Анализът на предварителните данни за пътния травматизъм през 2019 г.

...
Анализът на предварителните данни за пътния травматизъм през 2019 г.
Коментари Харесай

Всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец

Анализът на предварителните данни за пътния травматизъм през 2019 година демонстрира, че приблизително всеки четвърти умрял на пътя е бил пешеходец. Това стана ясно на брифинг в Главната дирекция „ Национална полиция “. На него участваха инспекторите от отдел „ Пътна полиция “ Мария Ангелова и Петър Соколов, както и Росен Рапчев, специалист в Държавна организация „ Безопасност на придвижване по пътищата “. На него бе оповестено, че от през днешния ден до 31 януари в страната се организира профилирана полицейска интервенция, ориентирана към спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата от пешеходците.

Целта на интервенцията е понижаване на травматизма измежду самите пешеходци, които са измежду най-уязвимите групи участници в придвижването по пътищата, разясни контрольор Петър Соколов от Пътна полиция. Според систематизирани данни на ГДНП, показани от контрольор Мария Ангелова, през 2019 година са настъпили 1739 тежки транспортни катастрофи с потърпевши пешеходци.

„ През миналата година нямаме умрял пешеходец единствено на територията на Област Смолян, което демонстрира, че това е проблем с национално значение “, акцентира Росен Рапчев от ДАБДП. По думите му броят на починалите и ранени пешеходци пораства от октомври до януари, като това може да се регистрира с увеличение на тъмната част на денонощието, когато пешеходците стават доста по-малко забележими за водачите на транспортни средства. Най-уязвимите групи са хората над 65 годишна възраст и децата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР