Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
Коментари Харесай

София – все по-бурно икономическо развитие, но задържано от трудовия пазар

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

София продължава да е главният стопански мотор на България, само че столичният пазар на труда към този момент стартира да се задъхва, а разрастването му е все по-трудно. Това проличава ясно от Икономическия и капиталов профил на София, формиран от ИПИ за Столичната общинска организация за приватизация и вложения.

София има много по-различна икономическа конструкция спрямо България като цяло в резултат на сензитивно по-високата роля на услугите, за сметка на по-малкия дял на земеделието и промишлеността.

Благодарение на бързата агресия на аутсорсинга на услуги и информационно-комуникационните технологии, столицата е измежду областите в България, които най-бързо усилват продуктивността на труда си. В тези подсектори са съсредоточени и забележителна част от вложенията в региона, дружно с комерсиалната активност.

Ако предходният интервал на икономическа рецесия е някаква индикация, даже и на фона на сензитивно закъснение на икономическия напредък на България,

София най-вероятно ще остане доста по-малко наранена спрямо други области,

изключително тези с промишлен профил.

Понастоящем, най-голямото предизвикателство пред по-нататъшното развиване на столичната стопанска система са рестриктивните мерки на трудовия ѝ пазар. През последните тримесечия, за които има налични данни, заетостта в София надвишава 3/4 от трудоспособното население, а в същото време безработицата в нея е понижа съвсем до естествения си най-малко (в взаимозависимост от тримесечието, към 10 хиляди души), рухването под който би означавало мощно ограничение на подвижността в трудовия пазар.

Източниците на спомагателен трудов запас за столицата са няколко – главният е позитивната миграция, с помощта на която София притегля доста от надарените и образовани служащи от други области на страната. През последните две години се следи и доста нарастване на заетостта измежду по-възрастните (над 55 години), което от своя страна значи, че компаниите все по-често се обръщат към тях. Благодарение на взрива в строителството даже и хората с по-ниско обучение към този момент намират работа.

Най-слабо употребеният към този момент източник на спомагателна работна ръка за столица са чужденците,

като причина за това са най-много рестриктивните мерки пред наемането на хора от трети страни, и сложната конкуренция със заплащането на стандарта на живот в други европейски страни (въпреки че в някои браншове, изключително в информационно-комуникационните технологии, това към този момент се променя).

Ако успее да преодолее рестриктивните мерки пред трудовия си пазар, вероятностите пред икономическото развиване на София са позитивни. Благодарение на сензитивно по-бързия си растеж столицата най-вероятно ще продължи да концентрира все по-значителна част от стопанската система на страната в себе си, и изключително от услугите, както и да притегля най-добре образованите и надарени служащи и бизнесмени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР