водачи.

Преди дни той бе в Пловдив, с цел да показа интернет платформата „ Селоводител ”, която има за цел да се бори с обезлюдяването на българските села. В обществената мрежа, която е на български и британски, всеки може да сътвори гратис профил на селището си, като задачата е за него да научат допустимо повече гости, туристи и вложители.

- Г-н Новаков, по какъв начин се роди концепцията за основаването на обществената мрежа „ Селоводител ”?

- На първо място животът ми постоянно е бил обвързван с българското село, това е най-много поради моята персонална история, тъй че тематиката е, продължава и най-вероятно, до момента в който съм жив, ще продължава да ме интересува да възродим българското село, колкото и амбициозно да звучи на този стадий. Конкретният мотив е, че от позицията, която заемам сега, мога да си разреша да направя тъй че, от една страна, да изменим дотолкоз европейското законодателство, в тази ситуация да подкрепим обезлюдяващите се райони, а от друга - дружно с екипа ми да създадем нещо, което да проработи незабавно.

Такова, каквото е към този момент " Селоводител ". Спомням си за няколко пътувания, които съм имал и са били безусловно сърцераздирателни, въпреки да не ми е изключително в стила да приказвам по този метод, само че и в област Видин, и в Сакар, в областите Бургас, Ямбол виждаш места, на които няма по какъв начин да останеш безучастен. Това беше стадий, в който взех решение, че е време нещо да създадем с сътрудници, които схващат от компютри и изобщо от по-модерните трендове за връзки. И направихме тази безвъзмездна платформа, която кръстихме " Селоводител ", в която всеки, на който към момента му пука за българското село, може да му помогне да стане известно, тъй че да притеглим интереса там.

- Какво съставлява тя?

- Както всеки човек в последно време има профил в някоя обществена мрежа, по този начин има и профили за села, които демонстрираме в най-хубавата им страна. Ако на някое село преимущество е чистият въздух на Балканите, това е първото, с което то се промотира. Има друго, в което има минерален извор. Трето, в което има черква на 200 година, четвъртото има палеонтологичен музей. А петото цялото е оповестено за архитектурен резерват.

В шестото има пустеещи здания, които биха могли да бъдат за някой бизнесмен капацитет, тъй като са евтини, а в това време могат да бъдат употребявани за чисто произвеждане, за биоземеделие. В друго пък има пустеещи земи, те пък са забавни за някой, който би могъл да развива не промишлено земеделие, а биоземеделие. В дребни количества, само че пък доходоносно.

И по този начин другояче дребни групи от хора, когато ги съберем на едно място, каквото мислим, че вършим със " Селоводител ", се оказва, че можем да съберем хора, които да трансформират българското село. Наред с това се срещнахме с хора, които към този момент са създали своите действия. Срещнахме се с бизнесмени, които са създали ботанически градини да вземем за пример. Това е покрай Ихтиман, в едно от селата. Разкрили са работни места и в това време са върнали живота там. В друго пък имаше хора, които са създали офиси на компании, тъй като са интернет компания и могат да работят от отдалеченост, през компютъра си, и по този начин още веднъж са върнали живота.

Така че платформата ти споделя дали има детска градина, дали има болница, положително ли е покритието на телефоните, има ли интернет, какъв брой надалеч е най-близкият път, има ли здания, които се продават, земя, която се отдава под аренда. Точно като водител, единствено че на села.

- В качеството си на евродепутат какви лостове имате за смяна на това статукво?

- Вече подех самодейност, тъй че след 2020 година да създадем по този начин, че обезлюдяващите се райони да имат преференциално финансиране. Те да получават по-бързо финансиране, да получават техническа помощ, тъй като такива места постоянно нямат административен потенциал да напишат хубави планове. Затова им са нужни външни специалисти, които гратис да им оказват помощ в писането на планове.

От друга страна, смятам, че процентът на съфинансиране по даден план би трябвало да е по-висок там, където има проблем с обезлюдяването. Но напълно скоро ще разберем какъв брой от тези неща ще могат да залегнат. Но по този начин или другояче за мен е приоритет обезлюдяващото село, изобщо селата в България да получат задоволително европейско финансиране.

- Пътят май не е елементарен?

- Пътят наподобява нелесен, неведнъж срещам скептицизъм, само че мисля, че задоволително време се вайкахме, изключително от 89-а година насам, кой, какво и по какъв начин ще го направи, с цел да се промени. Без изобщо да върша опити да своенравнича, ще кажа, че тогава, когато се възхищаваме на едно село в Германия или Франция, когато се задълбочим по какъв начин е реализирано това, разбираме, че образът на селата в Германия е реализиран от германците, а този на Франция - от французите. Ние сме тези, които би трябвало да си помогнем и да върнем живота в българското село, или най-малко на всички места, където можем, тъй като надали ще успеем на всички места във всичките 5037 села.

- Какви са инструментите, какво може всеки от нас да направи?

- Ако има някой от вашите читатели, а аз съм сигурен, че има, на който към момента му пука за българското село, който си спомня с носталгия за ваканциите и хубавото време, което е прекарвал там, който към момента има възрастни баба и дядо там, не му коства нищо, а просто да опише най-хубавите страни на това село. Какви са те - дали е чистият въздух, дали са традициите, дали има локален фолклорен фестивал, дали е локалната кухня, дали е нещо друго, каквото и да било то.

Достатъчни са 10 фрази и няколко фотоси, които е направил с телефона си, да ги разгласява на „ Селоводител ”.
Това, което целим, е повече хора да научат за тези позитивни страни и да поддържат селото под една или друга форма. Дали с наличието си, поради това, че ще похарчат някаква сума, с цел да прекарат там съботите и неделите, и по този метод ще поддържат локалната стопанска система. Такива дребни стъпки ще имат голямо значение, тъй като тогава, когато от ден на ден хора избират да отиват, в началото най-малко, не споделям, че би трябвало да останат да живеят, това значи, че тези средства, които отиват там, ще поддържат локалната продукция на храна, къщата за посетители, локалното малко магазинче или гостилницата. И това оказва въздействие хората да останат или да изберат да бъдат там, в случай че са създали този избор. Защото в последна сметка сега, в който поминъкът си замине, затворят се детската градина и учебното заведение, идната стъпка е хората да си тръгнат.

Опитваме се да спрем този развой и даваме в ръцете на хората един от вероятните принадлежности.

- Как ще привлечете вниманието обаче към по-малко привлекателните села, като полските, които са по-малко атрактивни за туристите?

- Всяко едно има своите изгоди. Ако има такова, което няма някаква забележителност туристическа, то пък разполага с пустееща земя да вземем за пример. Това би го направило забавно да вземем за пример за хора, които биха желали да развиват биоземеделие, което не е в големи мащаби, само че е скъпо и доходоносно, тъй като е извънредно чисто поради терена. Други пък може да имат пустеещи здания, от остаряло Трудово-кооперативно земеделско стопанство, имаше и такива образци. Хората споделяха: " А, тук ще разкрия три работни места, тъй като е в район с безработица и има привилегии. Така че ще възстановим тази постройка.

Ето значи две обособени обитаеми места, настрана едно от друго, и в двете нямат кой знае какво нещо удивително, в едното има пустеещи земи, а в другото пустеещи здания, само че и двете са привлекателни за друг вид хора. Имаме няколко образеца, в които остарели ферми са преобразувани и са направени в офиси на IT компании единствено поради това, че има свободомислещи хора, които могат да работят от компютрите си и избират да го вършат на такова място.

- За кого ще е налична тази информация, качена на платформата?

- За всички туристи, пътешественици и вложители. За всевъзможни хора, ще преведем на британски и ще промотираме най-много в обществените мрежи и в целия свят. На първо място в Европа и Щатите, където знаем, че има най-силен интерес. Има интерес и от Япония, само че допускам, че ще ни отнеме малко повече време да преведем на японски платформата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР