Анализът е на Ги Верхофстад за Project Syndicate. Ги Верхофстад

...
Анализът е на Ги Верхофстад за Project Syndicate. Ги Верхофстад
Коментари Харесай

Заплахата от Тръмп в Европа

Анализът е на Ги Верхофстад за Project Syndicate. Ги Верхофстад е някогашен министър-председател на Белгия. Президент е на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE).

Американският президент Доналд Тръмп несъмнено не е водач на свободния свят. Според ново изследване на изследователския център „ Pew” той е извънредно неизвестен в множеството страни, и към този момент е нанесъл съществени вреди по репутацията на Съединените американски щати.

Центърът „ Pew” показва, че три четвърти от света има малко или никакво доверие в Тръмп, чийто имидж в множеството страни в този момент е по-пострадал даже от този на Джордж У. Буш в последните му дни в президентството. Когато той напусна президентската администрация, американците към този момент реализираха инвазия в Ирак, а също така се разгоря и икономическа рецесия. Дори в прилежаща Канада единствено 22% от запитаните са изразили убеденост в Тръмп.

Положителните усеща към Тръмп са още по-неблагоприятни в Западна Европа. В Германия едвам 6% считат, че той е дипломиран да бъде на този пост, и 91% го намират за нахален. По сходен метод 89% от запитаните в Обединеното кралство намират Тръмп за нахален, и единствено 50% към момента имат вяра, че Съединени американски щати и Англия имат специфична връзка в този миг. Това изяснява за какво плануваното посещаване на Тръмп на Острова беше отсрочено за неопределен срок.

Страните, в които има най-голяма поддръжка към Тръмп, са Полша (73% са настроени благосклонно към него) и Унгария (63%). И двете са водени от популистки крайнодесни държавни управления. Полският министър на защитата към този момент дефинира плануваната аудиенция на Тръмп в страната като „ голямо събитие “ и „ огромен напредък “ за кабинета на Право и правдивост (PiS), който продължава да е на нож с Европейската комисия и европейските съдружници на Полша.

При ръководството на PiS Полша потегли към авторитаризъм и стана все по-изолирана вътре в Европейския съюз. Следователно не е изненада, че Тръмп желае да посети страната. В края на краищата това е президент, чиято акция се водеше с националистическия слоган „ Америка първа “. Това е президент, който се изрече ласкаво за френската крайнодясна популистка Марин льо Пен и излизането на Англия от Европейски Съюз, а също така загатна, че други страни също би трябвало да последват образеца на британците.

Имайки поради това, Тръмп без подозрение ще се опита да задълбочи вътрешните разделения в Европейския съюз, играейки на източния фронт против западните членки. Унгарското и полско държавно управление са подготвени да развият своите планове за „ нелиберална народна власт “. Можем да чакаме унгарският министър председател Виктор Орбан и полският водач в сянка Ярослав Качински с наслада да се отдадат на фанатизма на Тръмп. Всъщност това ще е музика за ушите им.

Опростената и ксенофобска изразителност на Тръмп също така ще откри съпричастна аудитория измежду поляци и унгарци, които се притесняват от огромна имиграция. През последните години огромни групи от централно и източноевропейските гласоподаватели бяха мобилизирани от популистка изразителност. Местните държавни управления отхвърлиха съдействие с груповия отговор на Европейски Съюз по отношение на бежанската рецесия. И до момента в който съгласно сондажите западните европейци са се върнали назад към поддръжката на европейската интеграция и проевропейски промени, то това позитивно въодушевление към момента не е достигнало Централна и Източна Европа, където недоверието към Европейски Съюз остава мощно.

За страдание политическата среда в Централна и Източна Европа е идеална за популисти, които отхвърлят да вземат участие градивно в европейския план. Имайки поради действителната заплаха други страни да изискат излизане от блока, не би трябвало да се разрешава на Тръмп да изостри още повече раздялите. Жителите в Централна Европа би трябвало да осъзнаят, че бягство към периферията на Европа ще навреди на техните ползи, подкопавайки опцията им да въздействат на бъдещето на континента. Тези страни би трябвало да търсят компромис, който да им разреши да продължат да вземат участие и въздействат върху единните политики.

Никой не печели повече от разграничена Европа от съветския президент Владимир Путин, който от дълго време се пробва да дестабилизира блока на изток. Поради тази причина Европейската комисия, Европейският съвет, френското и немско държавно управление би трябвало да употребяват всички средства, с цел да подсигуряват запазването на върховенството на закона в Централна и Източна Европа.

В същото време Европейската комисия и водещите страни-членки би трябвало да поддържат по-силни връзки с тези в Централна и Източна Европа, които към момента стоят зад идеалите на Европейския съюз. Трябва да променим публичното мнение и да построим мостове по въпросите, по които има разделяне – в това число миграцията, командироването на служащи от една страна в друга, както и енергийните политики.

По отношение на последния от тези въпроси, Европейският съюз незабавно би трябвало да сътвори същински енергиен съюз, с цел да понижи зависимостта от външни страни, които са все по-враждебни, и от Русия. Трябва да изградим и благонадежден защитителен съюз в границите на НАТО, който би засилил съдействието в Европейския съюз и да потуши терзанията на страните-членки на изток.

В Европейския съюз има място за компромис по всички тези въпроси. Ако намерим общ метод, то можем да спечелим назад обществеността в Централна и Източна Европа. Не е в безстопанствен интерес – с изключение на на Путин, несъмнено – да позволим страни-членки на Европейски Съюз да бъдат притиснати в ъгъла, и вероятно даже да изоставен блока.

Сега зависи от европейските водачи и от виновни членове на администрацията на Тръмп – като министъра на защитата Джеймс Матис – да не разрешат на Тръмп да навреди на Европейски Съюз. В противоположен случай има риск от намаляване на западния алианс, на който почива международната непоклатимост и ред.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на мнения. Читателите на Факти.бг имат опция да се допрян до анализите и мненията, както до мненията на европейски и международни водачи в другите области, политици, нобелови лауреати и цивилен деятели по значимите за света проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР