Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I потвърди опасенията ни

...
Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I потвърди опасенията ни
Коментари Харесай

KPMG: 36% от камионите, или ще спрат, или ще преместят бизнеса си с Мобилност I

Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I удостовери опасенията ни за отрицателен резултат върху транспортния бранш и екологията.

Това съобщи транспортният министърът Росен Желязков по време на показване на пазарното проучване и оценката на влияние на настоящия вид на Пакета за Мобилност I върху българския интернационален товарен сухопътен превоз.
 Родни превозвачи се пререгистрират в други страни от Европейски Съюз поради пакета
Родни превозвачи се пререгистрират в други страни от Европейски Съюз поради пакета " Мобилност "

Очаква се 53% от наложителните курсове до България и назад да са празни

Проучването на въздействието на Пакета за Мобилност I е направено от KPMG по поръчка на браншовите организации от интернационалния авто транспорт на товари. От KPMG обявиха, че тяхното проучване демонстрира, че компании, притежаващи 36% от камионите, или ще преустановят, или ще реалокират бизнеса си , а близо 14 000 души, директно ангажирани в товарните транспорти в Европейски Съюз, ще изгубят работата си.
 Желязков желае пакетът
Желязков желае пакетът " Мобилност " да е непосредствен до нашия бизнес модел

Министърът недоумява по какъв начин празните курсове хармонизират с политиката за декарбонизация

" Данните от разбора ще бъдат предоставени, както на нашите евродепутати, по този начин и на другите формати в Европейска комисия и по време на междуинституционалните диалози ", разгласи министър Росен Желязков.

Според него данните демонстрират съществено разминаване сред оповестената и действително провежданата европейска политика . В проучването се предвижда и какъв ще е крайният резултат от това.

" От изследването е видно, че на годишна база единствено за гориво разноските ще набъбнат с към 155 млн. евро , поради наложителното връщане на празни камиони до страната на определяне.

Този трафик ще увелич и въглеродните излъчвания, а в това време в Европейски Съюз се разисква понижаване на замърсяването . " 50% празни курсове не са от изгода нито за " обществените права на... камионите ", нито за екологията в Европа ", посочи Желязков и прикани засегнатите страни да не губят своето единение.

" И ние се изненадахме от размера на загубите, които ще претърпим от въвеждането на един не уравновесен Пакет за Мобилност I ", призна транспортния министър.

" Н ие не сме срещу Пакета, само че не може да се оферират сходни съществени промени без Европейски Съюз да направи оценка на въздействието , по какъв начин тези нови оферти биха повлияли върху транспортния бизнес ", разяснява Йордан Арабаджиев, от Съюза на интернационалните превозвачи.
 Желязков: Пакет
Желязков: Пакет " Мобилност " остава приоритет за държавното управление

Неприемливо е да приказваме за нездравословните излъчвания и да нанасяме вреди върху климата

Припомняме, в края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано тя отхвърли предлагането той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

По-късно министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната насочна точка всеки месец.

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР