Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и

...
Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и
Коментари Харесай

Андрей Луканов е застрелян пред дома си

Андрей Карлов Луканов е политик от Българската комунистическа партия и наследилата я Българска социалистическа партия.
Той е министър-председател на България в две следващи държавни управления през 1990 година – първото ръководи страната от 8 февруари до 21 септември, а второто от 22 ноември до 20 декември.
 Родена е Веселина Геновска, българска писателка Родена е Веселина Геновска, българска писателка
Веселина Маринова Геновска е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена е на 1 октомври 1911 в гр. Левски. Завършва проги...
Андрей Луканов е убит на 2 октомври 1996 година с 4 патрона пред дома си на ул. „ Латинка “ 15.
В деня на убийството към 9:15 – 9:20 ч. Луканов излиза от вкъщи си и се насочва към персоналния си автомобил „ Пежо 306 “, паркиран на към 15 метра от входа. В колата го чака водачът му. Луканов влиза в автомобила, само че се сеща, че е не запомнил нещо. Излиза от колата, доближава се до домофонната уредба и се пробва да се свърже със брачната половинка си. През това време килърът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5 – 2,5 метра с револвер „ Макаров “. Куршум попада в региона на дясното му слепоочие, а други 3 – в гърба. Експремиерът пада на земята, а килърът изчезва.
В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени облекла на хипотетичния палач, с които се е маскирал като друмник. Пистолетът, с който се счита, че е било осъществено убийството, е открит едвам 40 дни по-късно зад нагревател на площадката сред етажите в жилищен блок на прилежащата улица „ Димчо Дебелянов “.
За убийството са арестувани и наказани Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са анулирани. Убийството остава неразкрито.
 Роден е Никола Ганчев, български музикален възпитател Роден е Никола Ганчев, български музикален възпитател
Роден е на 28 септември 1919 година в село Шишманци, Пловдивско, само че от дребен заживява със фамилията си в село Рудник, Бургаско. Майка му...
Веднага след гибелта на някогашния министър председател в печата се появяват доста и разнообразни версии – от нападение на „ енергийната мафия “ до битови аргументи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР