Анализът от протоколите от секционните избирателни комисии в Асеновград, след

...
Анализът от протоколите от секционните избирателни комисии в Асеновград, след
Коментари Харесай

Ето в кои секции кандидатите на БСП и ГЕРБ получиха подкрепа на първи тур в Асеновград

Анализът от протоколите от секционните изборни комисии в Асеновград, след извършения първи тур за избор на кмет, демонстрира интензивността на гласоподавателите в другите изборни секции из града и селата в общината за двамата претенденти, които ще се срещнат тази неделя (03.11.19 г.) на балотаж. В петте секции на асеновградския квартал " Запад " доминират гласоподавателите, подкрепили претендента на Политическа партия ГЕРБ - лекар Христо Грудев. Той надвива по гласове над лекар Емил Караиванов - лицето на " Българска социалистическа партия за България ", водейки го приблизително с към 50-60 гласа почти във всяка от секциите. Тенденцията се резервира и при жителите на новоизградения квартал " Шипка ". Христо Грудев е срещнал по-сериозна поддръжка, по отношение на Емил Караиванов, и от хората от региона на " Гарата ", като на някои места разликата сред двамата доближава до 80 гласа.
Вотът на гласоподавателите от квартал " Тракия ", както и жителите на село Лясково, които гласоподават в същите секции, е съвсем подравнен. Грудев води на Караиванов в три от секциите с 20-30 гласа преднина, а в една претендентът на " Българска социалистическа партия за България " е получил по-голяма поддръжка, по отношение на съперника си с разлика от към 10 бюлетини в своя изгода. Кандидат-кметът на Политическа партия ГЕРБ е лидер и в трите секции на квартал " Чинара ". Караиванов го следва с разлика от сред 30 и 50 гласа. Преднината на Христо Грудев се усилва до 90 гласа в секциите на " Метоха ". Жителите на кварталите " Свети Георги " и " Асеновец " (централна градска част) също са подкрепили на първия тур най-вече претендента на синята партия.
Повечето от хората, живеещи в квартал " Гонда вода " - към ПГ по ХВТ " Свети Димитрий Солунски ", както и в квартал " Родопи " - към ОУ " Отец Паисий ", също са подкрепили Грудев, предоставяйки му в една от секциите до 130 гласа повече, в сравнение с за Караиванов. В тези региони стартира да се следи и едва, само че постепнно възходящо оживление във вота, подкрепящ и претендента на Движение за права и свободи Ферди Кадир. Доктор Христо Грудев продължава да води безапелационно и в секциите, в които гласоподаваха жителите на кварталите " Изток ", " Васил Левски ", " Христо Ботев ". В " Единство " гласовете на Движение за права и свободи понижават, само че разликата сред Политическа партия ГЕРБ и Българска социалистическа партия се резервира. А в кварталите " Баба Тонка " и " Възраждане " преднината на десните се стопява съвсем на половина и съревнованието сред двамата съществени кандидати за кметския пост в Асеновград става по-оспорвано.  В тези региони Ферди Кадир им " диша врата " на първите двама, получавайки сериозна поддръжка. От протоколите на ромските секции, в които гласоподават жителите на квартал " Лозница ", излиза наяве, че Движение за права и свободи получава огромна преднина. В половината от общо осемте секции, за Ферди Кадир са дали своят вот по повече от 100 души. От своя страна, Караиванов последователно обръща резултата в своя изгода, по отношение на Грудев.
Едва четири-пет гласа разделят кандидат-кметът на " Българска социалистическа партия за България " от настигането на Политическа партия ГЕРБ в три от ромските секции. В останалите пет лекар Емил Караиванов повежда в класирането, като резултатът е 24:33 и 74:98 в негова изгода в две от секциите. Той повежда безапелационно с получени 140:32 гласа в друга от секциите. 138:86 гласа пък е резултатът от секция №58 - там, където бе подаден сигнал до Министерство на вътрешните работи, че на гласоподавателите се дават авансово попълнени бюлетини, само че не се уточни в интерес на коя партия. Най-силна поддръжка Емил Караиванов е получил от секция №59, където са регистрирани 263 гласа за него против 25 за Христо Грудев.
Впечатление прави, че общо във всички секции, в които гласоподават поданици от ромското население на Асеновград, са установени не доста огромен брой недействителни бюлетини - към 50, като в някои секции даже са 0. Хората от асеновградския квартал " Горни Воден " са дали съвсем равни гласове за " ГЕРБ " и " Българска социалистическа партия за България ", като в една от секциите превес има Движение за права и свободи. Най-голяма поддръжка за Ферди Кадир са дали жителите на квартал " Долни Воден ". Там в някои секции гласовете за него доближават 284, като във всяка една от останалите в региона Движение за права и свободи е подкрепено от по над 100 гласоподаватели.
Как се разпределя вотът по обитаемоте места в община Асеновград? В село Бачково по-голямата част от хората са предпочели лекар Христо Грудев. В Бор са дали своят вот най-вече за Движение за права и свободи.  Протоколите от двете секции на село Боянци, чието население е най-вече ромско, сочат, че гласоподавателите са предпочели лекар Емил Караиванов, при резултат 91:57 и 204:45.  Няма маркирана нито една недействителна бюлетина, а четирима са показали " Не поддържам никого ". Село Врата е едно от най-обезлюдените в община Асеновград. Там са дали своят вот общо шест души, като гласовете им са разпределени съвсем по равно межди " Българска социалистическа партия за България " и Политическа партия ГЕРБ. Хората от Горнослав са показали ясна позиция, като са събрали тъкмо по 19 бюлетини за двамата съществени кандидат-кметове, които отиват на балотаж.
Емил Караиванов печели доверието и на жителите от селата Добростан, Долнослав, Избеглии (384 гласа подкрепа), Козаново, Конуш, Нареченски бани, Нови извор, Орешец, Патриарх Евтимово, Червен, а Христо Грудев - на е с преимущество в Жълт камък, Златовръх, Мостово, Леново, Мулдава (тук на сериозна поддръжка се радва претендентът на Движение за права и свободи с общо над 500 гласа) , Новаково, Стоево, като Тополово и Три могили си ги поделят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР