Анализът показал наличието на ДНК на неизвестна жена, която се

...
Анализът показал наличието на ДНК на неизвестна жена, която се
Коментари Харесай

Жената без лице: Как призрачна престъпница завъртя германската полиция около пръста си

Анализът посочил съществуването на ДНК на незнайна жена, която се докоснала до чашка. Тогава на органите на реда не се удало да я открият, а такава опция се появила през 2001 година. Тогава нарушител умъртвил 61-годишен антиквар от град Фрайбург. И в двата случая не са открити отпечатъци. Но тогава неналичието на следи сметнали, че се дължи на "професионализма " на нападателя.

Следващият път, когато мистериозната престъпничка се показала било през 2007 година, когато телата на 22-годишната сътрудничка на полицията Мишел Кизеветер и нейния сътрудник били открити в немския Хайлброн. Подозрителната престъпничка, която още веднъж оставила познати следи от ДНК, в този момент привлякла огромно внимание.

Изяснило се, че през миналите 15 години една тайнствена "жена без лице " съумяла да извърши десетки закононарушения в разнообразни страни. Впоследствие следите от ДНК били открити на мястото на пукотевица в циганския лагер, престрелки в бара, на мястото на обир на виетнамски бижутери. Изглеждало, че тези закононарушения не са свързани между тях.

През ноември 2018 година се оказало, че полицията е похарчила над 18 милиона $ за следствието, като е взела проби от ДНК от хиляди хора.

Проста догадка довела до решаването на загадката - ненадейно загадъчните следи от ДНК попадат на място на престъпление по инструментите на криминалистите. Изяснило се, че чиновниците на полицията закупуват за активността си пръчици с памук от една фабрика в баварския Тисау. Представители на компанията настояват, че пръчиците са стерилни, само че не са подобаващи за събиране на ДНК проби. На инструментите могат да останат частици от кожата или потта, които могат непосредствено да повлияят на резултатите от проучването.



В резултат на това се оказало, че 71-годишна стара дама се оказала „ дамата без лице “ - тя е пакетирала пръчиците от години и не е имала визия за закононарушенията, които са приписани нея.

Полицията въпреки всичко съумява да открие убийците на Кизеветер.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР