Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултетЖеланието на всички

...
Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултетЖеланието на всички
Коментари Харесай

Ананиев: Няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет

Ананиев: Няма заплаха за акредитацията на Медицинския факултет
„ Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса дружно, тъй като търсим разговор, а не борба. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са освен да съхраним съществуващата база, само че и да я надградим “. С тези думи министър Кирил Ананиев се обърна към студентите на Медицинския факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “ по време на среща с тях и с ректора на висшето образователно заведение проф. Анастас Герджиков, оповестиха от Министерството на здравеопазването. Предмет на диалога бяха както преобразуването на Университетска болница „ Лозенец “ в многопрофилна болница, осигуряваща сложно лекуване за деца, по този начин и бъдещето на Медицинския факултет.

Министърът акцентира, че Министерството на здравеопазването е взело всички ограничения за определянето на спомагателни клинични бази, в които да се организира образованието на студентите. На среща с шефовете на университетските лечебни заведения в София с екипа на Министерство на здравеопазването, всички те са заявили подготвеност да отворят вратите си за студентите на МФ. „ Важно е да изберем кои от тях желаеме за вас. Заедно ще решим кои да са те “, безапелационен беше министърът.

Кирил Ананиев увери студентите, че няма заплаха за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен период. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на учащите се и приключилите Медицинския факултет. „ Няма да има спирания на образования, няма да се наруши образователният развой поради преобразуването на болничното заведение и преместването на клиники “, акцентира Ананиев.

В 6-месечен период Министерството на здравеопазването би трябвало да е готово с разбор на положението на болница „ Лозенец “, а самото превръщане ще отнеме толкоз време, колкото е належащо. На всеки стадий ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани взаимно, даде обещание Кирил Ананиев. Намеренията на Министерство на здравеопазването са детската многопрофилна болница да бъде основана по член 5 от Закона за лечебните заведения, като ведомствена болница към министерството. „ Това ще стане поетапно, като в това време ще строим новия корпус, с който да отговорим на условията за леглови потенциал за детска болница “, уточни още здравният министър.

Министър Ананиев изясни, че предстоят диалози с всеки един от лекарите, които в този момент работят в болница „ Лозенец “, като те ще получат оферти, които да удовлетворяват условията къде да практикуват специалността си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно.

„ За мен тази среща беше извънредно значима и ползотворна, тъй като желаех студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват. Студентите бяха извънредно правилни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната орис и тази на Медицинския факултет “, уточни министър Ананиев след срещата.

Министър Ананиев даде обещание Министерството на здравеопазването да отговори публично на всички писмени въпроси на студентите и тези отговори да бъдат гаранция както за поетите задължения, по този начин и за търсене на бъдеща отговорност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР