Анализите на БНБ показват, че се намираме във възходяща фаза

...
Анализите на БНБ показват, че се намираме във възходяща фаза
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Намираме се във фаза на увеличаващи се циклични рискове

Анализите на Българска народна банка демонстрират, че се намираме във възходяща фаза на трупане на циклични опасности. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев в словото си по случай откриването на образователната година на Университета за национално и международно стопанство.

" Глобалната и европейската стопанска система се забавят на фона на увеличаваща се неустановеност, обвързвана със международната търговия и интернационалната политическа рамка. Произтичащите по линия на външното търсене опасности за дребна и отворена стопанска система като българската се допълват от резултатите от доста ниските и негативни лихвени нива в еврозоната ", счита Радев.

Според него цикличните опасности стимулират Българска народна банка да вземе избрани решения, като да вземем за пример да задейства, а по-късно да усили, антицикличния финансов буфер за банките.

" През 2018 година предприехме самодейност за законодателни промени, към този момент признати от Народното събрание, за разширение на така наречен макропруденциални пълномощия на Българска народна банка. Така през днешния ден разполагаме с необятен набор от принадлежности за използване на ограничения във връзка с кредитната активност на банките, които допълват обичайно прилаганите от Българска народна банка ограничения, свързани с капитала на банките. Подходът ни цели кредитната интензивност да остава на здравословни за стопанската система и банките нива, контролирайки акумулирането на циклични опасности, уточни шефът на централната банка ", съобщи шефа на Българска народна банка.

Радев посочи, че тези дейности на Българска народна банка се реализират в по-големия подтекст на присъединението на страната към еврозоната. Според шефа на Българска народна банка това е стратегически избор, който не би трябвало да се въздейства от провокации, свързани с икономическа или политическа обстановка.

" България към този момент е постигнала сериозен прогрес. Паричният ни режим прави допустимо левът да се причисли неотложно и безпроблемно към валутния механизъм ERM II. Платежните ни системи дават отговор на стандартите на еврозоната. Вече съвсем построена е нормативната рамка и техническата инфраструктура за присъединение към Eдинния контролен механизъм и Единния механизъм за преструктуриране. Дори фактът, че в България към този момент се отпечатват евро банкноти, е индикативен за нашия механически потенциал. С оглед на солидната и дисциплинирана фискална позиция на страната, за България не съществуват опасения от позиция на положението на обществените финанси ", безапелационен бе господин Радев.

Той акцентира, че по-дългосрочната цел - присъединението към еврозоната - изисква доста старания за реализиране на така наречен действителна конвергенция, в това число приближаване на приходите в България до междинния в Европейски Съюз.

Г-н Димитър Радев акцентира, че самодейността за присъединение към Банковия съюз, ERM II и еврозоната започва на основата на политически акт. Политическият фактор ще участва на всеки стадий от процеса.

" Страната ни се намира в доста добра изходна позиция, само че в същото време процесът на присъединение се реализира в комплицирана среда на външни опасности и неустановеност ", заключи шефът на Българска народна банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР