Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл.Чуков за novini.bg: След убийството на лидера на ИДИЛ...

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Само три дни след убийството от американските командоси на водача на ИДИЛ

Абу Ибрахим ал Кураши в селището Атма /то е алегорично за ИДИЛ, там през 2013 година за пръв път се афишира основаването на организацията /главатарят на Хаят тахрир аш шам /ХТШ, някогашна ал Нусра/ Абу Мохамед ал Джолани потвърди, че е имал отношение към този акт. На специфична гала, на която участват неговите полеви командири той афишира, че „ неговата организация е навлязла в нова фаза на своето битие “, оповестяват сирийски опозиционни среди. В своята тирада ал Джолани загатва, че „ щял да върне славата и достолепието на нацията “.

Това е част от неговия ПР, в който доста постоянно влизат изяви като разкриване на пътен сектор, даване на филантропична помощ на поданици на някой бежански лагер или пък шумно отразен диалог с бойци. С последните си дейности ал Джолани прави всичко допустимо да наподобява като водач на цялата провинция Идлиб, на който „ районните и интернационалните сили могат да разчитат “.

Нееднократно ал Джолани насочва апел към Турция и Съединени американски щати ХТШ да бъде извадена от листата на терористичните организация.

Веднага след ликвидацията на водача на ИДИЛ той предложения всички чужденци, наричани още ал мухаджирин ал мустакилин, „ самостоятелни мигранти “, да изоставен територията на Идлиб. Паралелно с това организацията организира три обучителни курса на членове на ХТШ с турската страна. Първата група е към 1000 души като турските специалисти са обучавали сирийските джихадисти за боравене с противотанкови и леки стрелкови оръжия. Другите две групи, с по няколко стотин души са били изпратени в Турция, завършвайки контрактувания с Анкара повсеместен цикъл на образование.

Според осведомени ал Джолани преструктурира своята войска по сходство на тази, която турците сътвориха от множеството протурски милиции. Те ги сплотиха в така наречен Сирийска национална войска /СНА/. Последната работи в зоните, окупирани от Турция, в резултат на трите интервенции на територията на Сирия, а точно „ Ефратски щит “, „ Маслинова клонка “ и „ Източник на мир “. Големината на двете взаимносвързани територии са сходни, към 4% /Идлиб, следена от ХТШ/ и 5 % от цяла Сирия /на следената от Турция и СНА/.

Джихадистки източници означават, че в последно време се следи текучество от СНА към ХТШ. Причините са чисто финансови.

Протурските милиции получават целево от Турция заплати сред 28 и 50 $ месечно, нередовно изплащани в турски лири и изядени от високата инфлация в страната. В същото време ал Джолани обезпечава заплати, вариращи сред 150 и 250 $ и изплащани непосредствено в американски долари. Паралелно с това ХТШ дава и бонуси – хранителни ваучери, даване на жилища за фамилиите на бойците /взети от локални поданици, прогонени от джихадистите/. Освен това ал Джолани подсигурява правосъдна цялост на своите бойци, за разлика от тези на СНА.



sn.getty

При прекосяването на войник от СНА към ХТШ, последната подлага на „ рехабилитационен курс “ претендента.

Моделът е подобен с този, който преди време Турция прилагаше на дезертиралите /или хванатите бойци/ на ИДИЛ към протурските милиции. Става въпрос за психическа и военно-тактическа подготовка. Впоследствие те са насочени към подобаваща военна част. За разлика от турския модел, при който въпросните курсове не престават към 3 месеца /десалафитизация в религиозната част/, то при ХТШ са към месец. През интервала 2014-2016 при образуването на сърцевината на армията на ИДИЛ имаше сходни курсове за новодишлите джихадисти. Това изключително изрично важеше за европейците, при които нямаше съвсем никаква религиозна подготовка. ИДИЛ-курсовете можеха да продължат до 6 месеца, поставяйки акцент върху индоктринирането на салафизма. В случая обаче ХТШ желае да наподобява към този момент като организация, близка до идеологията на Мюсюлманските братя, а не на салафитите, каквато публично беше, преди да скъса с философията на Ал Кайда /една от аргументите за разрива сред Абу Мохамед ал Джолани и Абу Бакър ал Багдади/. Поради тази причина религиозната част от „ преквалификацията на боеца е олекотена “.

За да резервира своя имидж на „ самостоятелен “ и „ сдържан “ ислямски водач, ал Джолани отхвърля да е имало съгласуваност сред него и интервенцията на Съединени американски щати за ликвидацията на съперника му Абу Ибрахим ал Курейши. Все отново полеви източници напомнят, че на по-малко от 100 метра от къщата на ал Курейши е имало наблюдателница /военен участък/ на ХТШ. Няколко източника са удостоверили, че персонално ал Джолани е инструктирал своите хора в тази боен пункт да не реагират, да не прихващат и да не дават отговор на вероятно нахлуване на самолети или хеликоптери. Само половин час преди нападението на американците на бойците на ХТШ им е било казано, че то е на „ съюзнически сили “. По тази причина нито един от джихадистите на ХТШ, които са били в непосредствена непосредственост и са заснемали престрелката, траяла повече от два часа, не се е намесил. След два дни, ХТШ излезе с декларация, че отхвърля всякаква опция на следените от нея територии да има каквото и да е наличие на ИДИЛ.



Няколко дни преди въпросната американска интервенция ХТШ е направила обичайното пречистване на детайли, принадлежащи към така наречен радикални джихадистки обединения. На първо място, става въпрос за мощно конкуриращата ХТШ „ Хурас пъкъл дин “, а на второ са другите, по-малобройни терористични банди. Знае се, че не малко от нейните членове са чужденци. Именно хората на ал Джолани са осведомителния източник за непрекъснатите интервенции на американските сили към главатарите на радикалните салафити в провиднция Идлиб. Шумно отразените от медиите са най-малко две интервенции годишно. При тях най-често с дрон и ракета „ нинджа “ бива погубен изявен полеви пълководец на „ Хурас пъкъл дин “ или друга сходна организация.

Местни източници означават, че осведомителният поток върви по линията ХТШ-Турция-САЩ.

Наблюдатели са на мнение, че доказателство в това отношение може да се възприето изявлението на някогашния представител на Съединени американски щати за Сирия, Джеймс Джефри, обещано през юни 2021 година В него той отбелязва, че „ ХТШ е минимум неприятния вид измежду другите други благоприятни условия за опазване на обстановката в Идлиб. “ Освен това друго преимущество на някогашната ал Нусра е, че тя се „ самофинансира “. Това става посредством налагането на всевъзможни типове налози на популацията, чрез следеното от нея марионетно държавно управление, наречено „ държавно управление на националното избавление “. Всъщност ХТШ монополизира цялата икономическа активност в района, включително и доставянето на храни /от Турция/ и енергоресурси, включително и петрол, от следените от кюрдите и американците територии в Сирия, в които се добива сирийският петрол.

Сякаш ХТШ оракулски оставя да излъчва симптоматичното радио Фреш /нямащо нищо общо с веригата Фреш, основана на европейска територия, включително и в България/. За пръв път то се появява в сирийски ефир през далечната 2013 година след самодейност на свободни публицисти, водени от Райед Фарес и Хамуд Жнейд. Тогава територията е следена от някогашната Сирийска свободна войска, в която има задоволително демократично мислещи хора. През 2018 година Фарес и Жнейд са убити от маскирани хора. Заедно с това Джабха тахрир аш шам /предшественик на ХТШ/ не разрешава излъчването на музика, а единствено наподобаващи музикални звуци. Сега, съвсем 10 години след основаването си, медията от ден на ден се приближава до стандартите на свободните медии в арабските страни, критикуваща президента Асад и излъчваща арабски песни. Творческата биография на радиостанция Фреш въплъщава идеологическата промяна на ХТШ, а точно от типичен представител на войнстващия салафито-джихадизъм към софтислямизма, щрихован от захаросания профил на Мюсюлманските братя. Самият Абу Мохамед ал Джолани е приключил факултета по публицистика на Дамаския университет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР