Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I потвърди опасенията ни

Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I потвърди опасенията ни ...

KPMG: 36% от камионите, или ще спрат, или ще преместят бизнеса си с Мобилност I.


Анализът на въздействието на Пакета Мобилност I потвърди опасенията ни за негативен ефект върху транспортния сектор и екологията.

Това заяви транспортният министърът Росен Желязков по време на представяне на пазарното изследване и оценката на въздействие на сегашния вариант на Пакета за Мобилност I върху българския международен товарен сухопътен транспорт. 
Родни превозвачи се пререгистрират в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"
Родни превозвачи се пререгистрират в други страни от ЕС заради пакета "Мобилност"

Очаква се 53% от задължителните курсове до България и обратно да са празни

Проучването на въздействието на Пакета за Мобилност I е направено от KPMG по поръчка на браншовите организации от международния автомобилен превоз на товари. От KPMG заявиха, че тяхното изследване показва, че компании, притежаващи 36% от камионите, или ще преустановят, или ще преместят бизнеса си, а близо 14 000 души, пряко ангажирани в товарните превози в ЕС, ще загубят работата си.
Желязков иска пакетът "Мобилност" да е близък до нашия бизнес модел
Желязков иска пакетът "Мобилност" да е близък до нашия бизнес модел

Министърът недоумява как празните курсове хармонизират с политиката за декарбонизация

"Данните от анализа ще бъдат предоставени, както на нашите евродепутати, така и на различните формати в ЕК и по време на междуинституционалните разговори", обяви министър Росен Желязков.

Според него данните показват сериозно разминаване между обявената и реално провежданата европейска политика. В изследването се прогнозира и какъв ще е крайният резултат от това.

"От проучването е видно, че на годишна база само за гориво разходите ще нараснат с около 155 млн. евро, заради задължителното връщане на празни камиони до държавата на установяване.

Този трафик ще увеличи въглеродните емисии, а в същото време в ЕС се обсъжда намаляване на замърсяването. "50% празни курсове не са от полза нито за "социалните права на ... камионите", нито за екологията в Европа", изтъкна Желязков и призова засегнатите държави да не губят своето единство.

"И ние се изненадахме от обема на загубите, които ще претърпим от въвеждането на един не балансиран Пакет за Мобилност I", призна транспортния министър.

"Ние не сме против Пакета, но не може да се предлагат подобни сериозни реформи без ЕС да направи оценка на въздействието, как тези нови предложения биха повлияли върху транспортния бизнес", коментира Йордан Арабаджиев, от Съюза на международните превозвачи. 
Желязков: Пакет "Мобилност" остава приоритет за правителството
Желязков: Пакет "Мобилност" остава приоритет за правителството

Неприемливо е да говорим за вредните емисии и да нанасяме щети върху климата

Припомняме, в края на септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано тя отхвърли предложението той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка всеки месец.

На 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Източник: news.bg