Андрей Гурков, Ще изпадне ли германската икономика в тежка рецесия

...
Андрей Гурков, Ще изпадне ли германската икономика в тежка рецесия
Коментари Харесай

Как Кремъл сгреши с Германия

Андрей Гурков,

Ще изпадне ли немската стопанска система в тежка криза тази зима заради внезапното повишение на цените на газа и електрическата енергия? В Германия- се притесняваха от това, а Кремъл пък разчиташе точно на подобен сюжет - тъй като в последна сметка острите стопански проблеми и необятното национално неодобрение биха могли да принудят немското държавно управление да понижи поддръжката си за Украйна.

Онова, което през ноември и декември 2022 беше единствено съмнение, през втората половина на януари към този момент е несъмнено: Германия, най-голямата стопанска система в Европа, може да изпадне през 2023 година в най-лошия случай единствено в лека криза.

Песимизмът намалява 

Настроенията на бизнеса се усъвършенстваха даже в немската химическа индустрия, която около флагмана си BASF се оказа в изключително тежко състояние заради несъразмерната взаимозависимост от съветския природен газ като енергиен източник и суровина.

През декември упованията на химическите компании за идващите шест месеца се усъвършенстваха доста. Научно-изследователският институт Ifo изяснява това непосредствено със мощното понижаване на цените на силата през последните месеци, изключително на газа.

Очакванията на експертните среди в Германия за идната половин година също се усъвършенстваха с 40 пункта единствено за един месец. Индексът, изчисляван от Центъра за европейски стопански проучвания (ZEW) в Манхайм въз основа на изследване измежду икономисти и финансови анализатори, се увеличи през януари за четвърти следващ месец и беше позитивен за първи път от началото на войната в Украйна.

Брутният вътрешен продукт на Германия през 2022: по-добър отпреди пандемията

" Рецесията към момента не е почнала, а икономическите вероятности към този момент се усъвършенстваха доста ", по този начин икономистът Томас Гитцел разяснява тези данни. Според него " немската стопанска система се оправя по-добре, в сравнение с мнозина се притесняваха в последно време ". Александър Крюгер, основен икономист в банката Hauck Aufhäuser Lampe, съобщи, че " опасенията за криза са изчезнали " и отдаде това на първо място на " отслабващия инфлационен потрес и добре запълнените газови складове ".

Всъщност рецесията в Германия по този начин и не е почнала публично. На 13 януари Федералната статистическа работа, че съгласно предварителната оценка Брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,9 % през 2022 (средно за интервала 2011-2021 година: 1,0 %) и ще бъде с 0,7 % по-висок от този през 2019. По този метод немската стопанска система е надхвърлила нивото отпреди пандемията и последвалата рецесия във връзка с количеството създадени артикули и услуги.

Страната отбелязва тези положителни резултати макар " последствията от войната в Украйна, като да вземем за пример рисковото повишаване на цените на силата ", и макар редица други неподходящи фактори. Те включваха спирания на доставките на първични материали и съставни елементи заради разстройства в международните вериги за доставки, възходящи цени на храните, дефицит на квалифицирани фрагменти и продължителна андемия, напомня директорката на Федералната статистическа работа Рут Бранд.

Стагнация, само че не и криза в края на 2022

В същото време службата разгласи, че съгласно предварителната оценка немската стопанска система е отбелязала нулев напредък през четвъртото тримесечие на предходната година спрямо предходното. С други думи, Германия навлезе в зимата на 2022/2023 в застоялост, само че не и в криза.

Следователно от актуалното първо тримесечие зависи дали немската стопанска система ще изпадне в криза, или не. Редица специалисти са на мнение, че рецесията е неизбежна през тази година, само че не престават да акцентират, че тя ще бъде лека или " техническа ". Терминът се употребява, с цел да се опише обстановка, при която Брутният вътрешен продукт официално, съгласно статистиката, понижава, само че този спад е толкоз най-малък, че не води до типичните признаци на икономическа рецесия - забележителен спад в производството, висока безработица и всеобщи банкрути на компании.

Лек спад, нулев напредък или лек напредък?

" В момента доминира лека рецесионна наклонност, само че от пролетта нещата ще се подобрят " - това е макроикономическата прогноза на Зигфрид Русвурм, ръководител на Германската федерална асоциация на индустрията (BDI). Въпреки това организацията на огромния бизнес в Германия към момента допуска, че немският Брутният вътрешен продукт ще спадне с 0,3% през 2023 година.

Подобна прогноза за лека криза дава и основният икономист на Commerzbank Йорг Кремер - той чака спад от 0,5%. В същото време на 18 януари Deutsche Bank преразгледа предходната си прогноза за немския Брутният вътрешен продукт за 2023 и увеличи упованията си: от -1% банката мина на прогноза за  нулев напредък. Berenberg Bank също чака застоялост, само че не и криза. От друга страна Институтът за международна стопанска система в Кил (IfW) е по-оптимистично надъхан и предвижда растеж на немската стопанска система от 0,3%.

Ето за какво немските експертни среди към този момент не приказват за тежка икономическа рецесия в Германия. Единственият въпрос е дали през тази година ще има лек спад, нулев напредък, или лек напредък. И двата резултата биха били позитивни за стопанската система, която предходната година претърпя цялостен срив в връзките си с дългогодишния си главен снабдител на сила, който се оказа боен агресор.

Решаващият фактор: отбягване на дефицит на газ

В подтекста на глобите, наложени от Европейски Съюз, Германия се отхвърли от потреблението на въглища и недопечен нефт от Русия и беше отрязана от доставките на " Газпром " в края на август. Въпреки това Берлин съумя да запълни големите си газохранилища на 100% за зимата и предотврати дефицит на природен газ, който можеше да принуди немското държавно управление да ограничи доставките за промишлени клиенти или даже краткотрайно да ги лиши от горивото. Подобно развиване на събитията, единомислещо акцентират немските икономисти, неизбежно би довело до тежка криза в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР