Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио,

...
Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио,
Коментари Харесай

Андон Балтаков е новият директор на БНР

Андон Балтаков е новият общоприет шеф на Българското национално радио, реши през днешния ден медийният регулатор.

Той ще размени на поста Светослав Костов, който беше предварително освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври предходната година след опита за събаряне от ефир на дългогодишния водещ на утринния блок на стратегия " Хоризонт " Силвия Великова и последвалото невиждано дългото прекъсване на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт " на 13 септември 2019 година

Балтаков беше определен от втория опит, откакто при първото гласоподаване никой от претендентите не съумя да завоюва нужните по закон 3 от общо петте гласа на членове на регулатора. Тогава двама от претендентите - Балтаков и актуалният и.д. шеф на БНР Антон Митов получиха по два гласа, а Митко Димитров остана трети с един.

При повторното гласоподаване поддръжка за Балтаков дадоха шефът на регулатора София Владимирова (ГЕРБ) и Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев). Така, дружно с гласувалите за него още от първия път Бетина Жотева (от президентската квота, препоръчана от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ), той получи четири гласа.

За Антон Митов гласоподава Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки).

Идеите на Балтаков

По време на чуванията на претендентите за общоприет шеф в понеделник и вторник (подробности можете да прочетете тук и тук) членовете на Съвет за електронни медии Членовете на Съвет за електронни медии показаха концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, макар че не му бяха спестени и мнения, че ще му бъде изключително мъчно при нейната реализация.



Сред главните проблеми на БНР, които Балтаков уточни при чуването, е незадоволителното замесване на младата публика. По думите му бъдещето на публичната медия е в цифровото пространство. Той акцентира и на нуждата от работа в посока на музикалната стратегия в ефира на БНР.

Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като публицист, след това и като управител.
Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио " Витоша " през 1994 година, а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за организация " Асошиейтед прес " в Ню Йорк, където е заемал управителни позиции в отдела за цифрови артикули и стратегическо обмисляне. Бил е старши шеф бизнес интервенции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти.. В момента има консултантска компания в Съединени американски щати и поучава медиите по какъв начин да си ръководят бизнеса. Работи по два плана взаимно с " Ройтерс ", напомня " Капитал ".

В състезанието за нов общоприет шеф участваха общо шестима претенденти - Жени Гаджалова, Антон Митов (който до момента беше и и.д. шеф на радиото), Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев).

Бившият шеф на БНР Светослав Костов води дело против решението за освобождението му от поста, което счита за непозволено. Първото съвещание по делото беше при започване на тези седмица.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР