Андреа Налес, вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП),

...
Андреа Налес, вероятният следващ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП),
Коментари Харесай

За бъдещата шефка на ГСДП изборът бил канцлер или домакиня

Андреа Налес, евентуалният идващ водач на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), постоянно е била главен подмолен състезател в битките за власт в левоцентристката партия - още от появяването си на политическата сцена преди към 15 години, написа в сряда ДПА.

Сега 47-годишната Налес е в окото на нов вихър, пробвайки се да наложи своята власт над партията в конюнктура на митинги против новото съдружно съглашение с консерваторите на канцлера Ангела Меркел и евентуалното й покачване в партиен водач.

Налес завоюва национална политическа популярност в смутните времена на последното държавно управление на ГСДП преди 15 години, когато, като народен представител от лявото крило, поведе вътрешнопартиен протест против твърдите обществени промени на кабинета.

Задачата й в този момент е да се опита да поведе ГСДП към възкръсване след поредицата изборни унижения предходната година, които запратиха деморализираната партия в рецесия на идентичността, и евентуалната нова коалиция с Меркел, за която множеството партийни членове се кълняха, че не желаят да се повтаря.

Налес е член на ГСДП от 18-годишна възраст. Смята се, че нейна е заслугата да убеди разграничената си партия да се съгласи да стартира съдружни договаряния, с пламенна тирада на специфична партийна конференция през януари.

Първото й огромно тестване като партиен водач обаче евентуално ще пристигна през идващите седмици, когато тя подхваща акция в опит да наложи новото съдружно съглашение на скептичните и непокорни партийни членове, които би трябвало да гласоподават за него до 2 март. Освен това тя би трябвало да убеди партийните членове да гласоподават за нея на ексклузивен конгрес на 22 април.

Подчертавайки съществуващото напрежение в ГСДП, решението на управлението да я номинира за поста се сблъска с твърда съпротива от някои браншове в партията. Реакцията против Налес е не толкоз ориентирана персонално срещу нея, колкото по-скоро демонстрира недоволството на някои членове, които виждат властнически опит да се назначи жена за ръководител на партията с решение, което съгласно тях е трябвало да се вземе с гласоподаване на цялата членската маса.

Въпреки всичко, пътят на Налес към властта получи нов подтик нощес, когато неуспелият претендент за канцлер Мартин Шулц разгласи незабавната си оставка като водач на партията.
А не й липсва и поддръжка.

" Това е обновяване във всяко отношение ", сподели Щефан Вайл, министър председателят социалдемократ на централната немска провинция Долна Саксония, предходната седмица, като посочи, че Налес е знак на смяна, откакто Шулц съобщи, че ще се отдръпна, с цел да й отстъпи мястото си.

Новата frontfrau на ГСДП преди време написала прословутата фраза в учебното списание, че задачата й в живота е " или стопанка, или канцлерка ".

И в действителност, в случай че Налес убеди болшинството редови членове на ГСДП да поддържат съдружното съглашение, това може да й проправи пътя към партийната кандидатура за канцлер за идващите национални избори през 2021 година Ако обаче не успее да обезпечи задоволително гласове за новата коалиция, това значително ще подкопае политическото й въздействие в партията и ще хвърли ГСДП в още по-дълбока рецесия.

Налес, разграничена със брачна половинка си и майка на дребна щерка, ще бъде първата жена, която оглавява ГСДП в 154-годишната й история.

Номинирането й идва 18 години откакто постоянните политически противници на ГСДП, консерваторите християндемократи, избраха първата си жена водач, Ангела Меркел.

Бивш водач на младежката организация на социалдемократите, Налес още повече консолидира властта си в партията през 2009 година, когато бе определена за неин общоприет секретар - стъпка, която преди време някои анализатори изтълкуваха като уклон на партията наляво.

В последно време обаче Налес взе курс към центъра на немския политически живот.
ГСДП счита, че Налес е била един от по-успешните й представители в последната коалиция с Меркел, почнала през 2013 година

Като министър на труда и обществените въпроси Налес прокара куп начинания на ГСДП, в това число въвеждането на минимална заплата и спомагателни пенсии, в това число за оживели от Холокоста.

Следващото ходило по партийната стълбица тя изкачи през септември м.г., когато стана ръководител на парламентарната група на ГСДП като част от напъните на партията да прегрупира силите си, откакто изборният й резултат се срина до скромните 20,5 % - най-ниското ниво от основаването на модерна Германия.

Сега обаче, в изискванията на недостиг на водачи, Налес може би е един от последните шансове за избавяне на ГСДП, отберязва ДПА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР