Андрас Кадокса, партньор в McKinsey & Partners - Унгария, обясни,

...
Андрас Кадокса, партньор в McKinsey & Partners - Унгария, обясни,
Коментари Харесай

България бележи ръст в дигиталната икономика, но той се дължи и на ниската стартова точка

Андрас Кадокса, сътрудник в McKinsey & Partners - Унгария, изясни, че фирмите изпитват мощен възторг за Индустрия 4.0

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Бизнесът на бъдещето

Конференцията Industry 4.0 ще опише по какъв начин фирмите настройват бизнес-моделите си за новата гражданска война и какво да чакаме в идващите години
28 сеп 2018
Фирмите в България не чакат дигитализацията да докара до съкращения

Анкета на Германо-българската камара и " Сименс " демонстрира, че фирмите нямат дълготрайна тактика в тази област
24 сеп 2018
Европа изостава с цифровата промяна

Водят фирмите в Азия, следваните от тези в Северна и Южна Америка, демонстрира изследване на PwC
9 юни 2018 Можеш ли да накараш ИТ експерт със заплата от няколко десетки хиляди евро на година да работи нощна промяна в дружество някъде в селските региони? Този въпрос повдигна доктор Андрас Кадокса, сътрудник в McKinsey & Company - Унгария, по време на презентация за трендовете в Индустрия 4.0 по време на годишния бизнес конгрес в Пловдив, проведен от " Икономедиа ", община Пловдив и " Тракия тех ".

С този въпрос се сблъскват предприятия и в България, и по целия свят. Отговорът, несъмнено, е " малко евентуално ". Той насочва към един от главните проблеми, с които компании и предприятия се сблъскват в акомодацията си към новата епоха на цифровизация и автоматизация. От една страна, тя би трябвало да направи производството по-лесно и наситено с хора, само че от друга - то не може да стане без значение от чиновниците.

Къде попада България на цифровата карта

Според анализите на McKinsey България има здравословен растеж в цифровата стопанска система, изясни Кадокса. Дигиталната стопанска система (която включва електронната търговия, ICT и какъв брой потребителите харчат за цифрово оборудване) у нас пораства с 8.2% на година, до момента в който растежът приблизително в едни от най-големите страни в Европейски Съюз (Испания, Франция, Италия, Англия и Германия) е едвам 3.1%. Шампион е Швеция с 9.9% растеж.

Кадокса означи, че впечатляващият растеж на цифровата стопанска система в България би трябвало да се преглежда с ангажимента, че въпреки всичко тя потегля от ниско равнище спрямо други страни и по тази причина и растежът е по-забележителен.
Делът на цифровата стопанска система от Брутният вътрешен продукт у нас е също относително висок, посочи Кадокса - 6.7%, като при цифровите първенци в Европа (скандинавските страни, Естония, Ирландия, Белгия, Холандия и Люксембург) той е 7.3%.

България се оправя по-добре от своите съседи в Централна и Източна Европа във връзка с дигитализацията в браншове като произвеждане и превоз. Най-сериозно закъснение се следи в областта на финансите и застраховането.

Частният бранш към момента се колебае

Годишната анкета на McKinsey, която се стреми да усети пулса на Индустрия 4.0, изследва нейното развиване в компании с най-малко 50 чиновници и най-малко 10 млн. $ доходи в Бразилия, Китай, Франция,, Германия, Индия, Япония и Съединени американски щати.

Компаниите изпитват мощен възторг за Индустрия 4.0, като това е единствената константа през трите години, в които се организира анкетата. Същевременно съвсем всички считат, че се оправят по-добре от съперниците или най-малко колкото тях - само че това е необичайно, тъй като тогава кои са тези, които не се оправят, означи Кадокса.

Основните терзания на компаниите са за сигурността на данните, както и казусът с намиране на фрагменти. Хората в заводите към момента не могат всеобщо да се оправят с усложняващото се съоръжение в резултат на автоматизацията. Затова и препоръките на McKinsey към компаниите се въртят към това да не не помнят за чиновниците в устрема си към нововъведения и да работят за измененията в фирмите от високите равнища на ръководството, вместо да разчитат на междинния мениджмънт.

Сред най-често срещаните неточности в предприятията е да се увлекат по вълнуваща технология и да търсят защо да я употребяват, вместо да проучват и открият бизнес опциите с най-висока стойност за техния бизнес. Освен това частният бизнес би трябвало да се стреми да търси партньорства из екосистемата, а не да се пробва да реши всички проблеми самичък и със лични запаси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР