Анализ на ситуацията, свързана с миграционния натиск в Европа, показва,

...
Анализ на ситуацията, свързана с миграционния натиск в Европа, показва,
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Режимът на Лукашенко стимулира мигрантите

Анализ на обстановката, обвързвана с миграционния напън в Европа, демонстрира, че пътят на бежанците се е трансформирал. Отчетено е затихване през Балканския лъч, Италия, Либия, а също и през Испания и Мароко. Така вратата за мигрантите най-неочаквано се оказва пробойната от страна на президента на Беларус Александър Лукашенко. Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

Неговият коментар идва едвам няколко дни откакто полицията залови 30 мигранти, измежду които и деца, в град Лясковец.

" Една доста забавна статистика - в случай че от Багдад до Минск един път в седмицата е имало аероплан от началото на годината, в този момент към този момент по няколко пъти в седмицата има от разнообразни иракски градове до Минск. Беларуските туроператори сега работят на цялостни обороти. Много от бежанците, които са минали границата имат фактурата от хотел в Минск. Повече от явно е, че режимът на Лукашенко ги подтиква ", уточни проф. Чуков.

По границата сред Полша и Беларус има военно напрежение. Около 10 хиляди представители на полските служби са ситуирани по границата, която е голяма - 400 километра. Твърди се, че някъде към 17 хиляди индивида са били възпрепятствани, само че се допуска, че толкоз са минали границата, добавя проф. Чуков.

 Снимка: БТА/АР

Сега в Беларус множеството хора са от Близкия изток, има от Африка и Азия.

" Това, което за мен беше сензацията от преди една-две седмици - кубинско семейство, което е пътувало от Хавана до Моска, от Моска до Беларус и отиват в Европейски Съюз. Т.е. виждате една шарена компания ", показва проф. Чуков.

Гърците одобриха доста забавна корекция в тяхното законодателство, по силата на която всеки който е минал гръцката граница автоматизирано отива на съд. Децата обаче не подлежат на изправяне на съд - ето за какво при нас се появиха деца. Те са началото " индийска нишка " - задачата е първо децата да бъдат прекарани, акцентира арабистът.

По нашите граници има засилен напън, показва арабистът, само че добавя, че той е непостижим с тежката рецесия от 2015 година, когато през Балканския полуостров минаха 1 милион и 200 хиляди мигранти.

 Снимка: БТА/АР

Основната цел на бежанците, преминаващи през България, е да стигнат до Германия. Афганистанците са групата, която господства.

" На 15-ти август Кабул беше високомерен от талибаните и тогава европейските институции взеха решение да бъде замразена екстрадицията на афганистанци, на които са били отказани всевъзможни благоприятни условия за статут. Това заледяване беше от 3 месеца. Този месец това изтича, евентуално ще бъде продължено, тъй като няма подготвеност от Европейски Съюз за признание на талибанското държавно управление.

 Снимка: БТА/АР

Това държавно управление мъчно може да бъде прието, то не е демократично. В същото време обаче това отваря вратата на тези хора, с цел да получат някакъв статут, който те желаят от доста от дълго време ", изясни проф. Владимир Чуков.

Междувременно Брюксел прикани страните членки да одобрят нови наказания против Беларус поради притока на мигранти

Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен прикани страните от Европейски Съюз да одобряват нови наказания против беларуските управляващи, виновни за притока на мигранти към полските граници, съобщи Франс прес. Недопустимо е потреблението на мигрантите като инструмент за реализиране на политически цели, съобщи тя в официално съобщение и сподели, че Европейски Съюз ще изследва по какъв начин да накаже и самолетните компании на трети страни, които карат мигранти в Беларус.

Европейски Съюз упреква беларуския президент Александър Лукашенко, че провежда изпращането на мигранти и бежанци, основно от Близкия изток, на границата с Полша, с цел да си отмъсти за европейските наказания, наложени му поради репресиите против опозицията в Беларус.

Заради големия напор на мигранти към границата - Варшава приказва за три, четири хиляди души - полските граничари оповестиха, че от през днешния ден затварят контролнопропускателния пункт в Кужница, съобщи Ройтерс.

Председателката на полския Сейм (парламента) Елжбета Витек съобщи в изказване по малкия екран, че защитата на границата е приоритет и Полша няма да се поддаде на натиска, съобщи полската осведомителна организация ПАП. Лукашенко би трябвало да знае, че ще има последствия. Нападението против границата на Полша е нахлуване против границите на Европейски Съюз и на страна членка на НАТО. Нашите съдружници еднопосочно и солидарно осъдиха тази експанзия и приканиха да й се постави край, сподели Витек.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР