Анализаторите очакват ново сериозно поевтиняване на петрола през тази седмица,

...
Анализаторите очакват ново сериозно поевтиняване на петрола през тази седмица,
Коментари Харесай

Очаква ли ни ново поевтиняване на петрола тази седмица?

Анализаторите чакат ново съществено поевтиняване на петрола през тази седмица, откакто плануваната за през днешния ден среща на водещите производители на суровината, обединени във формата ОПЕК+, бе отсрочена, написа Си Ен Би Си. Според източник на медията срещата най-вероятно ще се организира в четвъртък.

До насрочването на срещата се стигна, откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че е приказвал с съветския си сътрудник Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и че двамата са подготвени да разгласят стесняване на добива на нефт с до 15 млн. барела дневно.

Това отсрочване най-вероятно ще удари цените на петрола, които означиха мощно възобновяване през предходната седмица. В четвъртък американският недопечен нефт скочи с 25%, отчитайки най-големият си еднодневен растеж в историята, а в петък добави още 12% към цената си.

„ Най-вероятно цените ще потънат още веднъж “, разяснява Джон Килдъф от Again Capital. „ На пазарите имаше доста оптимизъм, които оказа помощ на цените в четвъртък и петък, само че след отлагането на срещата наподобява, че той няма да се задържи. “, прибавя той.

Въпреки ралито от предходната седмица, цената на американския нефт West Texas Intermediate (WTI) продължава да на 40% под последния си връх на фона на ниското търсене поради пандемията от ковид и ценовата война сред Русия и Саудитска Арабия.

Петъчният скок пристигна на фона на новината, че ОПЕК+ обмислят стесняване на рандеман с към 10% от международното произвеждане и че Владимир Путин счита,че понижаване на производството с 10 млн. барела дневно наподобява допустимо.

И двете най-големи експортьорки на нефт са потърсили медиация от Съединени американски щати за балансиране на международните доставки на алено злато. Междувременно американските производители не престават да помпат рекордни равнища нефт, като международния потенциал за неговото предпазване към този момент е съвсем изразходва.

Ръководителите на водещите американски петролни се срещна с Тръмп в Белия дом в петък на фона на спекулациите, че президента ще ги призове да свият добива.

„ Те са страхотни компании и ще го измислят. Имаме свободен пазар, те ще се оправят “, съобщи Тръмп след срещата с шефовете на петролните колоси.

На срещата си през март ОПЕК предложи понижаване на производството с 1,5 милиона барела дневно в опит да се пребори с забавянето на търсенето, само че съдружникът по ОПЕК Русия отхвърли спомагателните съкращения. Срещата приключи без съглашение, след което Саудитска Арабия понижи цените на своя нефт и разгласи, че от април ще усили добива до 12 млн. барела дневно.

В петък Путин упрекна Рияд за поевтиняването на петрола, а в  събота саудитският министър на външните работи принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд заяив, че в мненията на съветския президент „ няма истина “.

„ Сега имаме два въпроса. След изявлението на Тръмп, наподобява малко евентуално да има стесняване на американското произвеждане. Същевременно с това дипломатическия раздор сред Москва и Рияд се уголемява, като саудитците отхвърлят изказванията на руснаците, че пробват да подбият цената на шистовия нефт “, споделя Хелима Крофт от RBC.

Самите американски производители също са на разнообразни позиции във връзка с свиването на добива.

The American Petroleum Industry е срещу намаляването на производството. Комисарят от Texas Railroad Commission (TRC) Райън Ситън от своя страна споделя, че щата Тексас ще обмисли предприемането на сходни ограничения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР