Анатоли Костов, иноватор в областта на туризма и видеомонтажист по

...
Анатоли Костов, иноватор в областта на туризма и видеомонтажист по
Коментари Харесай

Разкажи история, запази миналото

Анатоли Костов, иноватор в региона на туризма и видеомонтажист по специалност, провежда самодейност за събиране и опазване на истории, свързани с градски забележителности, местности, любопитни персони и събития от предишното на град Кюстендил. Подобна акция се провежда за първи път и ще се организира под наслов “Разкажи история, резервира предишното “.
До 15-ти декември всички искащи би трябвало да подадът поръчка за присъединяване на е-mail: [email protected]. Всеки може да изпрати своята история, съпроводена със фотоси, свързани с град Кюстендил. Дължината на историята не би трябвало да надвишава една страница. Одобрените истории ще бъдат записани в аудиотур и ще бъдат качени на интернационалната туристическа платформа izi.travel - в която може да разгледате културни обекти и забележителности от целия свят.
Авторите на тези разкази ще бъдат самите жители. Техният глас ще бъде записан към историята им. Ще бъде основан обособен тур към платформата, където ще бъдат показани тези разкази. Той ще се споделя както е и името на акцията - “Разкажи история, резервира предишното ".
Сторителинг платформата izi.TRAVEL разрешава на държавни и частни музеи, туристически осведомителни центрове, блогъри, краеведи, екскурзоводи и пътешественици да споделят своите истории с посетителите и гостите си. За да може екскурзиантът да чуе историята, единственото, което е нужно, е организацията да се записва в уеб страницата на приложението. Услугата e безвъзмездна за крайния консуматор.
В България платформата набира известност и основава впечатляващ артикул. Вече е основан аудиотур по туристически обекти в гр. Кюстендил и мобилен аудиогид на експозицията " Изложба Стари занаяти " в село Раждавица - Кюстендилско, аудиогид за къща-музей " Владимир Димитров – Майстора " в село Шишковци, аудиотур по машрута на Родопската теснолинейка.
Аудиотурът в гр.Кюстендил включва 20 обекта. В Туристически информативен център - Кюстендил има осведомителни материали за интерактивното наличие на аудиотура.


Ето какво сподели извънредно за сътрудник на Actualno.com от града Анатоли Костов, уредник на акцията: " За първи път събираме истории. Очакваме да получим доста забавни разкази, тъй като се надяме, че хората желаят тъкмо това - да се даде публичност на историята им. Тя да бъде чута. Има доста забавни истории и митове от нашия град, тъй че има защо да се приказва. Историите ще бъдат записани с гласа на създателя им и качени в сторителинг платформата - izi.TRAVEL. Това е платформа за основаване на видео и аудио турове за музеи, туристически обекти. Всеки, който желае да посети избран обект може да чуе записаната преди този момент история за него, като си смъкна приложението.
Това е световна платформа, която аз развих и в Кюстендил, a към нея прибавих туристически обекти от нашия град. Разработих и къщата-музей на Майстора в Шишковци. Аудиотуровете са озвучени на български, британски и съветски език.
По никакъв метод тази платформа не цели да размени екскурзоводите, а в противен случай - да бъде в тяхна помощ. Те могат да си създадат даже промотиращ аудиотур с няколко точки - и да канят туритически групи на сходни културни разходки. Тя е безвъзмездна storytelling платформа и е създадена на три езика ".
Историите ще бъдат записани на 20 и 21 декември 2018 година. Хората, които желаят да се включат в акцията, би трябвало да подадaт заявkа - каква история желаят да опишат, дружно с телефон за връзка и уредниците ще се свържат с утвърдените претенденти.
" Инициативата е новаторска, само че е подобаваща и за по-възрастните, тъй като точно те познават доста добре историята на града и знаят любопитни обстоятелства за него. Затова те могат да се извърнат за помощ към техните внуци и да изпратят заявление за присъединяване дружно с концепцията си. Внуците също може да потърсят своите баби и дядовци за забавен и чужд роман, който да ни изпратят. След като се запишат, историите ще има аудиовизуална интерактивна фотографска галерия. НЕКА ЗАЕДНО СЪЗДАВАМЕ ИСТОРИЯ ", приключи Анатоли Костов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР