Анализ на костни тъкани разкрива информация за живота на трипръсти

...
Анализ на костни тъкани разкрива информация за живота на трипръсти
Коментари Харесай

Трипръсти коне живели по нашите земи преди 7,5 млн. години

Анализ на костни тъкани разкрива информация за живота на трипръсти коне, обитавали нашите земи преди 7,5 милиона години. Това осведомят от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките (НПМ-БАН) в своята фейсбук страница.

Палеонтолози участваха в проведения виртуално Шести Международен симпозиум по палеохистология, състоял се от 22 до 24 март, с хазаин град Пюн, Индия, на който показаха предварителни данни за костната хистология на два типа хипариони (трипръсти коне) – Cremohipparion mediterraneum и Hippotherium brachypus, открити в България.

Изследваните фосили са открити през 80-те години и понастоящем се съхраняват в Палеонтологичния музей “Димитър Ковачев ” в Асеновград, филиал на НПМ-БАН. Скалите, в които са открити фосилите, са формирани по времето на късния миоцен (туролий), преди към 7,5 милиона години, когато регионът е наподобявал африканска савана.

Учените са взели 12 костни проби от трети метакарпални кости (кости на дланта) и 11 проби от трети метатарзални кости (кости на ходилото), от които след общоприета обработка са направени микроскопски препарати. След техния разбор са открити по три възрастови групи в извадките от кости на Cremohipparion и Hippotherium, както следва: млади човеци на по-малко от една година, подрастващи скелетно незрели животни и човеци, достигнали скелетна зрялост. Наличните досега данни демонстрират, че евентуално във връзка с метакарпалите и метатарзалите, кремохипарионът е достигал скелетна зрялост след втората си година, а хипотериумът - след третата или четвъртата. Подобни разлики във възрастта на настъпване на скелетна зрялост при близкородствени животни приказват за разнообразни тактики на напредък, които нормално са подбудени от палеоекологията на животните и от особеностите на заобикалящата среда.

Изненадващо, хистологичните особености на две от изследваните кости, които по външни белези не могат да бъдат причислени към Cremohipparion или към Hippotherium, демонстрират, че те евентуално принадлежат на трети тип трипръст кон обитавал Хаджидимово. Хипотезата за трети тип хипарион е представяна и преди по отношение на черепни остатъци с необикновена анатомия открити в находището.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР