Анализите са готови - какво е количеството на пшеница, слънчоглед,

...
Анализите са готови - какво е количеството на пшеница, слънчоглед,
Коментари Харесай

Стефан Бурджев: Спекулата се получава от всеобщата психоза

Анализите са подготвени - какво е количеството на пшеница, слънчоглед, царевица; какво е нужното количество за годишна продукция 2023 при по-лошо развиване на интернационалната конюнктура, която е непредсказуема. След тези направени разбори към Министерството на земеделието се разгласи, че ще бъдат отпуснати 1,1 милиарда лева за зърно, за обезпечаване потребностите за произвеждане на самун и контролиране на неговата цена ", съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев в студиото на " България заран ".

" Спекулата се получава от всеобщата неуравновесеност, несигурността на бранша и това разрешава да се изкриви пазарът ", разясни още той.

Другият приоритет на държавното управление е закупуването на зърно за фураж. " И това е планувано. Всички покупко-продажби ще се правят през Софийската стокова борса, цените ще са пазарни и ще удовлетворят потребностите на производителите. Търсим рационален баланс, страната да бъде първокласен посредник и медиатор ", уточни Бурджев.

По думите му, задачата на държавното управление е да успокои популацията и пазара, като подсигури ресурс от храни и торове за реколтата през тази и идната година.

" Проведоха се срещи и с двата азотни торови завода, с цел да се подкрепят. Знаете, главната суровина за производството на тор е газта и заводите би трябвало да работят на цялостен потенциал, с цел да обезпечат до годишна продукция 2023 нуждата от торове. Опитваме се хем и предварителна защита, хем да вървим с всички всекидневно излизащи промени ", изясни зам.-министърът на земеделието и храните.

Бурджев, който дава отговор за сектор " Животновъдство ", разгласи в ефира на Bulgaria ON AIR, че са извършени срещи с производители за нормализиране на цените за Великден.

" От 10 часа се срещаме с производители на агнешко и козе месо, с цел да намерим формула за взаимно партньорство сред страната и производителите и да успокоим цените за Великден. Освен това събираме животновъди от 12 часа, с цел да разясняваме рамковото процентно съответствие в бюджета сред растениевъди и животновъди ", означи зам.-министърът.

Вчера депутатът от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев внесе напрежение в ръководещата коалиция, като упрекна непосредствено министъра на земеделието и храните Иван Иванов в неналичието на бистрота при назначенията в бранш " Гори ". Относно обвиняванията Бурджев разяснява:

Назначени са експерти с управнически опит. Някои са членове на Българска социалистическа партия, други не са. Дунчев е специалист, не е политик и бе прекомерно прочувствен. Имаме 6000-7000 инспекции, и след изявлението му имаме назначени инспекции. Нека времето избистри прочувствените прояви. Липса на опит и непотребна експлозивност. Приемам го като нещо ненужно на този стадий и нещо безразсъдно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР