Анализът е от седмичния бюлетин на България от поне две

...
Анализът е от седмичния бюлетин на България от поне две
Коментари Харесай

Стига бюджетни игри: парламентът трябва бързо да свали дефицита

Анализът е от седмичния бюлетин на

България от най-малко две години е в политически безпорядък, като въртележката от непрекъснато задаващи се избори няма край. Невъзможността да се образува болшинство и устойчиво държавно управление предстоящо докара до проблеми пред бюджета - до неговото закъснение, неналичието на ясна средносрочна рамка и в последна сметка по-лошо бюджетно салдо от това в привидно постоянни времена.

Допреди половин година обаче, макар политическата несигурност, вероятните ходове пред бюджета бяха по-скоро предвидими. Във всеки един миг, въпреки и с известна доза нерешителност, можеше да се каже какъв ход ще предприеме финансовото министерство, каква ще е тактиката (спрямо бюджета) на обединенията в Народното събрание и така нататък В последната половин година това се загуби, като политическият безпорядък с цялостна мощ се придвижи на територията на бюджета.

Всички желаят бюджет с недостиг в границите на 3% от Брутният вътрешен продукт, само че отхвърлят да го изготвят. Служебното държавно управление одобри бюджет с недостиг от над 6% и към този момент го внесе публично в Народното събрание, дружно с меню от ограничения за стесняване на недостига. Двете водещи обединения в Народното събрание пък, до момента в който водят свръх ползотворни диалози за съставяне на държавно управление, обмислят всевъзможни екстравагантни хрумвания, като да вземем за пример да отхвърлят бюджета на първо четено и да го върнат за превръщане на служебния кабинет.

На този декор общественият спор някак необичайно се пробва да изясни по какъв начин този бюджетен безпорядък ще повлияе на един или различен аршин за участие в еврозоната. Всъщност тематиката за бюджета отива надалеч оттатък полемиката за еврозоната и това би следвало да е ясно на всеки, който има най-малко най-малък взор върху стопанската история на страната.

В момента единственият печеливш ход от позиция както на стопанската система, по този начин и на политическото злободневие, е бюджетът да се изведе пред скоби и двете водещи обединения в Народното събрание скоростно да одобряват рамка с 3% недостиг. В изискванията на висока несигурност, най-глупавото, което може да се направи, е бюджетът да бъде отритнат и да се върне за " превръщане " в служебния кабинет .

Тук даже оставяме настрани нормативните спънки, като одобряваме, че депутатите ще намерят метод да заобиколят ограничаването за наново внасяне на същия закон в къс период. Водещото е, че сега, в който служебният кабинет внесе плана на бюджет в Народното събрание, президентът на процедура излиза от бюджетната процедура. Освен в случай че най-после не наложи някакво несъгласие несъмнено, само че това в тази ситуация не го обсъждаме. Водещите обединения в Народното събрание имат чисто поле пред себе си и да върнат принудително самодейността в ръцете на президента би било безпределно неуместно.

Вече няколко пъти коментирахме, че бюджетът относително елементарно може да влезе в естествени рамки. Всяка комисия в Народното събрание, в това число Комисията по бюджет и финанси, може да образува работни групи от своя състав, които в доста по-оперативен порядък да работят по даден законопроект. Точно подобен механизъм е допустимо да се схване за държавния бюджет, като след приемането на плана на служебното държавно управление на първо четене може да се образува работна група, която да преработи бюджета преди гласуването на второ четене.

В тази работна група е разумно водеща роля да имат депутатите от огромните обединения, които единствено преди седмица бяха на среща във финансовото министерство и към този момент влязоха в ролята на групов министър на финансите. Съвсем разумно е да бъдат поканени и специалистите от министерството, които да подкрепят депутатите и също да понесат отговорността (разбирай " виновността " ) от преправянето или коригирането на бюджета.

Всичко това в действителност е напълно явно, само че необикновените политически времена водят след себе си и поредност от необикновени, нелогични и напряко нездравословни ходове за финансовото здраве на страната. Всеки следващ ексцентричен ход на водещите политически обединения надали ще им донесе политически дивиденти, само че сигурно дава предпоставки напълно да изпуснем недостига и да стигнем до следващия удължителен закон. Въпрос на време е всичко това да сложи под въпрос и кредитния ни рейтинг, което не се случи даже по време на пандемията.

В последния отчет на S&P от ноември 2022 година ясно се показва, че въпреки да се регистрират всички опасности, в това число опцията за нови избори при започване на 2023 година и отрицателни резултати от политическата неустойчивост върху фискалното салдо, упованието е, че бъдещото държавно управление въпреки всичко ще остане ангажирано с фискалната дисциплинираност. Казано по-просто, извеждането на финансовата непоклатимост пред скоби прави по този начин, че не носим автоматизирано негативите на политическите неразбории.

Ако продължим обаче да си играем с бюджета, тази парадигма доста бързо ще се наруши и това няма просто да отсрочи еврозоната, а ще накърни изобщо доверието в стабилността на обществените финанси. В световна среда на стягане на паричната политика и внезапно повишение на лихвите такава безнаказаност няма да бъде пощадена.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР