Анализите, които са направили работодателските организации, сочат, че ако си

...
Анализите, които са направили работодателските организации, сочат, че ако си
Коментари Харесай

Ивайло Найденов: Прагматично да се възползваме от всички опции, за да свалим цената на газа

" Анализите, които са създали работодателските организации, сочат, че в случай че си вземем количествата от " Газпром ", това ще смъкна цената на микса, който закупува " Булгаргаз ". Това ще смъкна и цената за българските консуматори. Друго значимо нещо е да се приключи интерконекторът. Това също ще помогне за понижаване на цените. В момента сме в такава обстановка, че би трябвало чисто прагматично да се възползваме от всички варианти, които имаме, с цел да свалим цената. Това до 31 декември, само че имаме да решаваме и проблем от 1 януари, тъй като след 1 януари единствено азерският газ ни е 100% обезпечен. "

Това съобщи в изявление за БНР Ивайло Найденов, изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.

" Трябва да се работи за намиране на дълготрайно решение на казуса с доставките. Краткосрочните покупко-продажби са кърпене на ситуацията и няма по какъв начин да бъдат на добра цена. "

Ивайло Найденов изрази мнение, че " Топлофикация – София " няма да бъде оставена да банкрутира, защото " ще завлече всичко по веригата " до Българския енергиен холдинг. Мярката прекъсване на износа на ток не е рационална, счита още Найденов.

За огромните предприятия и тежката промишленост опциите за прекосяване към различно гориво са доста лимитирани – в доста стеснен аспект, при избрани предприятия. При по-малките предприятия има по-голяма еластичност, разясни той в предаването " Преди всички ".

Някои съоръжения са проектирани да работят единствено на природен газ, в някои случаи прекосяването към различно гориво – да вземем за пример пропан-бутан, изисква планиране на нова апаратура, нови горивни стопанства, смяна на разрешителни.

" Може би към 2 години трябват, където е допустимо, това да се реализира. "

Мазутът също не е алтернатива, изключен е от комплексните разрешителни на множеството предприятия, посочи той.

Ако се стигне до ограничаващ режим, си има логаритъм. Но би било добре предприятията да бъдат известени по-рано, с цел да се планува софтуерно по какъв начин да се спрат мощностите по безвреден метод, акцентира Найденов.

Относно изключенията да не се стопира газът в сериозни промишлености той означи, че в европейската регулация няма формулировка за сериозна промишленост – това е оставено на обособените страни членки.

Найденов заяви, че се приготвя писмо към спешния щаб, с цел да се създаде такава формулировка за България.

" От тези отговорности за 15%-ното понижаване биха могли да се извадят и количествата природен газ, които са употребявани не като гориво, а като суровина. Тоест имаме известна независимост на национално ниво по какъв начин тъкмо да реализираме тези ограничения. "

Заводи от тежката промишленост в Западна и Централна Европа към този момент всеобщо затварят, уточни Ивайло Найденов. По думите му " ние се оправяме относително добре, посредством и на обезщетенията за електрическата енергия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР