Анализът е взет от Дойче веле. В публичното пространство бяха

...
Анализът е взет от Дойче веле. В публичното пространство бяха
Коментари Харесай

Голите снимки: този път май нещо ще се случи в България

Анализът е взет от " Дойче веле ".

В общественото пространство бяха оповестени фотоси, които нямат място там. Премината беше една алена линия. Сега ще разберем дали на мощно нечистата обществена среда в България са ѝ останали някакви съпротивителни сили.

Рядко българското общество е постигало такова единогласие във възмущението си, каквото " Пик " провокира с публикуването на фотоси със полово наличие с приятелката на претендента за кмет на София от Демократична България. Издателят на " Пик " беше единственият, който се опита да оправдае обявата в присъщия си нахален звук. Извън нападките му в разнообразни направления - без всякаква връзка с тематиката - " двата кита " на защитната му защита бяха: фотосите са същински и никой не може да го спре да споделя истината; а той трябвало да се устоя самичък и това му давало правото да пуска всичко, което притегля читатели.

Какви доказателства има, че фотосите са същински, е обособен въпрос. Но по логиката, че е задоволително нещо да е по този начин, с цел да го пуснеш, скоро можем да забележим и претендент за кмет, сниман в клозета. Най-меко казано - в " Пик " са лишени от сензитивност към културната граница сред частно и обществено, сред тяло и общество, върху която се крепи човешкото достолепие. Общото в стотиците мнения за действието е, че се " прекрачват граници, които до момента не са били преминавани ", и " които не могат в никакъв случай да бъдат прекрачвани ". А когато, с цел да се издържаш самичък (отделен е въпросът дали и това е вярно) би трябвало да прекрачваш тези граници, ти изобщо не се издържаш самичък, а с кражба на непознатото достолепие.

Човешко безчинство и политически компромат

В случая директната жертва на кражбата са претендентът за кмет и неговата другарка. Можем да си представим каква ще е контузията за нея и вредите в общуването ѝ с хората оттук насетне. Твърдението пък, че той е обществена фигура и по тази причина проявлението на персоналния живот на дамата, с която живее, съставлява публичен интерес, е празнодумство. Би било по този начин, единствено в случай че фотосите, за които даже " Пик " прецизира, че са от времето от преди двамата да се съберат, го уличаваха в закононарушение и корист или в некадърност да извършва активността, за която кандидатства. И тъй като няма нищо такова, публикуването им е човешко безчинство за политически компромат.

Впрочем, непреките жертви на кражбата на непознато достолепие също са две: предизборната акция и журналистическата специалност. Фактът, че фотосите излизат по време на акцията за локалните избори, от единствено себе си ги прави част от нейния репертоар. И в този момент, без значение кой ще завоюва конкуренцията, вотът е авансово злепоставен или най-малко морално омаловажен. Политиците имат нюх за това. И когато твърдо опазиха претендента на Демократична България от компромата на " Пик ", те защитаваха и самите себе си.

По отношение на публицистиката провалите са още по-ясни – в случай че тази обява ѝ принадлежи, значи такава специалност не съществува, тъй като всичко може да излезе от нейно име. Значи, че етичните ѝ стандарти са отпаднали, а те съответстват с професионалните. Етичен кодекс на публицистиката и Професионален кодекс на публицистиката са един и същи кодекс.

Прагът на поносимостта е надхвърлен

Силно деморализиращо е чувството, че никой нищо не може да направи - освен на " Пик ", а на всекиго, решил да се показва за публицист, до момента в който прави нещо друго с друга цел. Медийното законодателство не дава особени благоприятни условия, защото следва нормите в старите демокрации, където такива дискредиращи специалността превъплъщения са едва познати. Когато " Пик " аплайваше за регистрация на телевизия пред Съвет за електронни медии, нямаше какво друго да направя, с цел да възразя, с изключение на да си подам оставката като ръководител на органа. Символен жест, останал, както се вижда, без последици.

С последния компромат обаче като че ли прагът на поносимостта е надхвърлен. Много и разнообразни медии се сплотяват под надпис " Днес е денят " - с зов етикетът " публицистика " да се смъкна от " Пик ". И политиците са призовани да се включат, като прекратят всякаква връзка с медии, чието държание не им дава право да се назовават по този начин. Иначе солидарността им с потърпевшия от компромата кандидат-кмет ще наподобява лицемерна.
Всъщност, в случай че не за друго, през днешния ден е денят да се разбере, до каква степен на мощно нечистата обществена среда в България са ѝ останали съпротивителни сили да се погрижи за личната си хигиена. Така че да има граница сред тези, които прекрачват границите, и останалите обществени гласове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР