Анатолий Дятлов беше заместник главен инженер в атомната електроцентрала в

...
Анатолий Дятлов беше заместник главен инженер в атомната електроцентрала в
Коментари Харесай

Обвиненият за Чернобил руски инженер: Реакторът щеше да гръмне и без теста

 Анатолий Дятлов беше заместител основен инженер в атомната електроцентрала в Чернобил и началник в контролната зала, когато на 26 април 1986 година настъпи пагубна детонация.

В последното си изявление през 1994 година Дятлов описа по какъв начин съдбоносната нощ протекла в завода. Според него пробата, осъществен малко преди детонацията, няма нищо общо с най-голямата нуклеарна злополука в историята. Според него процедурата за изпитване е била планувана в елементи, макар че са осъществени сходни проби, които са се провалили. Дятлов твърди, наред с други неща, че злополуката би могла да се случи и при други условия.

Около 22 часа вечерта ми се обадиха и ми споделиха, че е утвърдено да се направи теста, по тази причина дойдох в Чернобил. Там дойдох към 23 часа. Говорих с ръководителя на предходната промяна, както и със Саша Акимов, началник на нощната промяна. Всичко беше ясно за двама ни. Това беше вид опит, който трябваше да се направи. Но този тест няма нищо общо с злополуката. Това е просто обвързвано с несправедливото следствие на случая, а всичко това се дължи на незадоволителните съставни елементи на самия реактор, нещо, което тогава не е било известно ", твърди Дятлов в последното си изявление. 

" Това би могло да се случи при други процедури, само че стана по време на този случай. Процедурата е написана, доста пъти е обсъждана и е следена от специалисти, " твърди той. Той напомня, че откакто реакторът е прегрял, Акимов натиснал бутона " AZ-5 ", който имал за цел да спре работата на реактора, само че след няколко секунди се случила мощна детонация. Сградата се разтресе, части от тавана започнаха да падат. Алармените лампи се възпламениха, токът спря за малко и се върна. Всички специалисти в този момент са съгласни, че реакторът експлодирал поради този бутон, който трябваше да го спре. Това е необикновено, само че правилно, " твърди Дятлов, който през 1987 година бе наказан на 10 години насилствен труд.

Според специалисти, макар че Дятлов е направил поредност от пропуски по време на теста, като по този метод прегрял реактор 4 до сериозно равнище, главният проблем е в проектирането на самия реактор, планиран от тогавашните най-хубави руски учени. А точно, всички тези атомни електроцентрали са построени от по-евтини материали, тъй че контролните пръти, предопределени за надзор и прекъсване на реактора, са направени от по-евтин материал - графит. Именно графитът е работил като детонатор сега на натискане на бутона " AZ-5 ", тъй че настъпила солидна детонация, която е довела до изпускането на смъртоносно количество радиация в атмосферата, поради което стотици хиляди поданици на Съюз на съветските социалистически републики изгубиха живота си от заболявания, свързани с радиацията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР