Анализът на протичане на заболяемостта с Омикрон в Германия и

...
Анализът на протичане на заболяемостта с Омикрон в Германия и
Коментари Харесай

Предлагат намаляване на карантината за контактните и положителните за COVID-19

Анализът на протичане на заболяемостта с Омикрон в Германия и Англия демонстрира, че болестта протича по-леко от Делта разновидността. Това разрешава някои от противоепидемичните ограничения да ги смекчим. Предложили сме понижаване на карантината.

Това сподели след първото съвещание на Националния пандемичен комитет доцент доктор Георги Йорданов, заместник-министър на опазването на здравето.

За тези, които са с положителен тест за ковид карантината до момента беше 14 дни, предлага се да се понижи на 10 дни. За контактните - предлагането е карантината да стане от 10 на 7 дни.

Доц. Йорданов съобщи, че се надява това да стане факт още при започване на другата седмица. По думите му обаче вървим към пик на коронавирус вълната.

Вчера е имало заседание на ръководителите на софийските лечебни заведения, които разполагат с педиатрични структури, с цел да се обезпечат задоволително педиатрични кревати, тъй като се чака нараснал % на болни деца.

" Притеснени сме, тъй като вървим към пик на инфекцията от доста високо равнище. В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а не сме в пик. Правим всичко допустимо да осигуряваме кревати, освен педиатрични ", сподели Йорданов.

По думите му пикът се чака в околните две седмици. Наказателно-процесуален кодекс дава право на районните здравни управляващи да оферират ограничаващи ограничения, в това число и онлайн образование на учениците.

Основният въпрос, който комитетът е обсъждал, е тематиката за имунизирането, сподели още доцент Йорданов.

Оценката е, че за жалост България остава в опашката по % на имунизация в Европейски Съюз. 35.7% са имунизираните българи, като тук се изключват децата. Отчита се едно отвращение на българите да се имунизират. Желанието ни е да се реализиран най-малко 60%, както е в Гърция, сподели зам.-министърът на опазването на здравето.

" Поставяме си задача до края на месеца да имунизираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души имунизирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се имунизираха, привлечени от мярката 75 лева, която гласоподава Министерски съвет. Това не са първично имунизирани ", сподели Йорданов.

Мерките, които ще се подхващат за увеличение на имунизирането, е да се обезпечат мобилни групи за имунизация.

Ще създадем всичко допустимо да улесним и подтикваме българските жители, които желаят да се имунизират, сподели доктор Йорданов.

Имало е предложение за императивно имунизиране на избрани контингетни - в МО, Министерство на външните работи, обществени служащи, медицински чиновници.

" Решението на държавното управление и премиера е, че имунизирането е непринуден акт и не може да посегнем на това персонално пространство. Ваксинацията ще продължи да е доброволна ", сподели доцент Йорданов.

Националният пандемичен комитет бе основан през днешния ден със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Председател на Комитета е министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Заради срещата на Националния пандемичен комитет беше анулирано плануваното за през днешния ден съвещание на комисията по опазване на здравето в Народното събрание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР