Анализът е препечатан от ЕКИП – Експертен клуб за икономика

...
Анализът е препечатан от ЕКИП – Експертен клуб за икономика
Коментари Харесай

Общодържавно ВиК, или как да направим една местна водна криза национална

Анализът е препечатан от ЕКИП – Експертен клуб за стопанска система и политика. Георги Вулджев е основният му редактор и член на управителния ръб на Българското либертарианско общество. Работил е като икономист в Института за пазарна стопанска система и заема позицията на стопански анализатор в CEEMarketWatch.

Ще го кажа напряко. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да сплотява всички ВиК сдружения из страната, е феноменална нелепост. Идеята, че подобен холдинг може да предотврати появяването на още проблеми като този с водоснабдяването в Перник, е неуместна. Създаването на подобен холдинг издава или недоумение на казуса, довел до водната рецесия в Перник, или тенденциозен опит за концентрация и присвояване на още власт все пак. С цел за разпределянето на още повече пари, откраднати от данъкоплатците към " наши " хора. А може би и двете.

Как тъкмо централизирано ВиК сдружение ще реши казуса?

Един от главните фактори, който докара до водната рецесия в Перник, беше несъответстващата работа на крайните контролни институции в лицето на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Дали това е заради безгрижие, корупция или просто неприятна връзка е различен въпрос. Но факт е, че някой по министерствата не си е приключил работата и по тази причина има и (доста показни) следствия и арести на министри. Ако просто създадем още една голяма централизирана конструкция за надзор, това какво трансформира единствено по себе си? Ще имаме още един човек за арестуване по безгрижие (началника на холдинга), само че това не взема решение структурния проблем, който ни докара до тук.

Вторият фактор (който е и обвързван с първия) е извънредно ниското качество на ВиК инфраструктурата в Перник, която води до загуба на към 70% от водата по мрежата заради липса на вложения. Този проблем също няма да се реши посредством основаването на централизиран ВиК холдинг. Да, в този момент могат да се налеят куп пари за тази цел в Перник, само че е доста подозрително дали ще бъдат изразходени качествено предвид на трагичното качество на работата на страната в тази сфера до момента.

Да не приказваме за всичките клюки, които се чуха из медиите, за корупционни схеми, които са довели до източване на язовир " Студена ". Дори да закърпим Перник сега, сходен проблем може да се появи някъде другаде. Даже колкото повече централизираме контрола върху ВиК структурите в страната, толкоз по-вероятно е това да се случи, точно предвид на неадекватността на висшите институции в бранша.

Добавяме още един пръстен във веригата на груповото безхаберие

Замислете се за миг. Ако се сътвори един огромен централизиран ВиК холдинг, той чия благосъстоятелност ще е? Държавна. Ако е държавна благосъстоятелност, той би трябвало да е под контрола на някое министерство. Кое ще е това министерство? Логично Министерство на регионалното развитие, което по закон контролира всички ВиК сдружения. И отново ще би трябвало да си сътрудничи с Министерство на околната среда и водите заради обстоятелството, че това министерство пък има отговорности, свързани с водоемите в страната. Тоест единственото което ще се реализира посредством основаването на общ ВиК холдинг, в най-хубавия случай е прибавянето на още една институция по регулаторната верига.

Това значи в допълнение усложняване на процеса на връзка сред институциите на локално равнище (община и общинско ВиК) и тези на национално равнище (министерствата и в този момент централното ВиК преди тях). Чрез основаването на общодържавно ВиК сдружение държавното управление безусловно ще усили риска от бъдещи водни рецесии като тази в Перник, тъй като в допълнение ще усложни регулаторния развой, който един път към този момент се е объркал с пагубни последствия. Помните ли това факсимиле " лудостта е да правиш едно и също нещо и да очакваш друг резултат "? Това е същото, но даже по-откачено.

 Бойко Борисов за 10 години на власт доближи до еманацията на
© Иван Червенков, Facebook

Бойко Борисов за 10 години на власт доближи до еманацията на " дясното ", превъртайки го " отляво ".

Много по-добра концепция, вместо да рискуваме да превърнем цяла България в Перник посредством концентрация, е да създадем тъкмо противоположното. Да децентрализираме цялата обществена конструкция виновна за финансирането и контрола на ВиК сдруженията в България. Защото, както е явно, огромните държавни структури, виновни за регулирането на активността на ВиК сдруженията, меко казано не си правят работата доста добре.

Да правиш същото и да очакваш друг резултат е полуда

Затова дано концесионираме ВиК Перник и напряко всички локални ВиК сдружения по модела на ВиК София. Какъвто и песимизъм да имате по отношение на концесиите съответно в България, ВиК София е изрично най-добре представящото се ВиК сдружение в страната. Не могат да се отхвърлят явни обстоятелства – концесията тук работи в пъти по-добре от държавното ръководство, както и да ги съпоставяме. Дали ще съпоставяме финансовите индикатори на ВиК София с тези на други ВиК сдружения из страната, или се интересуваме от качеството на водата и на услугата за крайните консуматори, картината е кристално ясна. ВиК София води по всички параграфи.

Концесионирането по натурален път би довело до приток на вложения за възстановяване на качеството на ВиК инфраструктурата в градове като Перник. Без да е належащо страната да налива обществени запаси, болшинството от които най-вероятно ще бъдат или изразходени некачествено, или източени. При концесията в действителност самите държавни институции имат тласък да са по-внимателни в регулаторната си активност в това отношение – тъй като парите и облагите не отиват при тях, а при частно сдружение.

Решението би трябвало да се търси в противоположната посока

На второ място, дано децентрализираме регулаторните функционалности на Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите към локалните регионални и общински управи. Това най-много съкратява веригата на връзка, което понижава риска от неточности в връзката сред другите институционални равнища и разрешава по-бързо предприемане на дейности за адресиране на зараждащи се проблеми. И също така слага регулаторната отговорност в ръцете на институции, които разполагат с доста по-актуална, подробна и навременна информация за положението на съответните водоеми и ВиК инфраструктура, да не приказваме за характерните потребности и проблеми на локалното население.

Все отново по тази причина са локални институции – тъй като се занимават с съответно локални проблеми. От друга страна, национални институции като министерства и плануваният централен ВиК холдинг разполагат единствено с частична систематизирана информация, която им се подава точно от тези локални институции. Затова дано просто оставим регулаторната отговорност в ръцете на локалните институции. Това би решило и казуса с груповата безнаказаност, която се образува към цялата водна рецесия. Така и не се разбра кой в последна сметка е отговорен. Бившият министър Нено Димов? Ами Министерство на регионалното развитие и министър Аврамова? Ами локалните управляващи? ВиК Перник?

След концесия децентрализация на регулаторната отговорност е ясно, че в случай че нещо се обърка, в последна сметка отговорни са локалните управляващи, че не управляват съответно концесионера. Те носят крайната контролна отговорност и надлежно крайната политическа отговорност. Просто и ясно. Отговорността не е разхвърляна из две министерства и още няколко по-нископоставени обществени институции. Веригата се съкратява и свършва с общината. Това е единственият метод отсега нататък да се ограничи мащаба на проблеми като този с ВиК Перник и язовир " Студена " и да се избегне следващият спектакъл на групово безхаберие, на който се нагледахме последните месеци.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (137)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР