Андрес и Мария Синта, влюбени в България избраха да си

...
Андрес и Мария Синта, влюбени в България избраха да си
Коментари Харесай

След 20-Годишно Приятелство С Благоевградчанина Миро Семейство Испанци Дойде Да Прави Бизнес У Нас! Кошмарът Им Е Страшен!

Андрес и Мария Синта, влюбени в България избраха да си купят къща и да живеят с китното село, само че попаднаха в лъжливата скица на приятеля си Мирослав, с когато Андрес се среща на Канарските острови преди 2 десетилетия.

През всичкото това време испанците приемали Мирослав И., като част от фамилията си, помагали му, обичали го, неведнъж го посрещали в дома си, по тази причина му дали своят вот цялостно доверие да уреди документите и да управлява градеж на определена от тях къща и имот. Днес те са в България, в Брежани, само че излъгани, огорчени и ограбени, станали жертва на безкрайната си доверчивост и доброжелателност към благоевградчанина.

Историята им ни описа Ан. Попова, една неповторима жена, която се занимава с доброволческа активност, и която е неразделно до испанците в борбата им да се оправят с бедите, сполетели ги в България. Намираме фамилията испанци в къщата им, станала причина за срутва на едно дългогодишно другарство, и която се оказа неведнъж по-скъпо платена и надалеч от упованията им.

Андрес и Мария Синта са прелестно и доброжелателно семейство от испанския град Кадес. Слушали и чели доста за хубостта на България и нейните топли и гостоприемни хора, без съмнение, те решили, че ще изживеят старините си тук. Избрали селото в регион, покрай приятеля си Мирослав, който доста упорствал те да дойдат в България. Затова се заел да им откри къща, да я ремонтира и да я пригоди за живеене. През 2017 година Мирослав им демонстрира място в селото, което те харесват. Става въпрос за 3500 кв. м. дворно място с към 6 дребни къщи, които се нуждаят от реституция. На посочена от Мирослав схема има и гора. Година по-късно, откакто фамилията „ платило “ над 10 хиляди евро към този момент за имота, идват да видят и парцела си. Какво се оказва обаче, ето разказът им: „ През май – юни 2017г. взехме решение да купим къща в село Брежани и започнахме да пращаме пари на Мирослав през юни. Видяхме схема на парцела, към 3500 кв. м. На нея имаше две площи, едната е тази, в която се намираме сега и една над нея, през уличката. Платихме за правене на план на парцела на проектант, само че проект имаме единствено на фотоси, по този начин и не го получихме, нито фактура за платените пари. За прекачване на парцела, схема и документи, заплатихме 8000 евро и 2000 евро за документи.

Изготвихме пълномощие на Мирослав, който трябваше да придвижи всички документи. Три пъти идвахме от Испания до България за прехвърлянето на къщата, само че всякога доста бързо приключваше всичко и не ни оставяха време да проучим нещата. Подписахме документите без преводач, те бяха на български език, напълно на сляпо, само че въпреки всичко ние имахме доверие на сигурен човек, наш дълготраен другар, по този начин си мислехме. Оказа се, че с пълномощното сме дали право на Мирослав да ръководи компанията, която имаме за ръчно направени украшения и е една от първите в Испания. Той по този начин ни сложи в обстановка, че нямахме време за реакция. Имахме половин час да подпишем пълномощното и да се качим на самолета за Испания. Когато дойдохме през януари 2018г. се оказа, че къщата към момента не е трансферирана на наше име и още си е със остарелия притежател. Усетихме се, че нещо не е наред. Питахме петима нотариуси може ли да се подписва документ без преводач и всички споделиха, че не може. Когато дойдохме на място да я забележим, едвам не умряхме. Оказа се дребна къщурка, с малко дворче, а горната част, която ни беше показана, че също спада към парцела, който би трябвало да получим, въобще не е към него. Къщата е 50 кв. м на 2 етажа. Купихме я още веднъж.

Платихме още 1000 евро за прехвърлянето. Видяхме се с нотариус, към този момент с преводач благодарение на положителни хора от селото и се оказа, че цената на парцела е 3500 лева, а за документите дадохме 400 лева На фона на парите, които бяхме дали към този момент, това беше никаква сума. В следствие говорихме с човек от селото, който също желал да купи къщата, единствено че на него са му споделили 8000 лева, а на нас 8000 евро. Освен това, с пълномощното, което издадохме на Мирослав, той е източил и кредитните ни карти. Останахме без нищо, единствено къщата, която виждате. Когато дойдохме, трябваше да спим някъде и наехме една стая за 50 лева на вечер. Явно е, че всичко е било планувано, защото ние три пъти идвахме от Испания до мястото, само че ни гонеха за 5 минути, казвайки, че къщата още не е подготвена. Имаме фотоси на къщата, на терена и когато направихме първото прекачване. Дадохме 8000 евро, след това 2000 евро и след това още 1000 евро. Ние си мислехме, че купуваме терена, на който сме в този момент и този който е от горната страна. Сега към този момент имаме всички документи, виждате, че стягаме къщата благодарение на положителни хора.

С такава наслада купихме парцела поради красивите дървета, природа и терена. И по какъв начин завърши нашето другарство с Мирослав: Имахме фирмени сметки и персонални спестявания, които бяха източени, с помощта на пълномощното, което ние наивно му издадохме. С парите ни, Мирослав си направи къща, отмора до Швеция, почивки на Черно море… “, споделят фамилията испанци. „ Не сме подали още сигнал до полицията, тъй като действахме по препоръките на нашия предходен юрист. Според новия в този момент има вяра да получим парите си, да го осъдим “, споделят с вяра Андрес и Мария Синта. Всички в село Брежани познават Адреас и Мария Санта. Помагат им. Доброволци са се присъединили в помощ на фамилията, за облагородяване на къщата. „ Все още желаеме да създадем нещо като дребна фабрика, в която да произвеждаме нашите украшения. Искаме да наемем хора от Брежани, от региона, да дадем работа “, споделя Андрес, който е на 53 години, водолаз, обиколил целия свят. Неговата фантазия е да предложения в Брежани всички хора, които познава, с цел да могат да се срещнат със селото, с България, с бита и традициите, които имаме. Случката не ги обезкуражава. Все още имат вяра в положителното и справедливостта.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР