Анализът е препубликуван от .Повечето формации са на едно и

...
Анализът е препубликуван от .Повечето формации са на едно и
Коментари Харесай

Коя партия как си представя нуждите на образованието

Анализът е препубликуван от ".

Повечето обединения са на едно и също мнение по въпросите на образованието, отнасят се към положението му сериозно, от време на време оферират и идентични решения. Но решения ли са това?

Един лекомислен прочит на управническите стратегии на политическите субекти с късмет да бъдат част от идващото Народно заседание основава чувство, че компликациите в полето на образованието са все по-консенсусно различими.

Първи консенсус: прекалено много деца са необразовани

Първият проблем, разпознат от на практика всички претенденти за власт, е тревожно ниското ниво на функционална просветеност у българските възпитаници. " Демократична България " и Българска социалистическа партия даже цитират проучването на PISA от 2018 година, съгласно което 47,1% от българските младежи на 15 годишна възраст не доближават минималното положително равнище на четене с схващане.

Тук ГЕРБ подчертава върху цифровата промяна на образованието: споделен метод, който политическите обединения схващат всяка посвоему. За специалистите на Бойко Борисов навлизането във Века на цифровизацията ще бъде подсигурено посредством пазаруване на преносими компютри и застраховане на достъп до интернет на всички учители и възпитаници. В тяхната визия това би се постигнало със средства като пригаждане на класните стаи и снабдяването им със средства за актуален дидактически развой, основаване на нови кабинети, аудитории и лаборатории за образование с съвременни софтуерни средства. Предвижда се и създаване на чисто нови образователни корпуси.

" Лаптоп за всяко дете " е названието на планувана от " Изправи се БГ! Ние идваме " национална стратегия за застраховане на учениците и учителите с портативни компютри и периферни устройства, достъп до интернет. Българска социалистическа партия протягат ръка и към виртуална и добавена действителност.



Остава питането кой и по какъв начин ще си служи със закупените от страната електронни устройства и дали единствено с тази мярка аналоговите учители, които през днешния ден преобладават, ще преходят сполучливо в цифровата епоха.

Свеждането на образованието до неговата материална среда и визията, че проблемите се вземат решение с извършване на покупки на техника, свидетелстват за мощно стеснен зрителен небосвод.

Успешното разпространяване на знанието е несъмнено подвластно от техническите принадлежности в час и отвън класната стая, само че надалеч по-важно е да има кой да си служи вярно с тях. Въоръжени с преносим компютър и достъп до световната мрежа, само че неподготвени да боравият рационално с колосалните потоци от данни, учителят и ученикът биха могли споделено да се дезориентират и да станат жертви на дезинформация. Примери тук са преподавателите, които отхвърлят науката и застават на страната на тайни теории, огромна част от които са резултат от прочетено в Глобалната мрежа.

Редукцията на просветителното надграждане до сдобиване с техника насочва и в друга посока, трансформирала се в запазена марка на ръководството на Борисов: засилената интензивност на територията на публичните поръчки, която неведнъж предизвика подозрение в своята правда и почтеност. След като за десетилетие Борисов и подчинените му не построиха електронно ръководство, само че средствата за него бяха усвоени, кое би ни предиздвикало да повярваме, че в този случай същите играчи не оферират всеобщо компютризиране, имайки поради и корупционния заряд на сходна договорка?

Любопитно наподобява концепцията на " Изправи се БГ! Ние идваме " за доставяне на учители и възпитаници освен с преносими компютри, само че и с периферни устройства - уточненост липсва и в този случай, а съчетанието " компютри и външна страна " мощно прилича рекламен надпис, предназначен да притегли клиенти. Тук е мястото да се означи, че битката с просветителните неравенства и все по-застрашителната цифрова бездна са обект на разнообразни начинания, включително към този момент съществуват голям брой други възможности на комерсиалните компютри, съединени с базови функционалности и с конфигуриран безвъзмезден програмен продукт с отворен код, насочен точно към задачите на образованието. Подобно решение би било на ниска цена и би осигурило възпитаници и учители с машини, предопределени тясно за образователни потребности.

Повече от екзотично звучи предлагането на Българска социалистическа партия за консолидиране на добавена действителност в образованието. Контекстът, в който понятието е въведено, ни кара да считаме, че тук става дума по-скоро за съзнателна приложимост на съвременно звучащо фразеология, имащо за цел да сътвори позитивно усещане и да притегли това аналогово болшинство гласоподаватели, за които този жанр терминология звучи непознато, само че несъмнено влиятелно и перспективно.

Единствени представителите на обединението " Демократична България " (ДБ) обръщат внимание на потребността от превъзмогването на наложения темперамент на образованието в учебно заведение като фактор за основаване на трайни познания, умения и пълномощия, основани на позитивната прочувствена връзка сред обучавания и просветителния развой. От наложително към приобщаващо обучение и обществено и прочувствено образование вместо дисциплиниране - по този начин звучат част от ограниченията, препоръчани от този политически индивид.

Експертите на Демократична България вършат връзка тук и с други проблеми на българското школо - възходящата експанзия измежду учениците, увеличаващия се брой вербални и физически набези над учители, забележителния брой младежи, които не приключват междинното си обучение. Въпреки комплексното гледане на проблемите на образованието, в някои зони от програмната поръчка на този политически индивид не стават ясни средствата, които ще бъдат отправени против наличните блокажи и дисфункции на системата.

Втори консенсус: да се облекчи материалът

Следващият важен пункт, по който най-малко част от състезаващите се за идващия парламент се намират в относителна естетика, е концепцията за облекчение на образователния материал. Това е непосредствено дефинирано в пределно късата стратегия за школския бранш на " Изправи се БГ! Ние идваме " . Експертите на тази хетерогенна коалиция застават зад потребността от " опростяване " на наличието в учебниците.

Сходен е и планът на " Продължаваме промяната " . Въпреки че не е деклариран в програмния им документ, на тази позиция застана лидерът на листата на групировката в 25-и МИР Христо Петров, прочут още като Ицо Хазарта. В изявление пред " Дневник " той показа, че ученическата раница на една от дъщерите му е непостижимо тежка, че учебниците са излишно обемни, наличието на образователния развой не дава отговор на съвремието и огромна част от него следва просто да се изхвърли.

На тази позиция намираме и просветителните идеолози на ГЕРБ , а проектът за проверка на школските пособия е част от вижданията и на Демократична България.

По въпроса замълчават само от Движение за права и свободи .

Дали слагането на читанката на диета е верният метод към оправянето с претрупаната чанта на ученика и с ширещото се наизустяване, което води до ниска функционална просветеност? Смея да заявя, че по много от образователните предмети фактологията е на нивото на санитарния най-малко. Независимо от това, наборът обстоятелства, с които ученикът би трябвало да си служи след довеждане докрай на приблизително обучение, прогресивно понижава. Учебникът е измършавял до степен, отвъд която би следвало просто да се откажем от използването му, тъй като смисълът му би се разпаднал.

Трансформацията на модела, учреден на възпроизвеждане на енциклопедично познание, в тенденция към придобиване на умения и пълномощия, на превръщането на данните в средство за справяне с проблеми и за намиране на решения на непознати компликации, не изключва фактическата информация. Напротив - без познаване на основополагащи обстоятелства няма по какъв начин да бъдат построени умения за дейно боравене с тях. Наизустяването като сурогат на четенето с схващане е резултат не от неспособността на ученическия разум да се оправи с големия в действителност набор.

Малко обстоятелства, нула рефлексия: за какво е по този начин?

Причина за това - първо - е слабата адекватност на учителските колективи към условията на актуалната ера. Българският преподавател в болшинството от случаите се намира в предпенсионна възраст. Той рядко поставя старания за ободряване на знанията и компетенциите си съгласно новите трендове в науката и преподаването. Новите технологии за него са все по този начин ненужни - смарт телефоните не са цифрови помощници, а всезнаещи устройства, които заплашват престижа му.

И второ - фактографската плътност на уроците се усеща мъчително не заради прекомерно количество информация, а поради неефективната селекция на обстоятелствата и неприятното им поднасяне.

Не учебникът, а учителят е първото звено, което се нуждае от специфични старания. В това отношение най-задълбочено създадена е програмата на " Демократична България ", в която се плануват образования за преподаватели, диференцирано възнаграждение по отношение на постигнатите резултати, подпомагане на учителите, които изпитват усложнения в специалността си, учредени на позитивни ограничения, а не на наказания.

Концепцията за непрекъсната подготовка на преподавателя участва и в стратегиите на Движение за права и свободи, въпреки и единствено с едно изречение и без никаква уточненост, на Българска социалистическа партия - с повече елементи, и на " Изправи се БГ! Ние идваме " - още веднъж без планувани съответни дейности.

Персонално насочено обучение

Едно от привлекателните привидно решения, подкрепено в друга степен от Демократична България и Българска социалистическа партия , упорства за подмяна на наложителните образователни проекти и стратегии с индикативни, в които е написано не съответно образователно наличие в стандартизирани пособия, а компетентности, за чието образуване учителят избира гъвкаво методите, дидактическите средства и наличието.

Индивидуализацията е една от дълго чаканите благоприятни условия в българското обучение. Важният въпрос тук е по какъв начин бихме могли да го изпълним с училищен фрагменти, подготвени напълно в модела на закрепеното обучение, за чиято концептуална основа отговорност носи само МОН.

Българска социалистическа партия оферират и друго: на фона на персонално насоченото обучение партията-столетница предлага за всеки клас да бъде утвърждаван единствено по един учебник по предмет. Предложение, което на практика обезсмисля концепцията за личностно ориентиран метод.

Логическа сглобка като тази също буди подозрения в достоверността си, доколкото наподобява като популистки дефинирано обръщение, прицелено в две разноформатни публики - носталгично нагласените към социалистическата застиналост и единност на образованието, и търсещите по-голяма адаптивност на образованието към самостоятелните заложби и ползи на ученика.

Трети консенсус: да навлязат технологиите

Всички партии и обединения се кълнат в цифровизацията и навлизането на електронните устройства в образованието. Терминология като " лаборатория ", " софтуерен трансфер ", " STEM ", " spin off " изчерпва съвсем целия смисъл на политическите стратегии. Факт, който свидетелства за тесногръд метод, учреден не на действителните потребности на обществото от познания, а на блян към привличане на гласоподаватели, жонглирайки с речника на цифровите технологии, сигнализирайки несъмнена съпричастност към едно ново време, което повече от две десетилетия изпълва упованията на болшинството жители.

От тази позиция сходен свръхакцент би могъл да бъде охарактеризиран като мека форма на популизъм - нуждата от софтуерна рационализация е явна, само че дали следва по този начин елементарно да се откажем от приноса на хуманитаристиката и познанието за обществото като принадлежности за образуване на цивилен настройки?

В програмата на ГЕРБ акцентът е най-много в сферите, които са свързани с производството и новите технологии в промишлеността - метод, който издава най-малко два казуса. Единият - стеснен експертен небосвод, който не калкулира нито историята на образованието, нито положителните практики в международен мащаб. Вторият - цялостно неявяване на въображение при изковаването на визията за този значим публичен сектор.

Обучението в учебно заведение основава най-много настройки към вглеждане оттатък забележимото и основаване на нещо там, където през днешния ден е празно. Подобен визионерски почерк се култивира както от точните и естествените науки, по този начин и от филантропичното и обществено познание.

Четвърти консенсус: увеличение на бюджета

Сред другите общосподелени просветителни проблеми са финансирането - всички упорстват за увеличение на средствата до постигане на 4% от националния бюджет за приблизително обучение (4,5% при " Изправи се БГ! Ние идваме " ) и 1% за университетско образование.

Социалистите оферират и последователно цялостно разтоварване на потребителите на обучение от такси за образование - за детски ясли и градини, за висше обучение.

Идеята има автентичен капацитет, давайки късмет за положително обучение на младежи от фамилии с незадоволителни материални благоприятни условия. В комбиниране със поръчката за учредяване на разнообразни типове съфинансиране на образованието на обществено слаби, препоръчана и от Демократична България, мярката вероятно би дала резултати.

Единствено властовата инспекция би потвърдила дали имаме пред себе си действителни планове или привлекателна, популистка изразителност.

Разногласия за майчиния език

Сред дребното различия в просветителната област е майчиният език. Традиционно, съгласно Движение за права и свободи на всяко дете следва да се обезпечи опция за образование на езика на домашното му другарство - мярка, охраняваща ползите на малцинствата в България, която би могла да се разпознае в демократичния набор.

Според " ИТН " (ИТН) учениците, които не владеят български език, следва наложително да повторят 4-и клас.

И през днешния ден опцията за второ попадане в същия клас съществува. Употребата ѝ е лимитирана, защото моделът " парите следват ученика " демотивират учителите да задействат сходни механизми. Зад сходна нападателна защита на формалния език наднича сянката на национализма. На този терен сходни хрумвания оферират от Българска социалистическа партия, които се опълчват на " подмяната на българската просвета, литература и история " - речник, характерен на националистическите партии от популистки вид, които умишлено вкарват чувство за опасност за националната еднаквост, трансформирайки я в електорален капитал.

ГЕРБ, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се съгласяват по отношение на потребността от възобновяване на дуалното образование. На терена на професионалното образование към тях се причислява и Движение за права и свободи, въпреки и единствено със поръчка без никаква уточненост.

Какво няма в стратегиите

Само специалистите на Движение за права и свободи обръщат внимание на риска от разпространяване на крайни националистически настройки измежду обществото, само че този проблем не е ситуиран в подтекста на образованието, което държи инструментите за смисленото му адресиране, а в частта от управническата стратегия, отдадена на " права, свободи и изповедание ".

Напълно липсва казусът с научната нравственос и регулацията на употребите на непознат текст в авторско произведение. За всички партии и обединения у нас плагиатство няма, а последните образци в това отношение не са се трансформирали в тласък за актуализация на управническите им стратегии.

Изглежда, че никой не желае да влиза в разговор със синдикалните организации в образованието. Всеобщо знае се, че измежду същински значимите проблеми в бранша е и позицията на трудовите медиатори, които неведнъж - основателно или не - биват подозирани в следване на частни ползи, далечни на тези на просветителното съсловие.

За множеството политически сили научната сфера е непозната територия. Само Демократична България се осмелява да навлезе на този терен, а предлаганата концепция е повече от дръзка: съгласно създателите на програмата на обединението научните институти към Българската академия на науките последователно би трябвало да минат на послушание на университетите и да оформят изследователско-преподавателски звена, събиращи повече капацитет.

Самата Българска академия на науките на собствен ред би трябвало да остане клуб на университетските отличници с стеснен брой членове, присъединяване в който не съставлява работно място и не води до в допълнение възнаграждение, а съучаства в умножаването на престижа на науката в обществото и на страната в интернационален проект, но нищо повече.

До 1949 година Академията е съществувала таман в този формат, а хрумвания за сходно завръщане се чуват към този момент близо 30 години, само че без никакъв късмет за реализиране. Такива коренни промени съставляват скок в незнайното, провокират боязън и водят до опозиция от страна на засегнатите.

Предложените визии за развиването на образователно-научното поле са нищожни на уточненост в множеството случаи. Сферата се познава относително едва и към момента, въпреки проблемите да са забележими, не провокира задоволителен политически интерес.

Информираността на политиците неведнъж е фрагментарна и води до формулиране на решения без детайлизация, звучащи по-скоро като лозунги. Изключенията са малко и мъчно биха формирали диалогична среда за намиране на оптимална траектория за българското обучение. Част от съвпаденията в плановото осмисляне на другите партии и обединения могат да се отдадат на демагогско заиграване с упованията на поданството. В някои случаи инспекцията следва, когато дадената политическа мощ бъде овластена, само че има и такива, в които съчленяването на извънредно противоположни хрумвания алармира безспорно популистко желание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР