Андерс Фог Расмусен – бивш генерален секретар на НАТО, заяви,

...
Андерс Фог Расмусен – бивш генерален секретар на НАТО, заяви,
Коментари Харесай

Бивш шеф на НАТО: Последните правителства на САЩ създадоха предпоставките за глобалните конфликти

Андерс Фог Расмусен – някогашен общоприет секретар на НАТО, съобщи, че последните три президентски администрации на Съединени американски щати са частично отговорни за някои от актуалните световни спорове.

Във вторник той направи сензационно изявление защо счита, че последните администрации са положили основите на споровете в Украйна и Близкия изток, както и на продължаващите опасения за евентуална китайска инвазия в Тайван.  каза Расмусен за бюлетина National Security Daily на Politico.

Расмусен ръководеше НАТО в продължение на пет години от 2009 до 2014 година, откакто повече от седем години беше министър-председател на Дания. Според бившия шеф на алианса, администрацията на Обама е почнала да  в Близкия изток и тази наклонност е траяла при администрациите на Тръмп и Байдън.

Що се отнася до продължаващата война сред Русия и Украйна, Расмусен съобщи, че Европа и Съединени американски щати са работили прекомерно едва, което е подтикнало съветския президент Владимир Путин да стартира война против Киев, съобщава Politico.

По-рано тази седмица администрацията на Байдън се опита да покаже, че се активизира по тези спорове. Говорейки на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че 

 каза Съливан, преди да се спре в детайли на дейностите на Съединени американски щати в Украйна, Червено море, Израел и Газа.

Расмусен е активен поддръжник на Украйна в битката ѝ против Русия. Миналата година той предизвести, че номинирането на някогашния президент Тръмп от Републиканската партия ще бъде  тъй като може да повлияе на външната политика, в това число на руско-украинската война. Номинацията на Тръмп би могла да подкопае поддръжката на републиканците за продължение помощта на Съединени американски щати за Украйна, твърдеше тогава Расмусен.

В сряда Politico заяви, че Расмусен е призовавал демократите да сключат съглашение с републиканците за да се осигури помощ за Украйна и другите съюзници на Съединени американски щати.

, съобщи Расмусен пред Politico.

Няколко републиканци от Камарата на представителите се зарекоха да гласоподават срещу по-нататъшна задгранична помощ, в случай че тя не бъде съчетана с по-строги политики по границите. Задкулисните разногласия не престават от месеци, което води до прекъсване на помощта за страните в спор.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР