Анализът е препубликуван от Екогласност ще изчистиНаш`та хубава страна,Бюрократи, формалистиЩе

...
Анализът е препубликуван от Екогласност ще изчистиНаш`та хубава страна,Бюрократи, формалистиЩе
Коментари Харесай

"Между слонове и четки за зъби" – за икономическата програма на кабинета

Анализът е препубликуван от

" Екогласност ще почисти

Наш`та хубава страна,

Бюрократи, формалисти

Ще натика вдън земя! "


(Химн на " Екогласност ", април 1990 година, текст: Виолет Цеков.

Оригинален текст: Иван Вазов, 1976 година

Музика: Панайот Пипков, 1902 г.)

Колкото и да е занимателно присъединяване в избори, то става досадно, когато се повтаря доста постоянно. Затова, коства ми се, облекчението е естественото преобладаващо въодушевление от началото на тази седмица - България ще има държавно управление. И то е такова, каквото можеше да бъде формирано.

Може да се гадае какъв брой дълговременно ще е то, само че е по-важно човек да се ориентира в това, което държавното управление ще прави. Особено в областта на икономическата политика.

В преамбюла към Споразумението за взаимно ръководство на стопанската система са показани всички типичен цели на тази политика: растеж на приходите и заслужен живот.

Те са дефинирани в страдателен залог, което допуска, че държавното управление ще " построи " виждане за просперираща " стопанска система на висока добавена стойност (чрез стимулиране на нововъведения, развиване на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, усъвършенствано и дейно ръководство на държавните предприятия) " и " зелена и цифрова промяна (за развиване на младежките просветителни и спортни стратегии и политики за нашите деца) ".

Също в страдателен
залог е дефинирана и първата в действителност икономическа цел: " правосъдна промяна, която да докара до самостоятелност, бистрота и връщане на доверието в правосъдната система, като се подчертава върху отбраната на правата и законните ползи на жителите и стопанските субекти, и се сътвори ефикасна и отчетна прокуратура ".

Икономически език

Пак в преамбюла думата " страна " се използва пет пъти (в единия от случаите по-скоро в смисъл на " стопанска система " ), " корупция " - три пъти, и " стопанска система " - веднъж. " Инфлация " - нито веднъж.

В областите на отговорност и политики на обособените министерства за " стопанска система " става дума към 30 пъти, " национални " ползи, цели и предприятия - 30, за " корупция " се приказва 18 пъти, а за " инфлация " - веднъж, като задача за наблюдаване от министерството на финансите в границите на процеса на присъединение към еврозоната. Която пък е упомената девет пъти. Изрично е посочено, че въвеждането на еврото би трябвало да стане при настоящия сменен курс на лв..

Тази словоупотреба е значима. Интересен факт е, че разделът (приложението) " Икономика " е препълнен с подчертани думи и изречения. Само в четири фрази този прийом не е употребен. Съставителите на програмата в икономическата област очевидно са стимулирани от един съветски афоризъм от XIX век, че умните мисли наподобяват на думи, написани в курсив. Следователно: колкото повече курсив, толкоз повече умни мисли.

Курсът на лв., цените, растежът

Многократно обещаваното опазване на разменния курс на лв. на стопански език значи, че програмата за ръководство търси непоклатимост на цените или допустимо най-ниската инфлация. Това може да бъде направено и без влизане в еврозоната и наблюдаване на инфлацията единствено по този мотив. Проблемът към този момент наподобява е значително в самата зона, както ще стане дума по-долу.

На стопански език постоянството на цените е измежду най-често споменаваните цели на ръководството на стопанството на всяка страна. С инфлацията и вложенията, неналичието на първото и съществуването на второто, са свързани и икономическият напредък и растежът на приходите, надлежно ненапълно и приходите в държавния бюджет, частните пенсионни и здравни фондове. Ако тези цели са реализирани, може да се чака, че ще има и търпима, естествена и краткотрайна безработица, обвързвана с софтуерния прогрес, и разноските по прехода от заварени технологии и способи на фирмено ръководство към други.

Впрочем " напредък " се загатва пет пъти, най-често в подтекст с " нововъведения " (терминът е използван 30 пъти). А за самите нововъведения се планува да се разиска специфичен закон, явно умислен заради обещаните петнадесет-двадесет държавни институции и схеми за тяхното финансиране. Половината от тях - за дребни и междинни предприятия.

Между другото " частен бранш " и " частна благосъстоятелност " не се загатват в програмата. Но от време на време се имат поради при публично-частните партньорства (два пъти споменати) и при регистрите, само че не в смисъл на отбрана на собствеността и обезпечаване на осъществяването на договорите.

Правосъдието като част от стопанската система

Върховенството на закона е най-важната част от стопанската система. Частта " Правосъдие " в програмата има капацитет да усъвършенства ръководството на закона и да ограничи изземването на благосъстояние и рекета, които ненапълно към този момент са държавна традиция.

Рискът е промяната да се сведе до промяна на персони и възпроизвеждане на същото под други имена на зародилите в последно време профилирани звена на правосъдие и конфискация без съд. Които с право са нарочени за разрушение.

Между другото в законодателната стратегия на новото министерство на правораздаването има заложени хрумвания, което не са потвърдено положителни - да вземем за пример законопроекта за частния банкрут, предлаган от дълго време нереално от Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация и други партии.

Някои неясноти и законодателство

В бюджета за 2022 година е даден доста необятен диапазон независимост на държавното управление и финансовия министър - недостиг от 3.5 до 4.5% от Брутният вътрешен продукт. Иначе казано, това е от 0 до почти 6 000 000 000 лв., тъй като дефицитът може да бъде уравновесен и с дефицит под 3-процентния предел. Такава е рекомендацията на Фискалния съвет и на мнозина рационални икономисти. Политиката на бюджетни дефицити се предлага от години от Българска социалистическа партия и икономисти с афинитет към държавна намеса в стопанската система.

Положително е, че най-сетне се планува 1/5 от подоходните налози да остава в общините, където са създадени. Но се споделя, че консултациите предстоят, въпреки да е допустимо пилотно, на извадково-проверовъчен принцип (и съгласие) тази промяна да стартира в релативно небогати и статистически представителни общини.

" Демократична България " най-сетне е прокарала повече независимост за регистрация по Данък добавена стойност за обособените хора и еднолични търговци. Но данъчната тежест върху служащите и работодателите евентуално ще нарасне заради козовете на други партии и персони в обединението.

Инфлацията и дерогацията на бюджетните правила (и въобще на така наречен " правила за непоклатимост и напредък " ) наподобяват към този момент трайна процедура на Европейския съюз. Поради държанието на държавните управления от еврозоната към този момент и официално се предлага отпадането на рестриктивните мерки за 3% бюджетни дефицити и 60% държавен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт. Това е една от значимите аргументи да бъде запазвана системата на валутен съвет в България. Но това, което е планувано за публично разискване, са обясненията за какво страната следва да вкара еврото.

Наистина е обещана непоклатимост на данъчната среда, привличане вложения и иновативност. Дори е споделена концепция за " финансов хъб ".

Какво е " финансов хъб "

Това е към този момент изпълнен план при директните налози. След първото опростяване и понижаване на налозите през 2000 година България е с най-бърз растеж на действителните заплати и благосъстояние в Европа. Това се вижда от годишните отчети на " Креди Суис " за благосъстоянието и може да бъде тествано по съответната база данни, която обосновава тези доклади*.

На замисъла за " хъб " опонира пропагандираното покачване на оптимални осигурителни прагове. Казаното по този мотив е доста неразбираемо и причините са от региона на профсъюзния диалект.

Във всеки случай е ясно, че такава политика би изгонила или стимулирала към укриване на налози порядъчни и релативно младежи, които са имали неблагоразумието да заявяват приходи два пъти над междинната брутна заплата.

Тази политика няма фискален смисъл за Национален осигурителен институт, приходът би бил към 60 пъти под сумата на прехвърлянето от централния бюджет за 2020 година. Сигурно е обаче, че частните финансови пенсионни схеми (с растеж от четири пъти след 2000 година, почти 11 милиарда евро) ще понесат част от удара. Това би било антипромяна.

И още за налозите

Очевидно е, че ще има нови налози, най-много заради политиките на Европейски Съюз - нови ставки за на акцизните артикули (където стойностите за България са ниски), въглероден налог или квазиданъкът през МРЗ и/или използването на проектодирективата за европейска МРЗ.

Семейното подоходно облагане, също предлагано от Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация, е с мъгляви позитивни вероятности. Вероятно следващата година ще се окаже, че междинният размер на едно семейство е към или под 2.5 индивида, а за фамилиите с деца към този момент са въведени данъчни облекчения. Иначе казано, цялото изпитание няма необикновен смисъл.

Социалните помощи, също свързани с налозите, от дълго време плачат за диференциран метод. Съответните модели бяха създадени, препоръчани и разисквани през юли тази година, само че служебните държавни управления се въздържаха от нарастване на обсега и модернизация на помощите.

Какво значи " народен интерес "

Замисля се смяна на концесионното законодателство и процедура " в отбрана на националния интерес " и с ориентир " междинни европейски стойности ". В името на този интерес в тази област до момента са правени по-скоро несгоди. Законодателството бе усъвършенствано за потребните изкопаеми, а за другите концесии партиите в държавното управление, а и бъдещият финансов министър - във връзка металургичните концесии, към този момент сипят единствено закани.

" Национален интерес " в тази област постоянно е бил мотив на Атака и Вътрешна македонска революционна организация, а от време на време на ГЕРБ и Движение за права и свободи. А лозунгът " България над всичко ", който за първи път бе употребен у нас в предизборната акция на Българска социалистическа партия от 1990 година, е доста непредвидлив ориентир в разбирането на " народен интерес ". Между другото съгласно член 18 от Конституцията, 21 изключителни права са избрани като " принадлежащи на страната " и през 1991 година се предполагаше, че са предпазени.

Изобщо предпочитаните планове към този момент наподобяват на двата типа животни от една подредба на Мишел Фуко - принадлежащи на " Китайския император ", т.е. на страната, и други.

Европейското " съпоставяне " е, меко казано, безсмислено - там добивната индустрия има по-малък дял, в сравнение с в България. Усилието да се откри някакъв общ знаменател на облагането на концесии би приличало на търсенето на общ знаменател сред слонове и четки за зъби.

В туризма и доста други браншове, държавното управление остава или даже усилва ролята си на " главен състезател ".

73 законопроекта

Сред 73-те законопроекта има доста оферти, към този момент поддържани и по-рано от неправителствени организации. Но има и систематична неизясненост.

Освен упоменатите към този момент замисли се плануват да вземем за пример и промени в Граждански процесуален кодекс и в закона за частните правосъдни реализатори (ЧСИ). На ЧСИ желаят да дадат работа по събирането на вземания на Национален осигурителен институт и здравната каса.

Идеята е по-добра от предлаганото от профсъюзите криминализиране на неплащането на осигуровки, граничещо с открит рекет. Но неплащането на тези налози върху труда може да се дължи на политики, законодателство, на пазарни стресове и външни шокове.

Възнаграждението на ЧСИ не е променяно от 2006 година и не е ясно по какъв начин биха били в положение да правят повече работа.

За всички законодателни хрумвания въпреки всичко има заявление за обосноваването им посредством разбор на изгоди и разноски. Но общо предписание е, че разноските се неглижират, а изгодите постоянно се преувеличават от тези, които оферират концепцията.

И нещо оптимистично

Добре е, че е за следващ път след 1990 година се приказва за нов политически морал, и е добре той да се потвърждава с вървене пешком или с пътешестване с градския превоз.

Ако се върна към езика на съглашението, той освен " бори " корупцията и е съвременен, само че и възпроизвежда шаблони от реториката " новото потомство " на Европейския съюз: " страната " не има вяра на хората, само че политиците им дават обещание благополучие.

* Освен това концепцията за подобен " хъб " към този момент бе част от проект за дълбоки промени през 2006 - 2008 година, с мотивиране, оценка на въздействието и публично разискване. Тогава, зад кулисите, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, страхът " какво ще каже Европейски Съюз " и обществените мнения на немски (председател на комисия в Бундестага) и шведски социалисти (тогавашният министър председател) стопираха реализирането на замисъла.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР