Андрей Живков има дълъг опит в сферата на енергетиката. От

...
Коментари Харесай

Андрей Живков: За месец трябва да направим план за отказ от въглища

Андрей Живков има дълъг опит в областта на енергетиката. От 1996 до 2012 година работи в " Електроразпределение Столично " и след продажбата му - в " ЧЕЗ Разпределение България ", като заема разнообразни позиции, последната от които е началник направление " Столично ". От 2014 до 2015 година е член на надзорния съвет на държавния " Електроенергиен систематичен оператор ". От 2017 до 2018 година е ръководител на управителния съвет на ЕСО.
В енергетиката от няколко месеца бушува същинска стихия. Първо - природният газ нарастна над три пъти единствено в границите на 2021 година, като главният скок беше точно през юли, август и септември. Второ - през тази година има внезапно повишение на цените на въглеродните излъчвания - от 30 до над 60 евро за звук. Това докара до исторически върхове в цената на тока из цяла Европа. На този декор от 1 юли всички компании в България бяха задължени да стартират да се доставят с електрическа енергия по свободно контрактувани цени. Става дума за над 300 хиляди компании, повече от половината от които обаче заради неналичието на осведомителна акция не започнаха дейности и не избраха снабдители, а оставиха да бъдат служебно снабдявани. Резултатът бяха изненадващите двойни и даже тройни августовски сметки за ток. Ситуацията през септември е даже още по-неприятна - електрическата енергия е приблизително с 10% по-скъпа по отношение на предходния месец. В същото време няма настоящ парламент, който вероятно да утвърди скица за компенсиране на енергоемките предприятия, и това може да докара до прекъсване на работата им и съкращения. При всички случаи високите енергийни цени ще доведат до повишение на инфлацията.

За да разяснява всичко това, " Капитал " се обърна към служебния министър на енергетиката Андрей Живков.
През последните дни всички компании получиха стряскащо високи сметки за ток - в някои случаи и над два пъти повече от миналогодишните за същия месец. Бизнес организациите от седмици приказват за сериозна обстановка с енергийните цени и упорстват за незабавни ограничения. Какво тъкмо се случва в бранша?
- Сакралната дата за сегашната обстановка е 1 юли. Тогава всички небитови консуматори излязоха на свободния пазар и бяха директно изложени на риска от борсовите цени. Това е значителната разлика по отношение на предходната година, когато междинният и дребният бизнес имаха контролирани цени на тока. Освен това обаче огромна част от фирмите не подписаха контракти за доставяне с електрическа енергия по свободно контрактувани цени, заради което бяха трансферирани към така наречен снабдител от последна инстанция (ДПИ), чиито цени са даже по-високи от борсовите. Тук обаче не желая да трансферира виновността върху фирмите, а ще кажа, че евентуално не е имало задоволително добра осведомителна акция за стъпките, които би трябвало да се подхващат, и рисковете, в случай че това не се случи. Защото тук не става дума единствено за ДПИ - в самите контракти с доставчиците на електрическа енергия има редица условия и особености, за които би трябвало да се внимава. Например всеобща процедура е целият пазарен риск да се трансферира към потребителите, което не подтиква търговците да търсят по-евтина сила.

Това са вътрешните фактори, които провокират сегашните разтърсвания. Има и напълно външни аргументи, които покачват сметките за ток - от началото на август има значителен растеж на цените на електрическата енергия в цяла Европа. А това мултиплицира резултата за българските консуматори, които действително за първи път се сблъскват с енергийната борса.
И какво може да се направи в сегашната обстановка без работещ парламент?
- За жал в енергетиката рядко има решения, които да дадат бърз резултат. Още от август обсъждаме с бизнеса по какъв начин да се тушират тези отрицателни резултати. Има неща, които могат да се създадат оперативно, само че има и такива, които изискват промени в нормативната база. В момента преценяме с КЕВР и бизнес организациите какво и по какъв начин да създадем. Оперативните ограничения към този момент ги взехме - активирахме мощности и разпределихме ремонтите по този начин, че да не се застъпват. Но не можем да спрем износа на ток, каквито апели се чуха. Просто не сме в такава догадка - да има дефицит на мощности в страната и да е заплашен салдото. По-скоро ще се насочим към изчистване на разпоредбите на борсата. Би могло да се постави да вземем за пример таван на офертите " закупувам ", с цел да не се потегля от прекомерно високи цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР