Анализите на най-квалифицираните експерти (имам предвид по-специално американците Джон Миршаймър

...
Анализите на най-квалифицираните експерти (имам предвид по-специално американците Джон Миршаймър
Коментари Харесай

“Руснаците не попаднаха в този капан”

„ Анализите на най-квалифицираните специалисти (имам поради по-специално американците Джон Миршаймър и Ноам Чомски), следствията на публицисти като Глен Гринуолд и Макс Блументал и документите, конфискувани от руснаците - прихващането от украинската войска на 22 януари и проектът за офанзива, взет от компютър, оставен от английски офицер, демонстрират, че тази война е била по едно и също време неизбежна и мощно спонтанна.

Неизбежна, тъй като откогато Зеленски разгласи, че Крим ще бъде върнат със мощ през април 2021 година, украинци и американци взеха решение да стартират това не по-късно от началото на тази година. Съсредоточаването на украинските войски в Донбас от лятото, всеобщите доставки на оръжия за НАТО през последните няколко месеца, ускорената бойна подготовка на полка “Азов” и армията, интензивният обстрел на Донецк и Луганск от украинците още на 16 февруари (всичко това, несъмнено, остана без вниманието на западните медии) потвърждават, че огромна военна интервенция е планувана от Киев за края на тази зима. Целта беше да се повтори хърватската интервенция " Буря " против Сръбската Крайна през август 1995 година и да се превземе Донбас в светкавична атака, без да се даде време на руснаците да реагират. Това изяснява за какво Съединени американски щати говореха за съветска офанзива от есента: те знаеха, че войната ще се случи по един или различен метод.

Импровизираната съветска реакция беше направена по неотложност. Виждайки, че дипломатическите маневри на НАТО – американския отвод да отговорят на техните оферти, срещата Блинкен-Лавров в Женева през януари, апелите на Зеленски за успокоение и посредничеството Макрон-Шолц през февруари – не са сполучливи, а може би единствено приспиват бдителността им, руснаците започнаха дейности, които бяха по едно и също време майсторски и доста рискови. Решиха да поемат самодейността и да нападат първи. И вместо да нападат челно добре оборудвана и добре укрепена войска, те взеха решение да я заобиколят в масирана маневра за обграждане, разгръщайки се на три фронта по едно и също време - на север, в центъра и на юг, за заличаване на военновъздушните сили и колкото е допустимо повече съоръжение в ранните часове и разстройване на украинския отговор. Ако бяха позволили Украйна да нападна първа, ситуацията им щеше стане сериозно и те или щяха да бъдат победени, или обречени на безкрайна война на безсилие в Донбас. Нека напомним, че броят на съветските войски е незабележим: 150 000 против 300 000 украинци с Националната армия.

Предвид събитията и макар ударите и загубите първоначално съветската интервенция бъде сполучлива и ще остане във военната история. С приключването на първата фаза руснаците към този момент могат да се съсредоточат върху главната си цел, а точно премахването на джобовете в Харков и Мариупол, държани от неонацисткия полк " Азов " и намаляването на Краматорския джоб, в който по-голямата част от украинските армията стои укрепена. След това те могат да решат дали желаят да прокарат танковете си през украинската низина до Лвов или да спрат там.

Сега дано да разгледаме политическата страна. Кои са същинските спечелили и губещи в тази война? Виждам същински победител, по-малки спечелили и доста губещи. Най-големият победител безспорно са Съединените щати. Трябва да се признае, че екипът на Байдън, макар мършавостта на своя президент, маневрира майсторски. С изтеглянето си от Афганистан предишния август тя почисти името си в очите на публичното мнение и попречи да бъде упрекната за пагубното навлизане и окупация на тази бедна страна. След като написаха сюжет, изпълнен брилянтно от комика Зеленски, те се явяват на западната аудитория като доблестни бели рицари, макар че в действителност те са настроили всичко. Те затвориха редиците на НАТО и трансфораха европейците в потребни идиоти, подготвени да пазят демокрациите, застрашени от прословутия касапин-диктатор Путин.

Те ги принудиха да купуват своя шистов газ, до момента в който немските Социалдемократи и “Зелени” се втурнаха да активизират 100 милиарда евро военни средства, с цел да закупят техните F-35. Бинго!

Единственият минус беше, че проектът не извършва задачите си. Руснаците не попаднаха в този капан. Украйна ще бъде разчленена, обезвредена и няма да се причисли към НАТО, както се надяваха.

Другите спечелили са Китай, Индия и страните от Юга, които жадно следят по какъв начин Западът и изключително европейците се раздират и отслабват. Изведнъж те се върнаха в комфортната позиция на индиферентност или необвързаност. Китайците биха предпочели приятелско съглашение, само че нямаха избор: те знаят, че в случай че разрешат Русия да си отиде, те ще бъдат идващите в листата, както се вижда от наводнението от синофобия, излято от Запада под претекст за отбрана на правата на уйгурите (докато на Запада не му пука за правата на йеменците, които безмилостно биват бомбардирани през последните шест години).

Големият губещ, несъмнено, ще бъде Украйна, която ще бъде убита, осакатена, разчленена, опустошена и унищожена за нищо, тъй като в последна сметка ще загуби доста повече, в сравнение с би трябвало да загуби от Минските съглашения, в случай че ги беше приложила, а не ги презираше. В това отношение президентът Зеленски ще носи тежка отговорност в очите на историята, защото той избра унищожаването на страната си пред компромис, когато към момента имаше време.

Другите огромни губещи са европейците. В близко бъдеще, несъмнено, те могат да се похвалят с новооткритото си единение, ускорено превъоръжаване, гневно предпочитание да защитят демокрацията и свободата до последния украинец, благотворителност към бежанците, бъдеща енергийна самостоятелност от Русия. Всичко това е вярно и правилно, само че не е задоволително. А на следващия ден цената, която би трябвало да се заплати, ще бъде доста висока. Поведението им демонстрира, че те към този момент нямат никаква тежест по отношение на американците, на които са станали васали.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР