Андрей Бабиш, смятан за следващия премиер на Чехия след изборите

...
Андрей Бабиш, смятан за следващия премиер на Чехия след изборите
Коментари Харесай

Обвиниха в измама с евросубсидия сочения за бъдещ премиер на Чехия

Андрей Бабиш, считан за идващия министър председател на Чехия след изборите този месец, разгласи, че публично против него са повдигнати обвинявания за машинация по случай, обвързван с евросубсидия за 2 милиона евро от преди десетилетие, осведоми Ройтерс.

Бабиш неведнъж отхвърля обвиняванията, пояснявайки, че следствието е скрит план на враговете му, които не желаят да поеме властта в Чехия.

" Получих решение за начало на наказателно произвеждане по псевдослучая...незабавно ще апелирам това решение ", сподели Бабиш в известие.

Няма коментар от страна на прокуратурата и полицията.

Обвиненията бяха предстоящи, откакто през август прокуратурата изиска от Народното събрание да снеме имунитета на милиардера, водач на придвижването ANO, и на заместник-председателя на ANO Ярослав Фалтинек. На 6 септември Народното събрание гласоподава за анулация на имунитета им.

Говорител на партията разясни, че Фалтинек, някогашен началник на компании на Бабиш, също е упрекнат в машинация.

Очаква се партията на милиардера да завоюва изборите на 20-21 октомври, което още веднъж ще му даде имунитет. Парламентът още веднъж ще би трябвало да гласоподава за снемането, с цел да разреши на прокуратурата да продължи следствието.

Според социологическите изследвания ANO ще завоюва най-вече гласове, само че не и за еднолично ръководство. Няколко партии оповестиха, че няма да се причислят към водено от Бабиш държавно управление поради следствието.

Случаят е обвързван с обвинявания, че Бабиш е скрил преди десетилетие, че има конферентния център Capi hnizdo, с цел да получи финансиране от Европейски Съюз, защото средствата са били предопределени за дребен бизнес.

Той е нямало да получи парите, в случай че е съобщил истината, защото конгломератът му Agrofert е един от най-големите в Чехия. Бабиш твърди, че центърът е бил благосъстоятелност на негови родственици, когато дотацията е получена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР