Анализ на състоянието на язовирите в областта направи днес на

...
Анализ на състоянието на язовирите в областта направи днес на
Коментари Харесай

Правят спешен анализ на състоянието на язовирите

Анализ на положението на язовирите в региона направи през днешния ден на работна среща с кметове и ръководители на общински препоръки регионалният шеф на Враца Малина Николова. Н а срещата бяха дадени и рекомендации с съответни периоди за осъществяване на отговорностите на общинските кметове по Закона за водите.

„ Политиката, която организира сега Правителството за превъзмогване на проблемите, свързани с сериозното положение на огромна част от язовирите в страната /858 язовири, нуждаещи се от ремонт и 414, нуждаещи се от незабавен ремонт/, дава благоприятни условия на общините да подхващат решаващи стъпки и създадат избор кои язовири ще дават на страната, кои ще продължат да стопанисват, като се задължават да обезпечават финансов запас и фрагменти за изправното им поддържане, з а кои ще аплайват по отворената до 1 октомври процедура по Оперативна стратегия „ Околна среда “, акцентира при откриването на срещата Малина Николова.

До 31 август общините би трябвало да създадат разбор на положението на язовирните стени и оборудванията към тях, както и оферти за смяна на собствеността на язовири, които не са отдадени на концесия или чартърен от общинска в държавна.

Кратък е срокът - 5 септември,  за подготовка на планови оферти, с цел да аплайват до 1 октомври за ремонт на язовири по Приоритетна ос 4, Процедура BG16M1OP002-4.004 „ Мерки за въвеждане на решения за предварителна защита и ръководство на риска от наводнения “.

10 септември  е срокът за внасяне на стимулирани оферти до общинските препоръки за смяна на собствеността на язовирите от общинска в държавна. Малина Николова предложи на общините да включат в листата на държавните язовири тези, за които са предоставени средства за ремонт - бент. “Лесура “, бент. “Три кладенци “, бент. “Девене “, бент. “Гарвански геран “, бент. “Езерска котловина “. Възложител на строителните действия за ремонт на язовирните стени и оборудванията към тях е „ Държавна консолидационна компания “ ЕАД – София, която получава средства  с Решение № 495/13.07.2018 година на Министерски съвет.-->

До 10 септември кметовете на общини би трябвало да внесат и оферти до общинските препоръки за взимане на решения за кандидатстване по ОПОС за язовирите, за които имат планова подготвеност.
В края на септември е належащо да се насрочат съвещания на общинските препоръки за взимане на решения за смяна на собствеността на язовирите и за кандидатстване с планове.

За всички язовири, които общините оферират смяна на собствеността от общинска в държавна се подават заявки до министъра на стопанската система в период до 5 октомври, след решение на общинския съвет.

Областният шеф предложи на общините да изготвят спешни проекти за язовирите, да вкарат непоколебим надзор по осъществяването на капиталовите стратегии на концесионерите и наемателите на язовири, и да рапортуват до общинските препоръки за подхванатите от тях ограничения за поддържане на язовирите в изправно техническо и експлоатационно положение, както и да възнамеряват средства в общинските бюджети за осъществяване на отговорностите на кметовете по Закона за водите и Закона за отбрана при бедствия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР