Анализ на сателитни снимки от Буча потвърждава руската отговорност за

...
Анализ на сателитни снимки от Буча потвърждава руската отговорност за
Коментари Харесай

Сателитите на Maxar потвърждават руската вина за клането в Буча

Анализ на сателитни фотоси от Буча удостоверява съветската отговорност за всеобщите убийства на жителите на украинския град. 

Журналисти от New York Times вършат обзор на сателитни изображения с висока резолюция от Maxar, които демонстрират свидетелства за гибелта на десетки цивилни жители още преди три седмици, когато съветската войска към момента управлява Буча. 

Малко откакто украинските сили съумяха да отхвърлен руснаците от града, се появиха първите свидетелства за терора по време на окупацията. Кремъл се опита да отхвърли отговорността за жестокостите непременно - в това число с изказвания, че десетките трупове били разпръснати от украинските " радикали ". 

NYT съпоставят сателитните изображения със запис от 1 април, в който се виждат голям брой тела на хора по ул. " Яблонска " на Буча. Проверката демонстрира, че най-малко 11 от убитите хора лежат на улицата от 11 март, когато самите съветски войски настояват, че са държали града под собствен надзор. 

Прегледът на обектите по улицата демонстрира, че на 1 април те са в същата позиция, в която са били сред 9 и 11 март. 

High-resolution Maxar collected over, verifies and corroborates recent social media videos and photos that reveal bodies lying in the streets and left out in the open for weeks.
— Maxar Technologies (@Maxar)
Телата на хората - някои от които са изгубили живота си с вързани ръце зад тила - са разпръснати на разстояние от над 800 метра по " Яблонска ". 

В Буча сега се намират няколко фоторепортери на международни организации, които също документират всеобщите убийства в града. Някои от жертвите са починали при детонации, други - от патрони на огнестрелно оръжие на улицата. 

Руската войска твърди, че е излязла от Буча на 30 март, а съгласно украинските въоръжени сили изтеглянето е станало в ранните часове на 31 март. 

BBC удостоверява данните от сателитните изображения, като демонстрира и брутални фрагменти от 19 март - съвсем две седмици преди съветските войски да се отдръпват от зоната. 

Британските публицисти вършат цялостна инспекция на изказванията за " имитации ", които съветските публични профили в обществените мрежи, с цел да оспорят нещастието в Буча. " Опорката ", че някои от телата били на " живи хора ", се оказва цялостна неистина. Предполагаемото придвижване на ръката на един от хората е резултат от изкривяването на отражението в огледалото за задно виждане на автомобила, с който пътуват украинските бойци, документиращи ситуацията след съветската окупация. 

BBC цитират и още голям брой свидетелства на хора, претърпели окупацията, които разказват безразборната експанзия на съветските войски против цивилното население.

Градът е останал без ток, вода и парно още при започване на март, а на хората е неразрешено да напущат домовете си под опасност, че ще бъдат убити. 

Докато жителите на Буча са били принудени да стоят в бомбоубежища и приземни етажи, руснаците са разбивали жилищата и са мародерствали. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР