Анализ за оставката на правителството в Русия и новият премиер

...
Анализ за оставката на правителството в Русия и новият премиер
Коментари Харесай

Павира ли Путин пътя си към пожизнената власт?

Анализ за оставката на държавното управление в Русия и новият министър председател Михаил Мишустин бе оповестен в английския " The Times ". Ето какво гласи той, в превод от " Фокус ":
Дмитрий Медведев, съветският министър председател, подаде оставка в трагичен ход, който сподели, че има за цел да изглади пътя за промени в конституцията, които биха могли да разрешат на президента Путин да ръководи пожизнено.
Премиерът също по този начин разгласи, че целият му кабинет се отдръпва. Телевизионното му изказване, което пристигна като огромна изненада, беше направено малко откакто 67-годишния президент съобщи, че има намерение да свика референдум за промени в конституцията, който включва увеличение на пълномощията на Народното събрание и на Държавния съвет, съвещателен орган на Кремъл.
„ Тези промени, когато бъдат признати, ще създадат обилни промени освен в редица членове от конституцията, само че и в салдото на силите “, сподели Медведев. „ В този подтекст е явно, че ние като държавно управление би трябвало да осигурим на президента на страната ни опцията да взема всички нужни решения за това. “
Той не изясни по какъв начин оставката му ще улесни задачата на Путин. Малко след изказването на премиера Путин номинира Михаил Мишустин, малко известният началник на данъчната работа, за министър председател. 53-годишният Мишустин е толкоз чужд, че държавните медии се срамят да показват биография му след решението на Путин, разяснява The Times.В обществените медии имаше необятно публикувано озадачаване. „ 95 % от страната ще пита - кой, кой? “, написа един консуматор в „ Туитър “.
Михаил Мишустин, който е началник на данъчната работа от 2010 година, даже до днес нямаше англоезична страница в Уикипедия. Той е данъчен чиновник от 1998 година
Повечето анализатори считат, че на Медведев и неговото държавно управление е било подредено да подадат оставка от чиновници на Кремъл. Медведев ще бъде назначен за заместник-председател на Съвета за сигурност, който се управлява от Путин. Правителствените министри ще продължат да работят, до момента в който не бъдат сменени. Не е ясно по кое време ще стане това.
Путин, който ръководи Русия в продължение на 20 години, се чака да се отдръпна като президент в края на мандата си през 2024 година Малко руснаци обаче чакат той да се откаже от властта. Сред обсъжданите сюжети са Путин да премине към ролята на министър-председател, който той заемаше от 2008 година до 2012 година или ръководещ зад кулисите като началник на Държавния съвет.
„ Путин наподобява, че разчита да стане началник на Държавния съвет, който ще получи увеличени пълномощия и ще се трансформира в основна платформа за взимане на решения “, сподели Татяна Становая, началник на R-Politik, компания за политически разбори.
Путин сподели също, че Русия би трябвало да остане „ мощна президентска република “ и че президентът би трябвало да резервира правото си да назначава чиновници по сигурността, само че единствено след съвещания с горната камара на Народното събрание.
Медведев е министър-председател от 2012 година, когато слезе от президентския пост, с цел да разреши на Путин да се върне за трети мандат.
Путин от своя страна не даде детайлности за това по кое време ще се организира референдумът. Ела Памфилова, началник на изборната комисия в Русия, съобщи, че чиновниците са подготвени да стартират организирането на референдума " когато и да е, откакто предложенията бъдат финализирани ".
Путин, някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), също предложи промени, които да лимитират пълномощията на всички наследници на президента. Той сподели, че поддържа апелите за закриване на конституционната малка врата, която той е употребявал, което разрешава на президентите да устоят повече от два мандата, стига да се отдръпват най-малко за един мандат, преди да се върнат в Кремъл.
Кирил Рогов, политически анализатор, съобщи, че измененията в конституцията ще разрешат на Путин „ да остане отпред за неопределен срок, като в същото време предизвиква съревнование сред евентуални приемници “.
Напускането на Медведев от поста сътвори разтърсвания през Русия на фона на спекулациите, че това може да е било провокирано от вътрешни битки.
The Bell, почитан самостоятелен медиен източник, цитира неназован министър, който сподели, че кабинетът не е бил известен авансово за идната си „ оставка “. " Никой не знаеше ", споделя източникът. " Беше като гръм от ясно небе. "
Абас Галямов, някогашен представител на Кремъл, който в този момент е политически анализатор, съобщи, че решението за оставката на Медведев може да е било взето непринудено от Путин. „ Не изключвам това да е спонтанна реакция на някакво ненадейно събитие “, сподели той. „ Фактът, че Кремъл не е предложил на обществото ясна интерпретация на протичащото се, допуска, че той не е знаел авансово за уволнението на държавното управление. “
Галямов съобщи, че е допустимо и Медведев да се конфронтира с Путин поради препоръчаните промени в Конституцията.
Оценката на утвърждението на Медведев като министър-председател беше 38 на 100 предишния месец, съгласно самостоятелната социологическа компания Levada Center. Парламентарните избори предстоят през септември следващата година. „ Единна Русия “, ръководещата партия на Путин, следи трагичен спад в рейтингите си поради петгодишно нарастване на възрастта на пенсиониране и необятно публикуваната беднотия, която визира към 12 на 100 от руснаците - към 17,5 милиона души.
По време на речта си Путин призна, че съветското общество е жадно за промени и очерта ограничения за подкрепяне на най-бедните жители на страната, в това число безвъзмездни учебни хранения за възпитаници на възраст от седем до единадесет години и погашение на компенсации за деца до 11 000 рубли (137 английски лири). Той също по този начин уточни спад в раждаемостта като опасност за бъдещето на Русия като нация: „ Навлизаме в доста сложен демографски интервал. “
Алексей Навални, опозиционен водач, отхвърли проектите на Путин за справяне с бедността и други обществени проблеми. Той сподели, че единствената цел на президента е „ да остане единствен водач за цялостен живот, да направи цялата страна своя персонална благосъстоятелност и изземе благосъстоянието й за себе си и приятелите си “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР