Анализ на стотици ярки петна на повърхността на планетата-джудже Церера

...
Анализ на стотици ярки петна на повърхността на планетата-джудже Церера
Коментари Харесай

Ярки петна на Церера разкриват геоложка активност

Анализ на стотици ярки петна на повърхността на планетата-джудже Церера разкри, че тя е геологически дейна, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Космическият уред " Доун " снима с невиждани детайлности рефлективните петна на Церера. Това даде опция на експертите да схванат по какъв начин те са се образували и променяли с времето.

" Геоложки процеси са основали тези области и те може към момента да трансформират повърхността на Церера " - сподели Каръл Реймънд от НАСА.

Камерите на " Доун " снимаха повече от 300 светли петна на Церера. Една група от тях е с отразяващ материал в центъра на кратерите, на дъната им. Най-яркото такова леке Цереалиа факула е необятно 10 км.

Отразяващите му качества се дължат на соли. В същия кратер Окатор има още едно огромно леке. Според експертите те са формирани от изхвърляне на солена течност през процеп.

Друг тип ярки петна са по ръба на кратерите. Според експертите те са основани от удар, който е извадил на повърхността рефлективен материал. Трети тип е по скатовете на планина, която съгласно учените е криовулкан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР