Анализ, на института Ройтерс изследва промените, които настъпват в социалните

...
Анализ, на института Ройтерс изследва промените, които настъпват в социалните
Коментари Харесай

Как пандемията от коронавирус промени социалните мрежи?

Анализ, на института " Ройтерс " изследва измененията, които настъпват в обществените мрежи поради пандемията.
Той стартира с откъс от Лев Троцки, който гласи: “Войната е моторът на историята ” - популярна фраза, която марксисткият бунтовник изрича през към този момент далечната 1922 година Зад изявлението стои концепцията, че общественото развиване забързва своя ход в разгара на спорове.
Ето до какви заключения доближават откривателите:
“Технологичните компании направиха редица промени, с цел да отговорят на дезинформацията, която витае към COVID-19. Това включва укрепване на достоверните източници, ръководство на огромна част от съмнителното наличие, ограничение на директното препращане на изявления и рестрикции в региона на рекламата.
Достоверна информация на напред във времето
В началото на месец март доста хора желаеха да схванат повече за този тайнствен ковид. Колко гибелен е в реалност? Кой попада в рисковата група? Как можем да се предпазим? Имаше толкоз доста незнайни, че онлайн средата беше подготвена да поеме вълната от здравни неистини.
Социалните мрежи дават на всеки правото и опцията да изрази себе си и позицията си. Така споделят разнообразни неправителствени организации в цифровия свят. Има обаче няколко неща, които се оказват по-фатални от вируса и могат да убият човек. Лъжите към него.
През март се появиха изказвания, че лимоните лекуват ковид. Че техниките за кашляне построяват имунитет. Че цветът на кожата също е фактор за запазване от инфекцията. Такива теории набраха изключителна скорост освен във Фейсбук, само че и други платформи и се радваха на известност и доверие. Но, естествено, бяха неистина. Спомняте си изказванията, че витамин С и чесънът оказват помощ против COVID-19, твърди проучването.
Последващият отговор от страна на фирмите беше логически - самодейно да се промотира наличие, обвързвано с достоверна здравна информация от надеждни източници.
Фейсбук основа своя “COVID-19 информативен център ” - място, в което се споделя информация за инфекцията от държавни източници и тествани медии.
измежду които Световната здравна организация и държавните управления на обособените страни.
Twitter, Instagram и изключително известното приложение TikTok направиха същото.
Всички специалисти изцяло единомислещо заявих, че такива дейности са потребни. Но сходен метод има и своите лимитирани благоприятни условия - опорни точки от държавна организация може и да не съумеят да сграбчен читателското внимание. Поради простата причина, че информацията е суха. Това значи, че доста консуматори даже няма да си създадат труда да кликнат върху посочения линк.
Друг проблем се дължи на обстоятелството, че не всички държавни управления имат доверието на жителите си по време на тази рецесия. Освен всичко, поради неяснотите към самия вирус, доста специалисти също нямат отговори на най-задаваните въпроси.

Дезинформацията е на всички места
Преди пандемията дезинформацията се разпространяваше клъстърно и по избран мотив, било то избори или митинги. COVID-19 пристигна като международната война - не засегна незабавно всички страни, само че в даден миг доближи до съвсем всеки жител на планетата по един или различен метод. Иначе казано - всички тези предпоставки се оказаха една страхотна рецепта за световно разпространяване на подправени вести.
Препращане на известието
Такава мярка взеха приложения като WhatsApp, да вземем за пример. Едно от скорошните изследвания на института “Ройтерс ” демонстрира, че информацията към ковид постоянно е препредадена.
Но има и някои откровени неистини. Например - че има връзка сред 5G мрежата и разпространяването на инфекцията,, написа още в изследването, представено от Фрогнюз.
В едни по-нормални времена сходна информация получава по-малко внимание. Но по време на всеобщата суматоха през март месец, когато щандовете в магазините в Европа бяха изпразнени от истерични жители, а леглата в лечебните заведения започнаха да се запълват, изцяло изфабрикувани клюки безусловно изригнаха в пространството и доста елементарно започнаха да се препредават посредством платформи като WhatsApp, които са по-затворени в своята същина.
Затова и от компанията тогава вземат решение да създадат смяна в централите си по целия свят и през април платформата постанова прецизен предел за това какъв брой души могат да получат едно и също известие вкупом.
Ефектът съгласно компанията е бил позитивен - осезаемо е намаляло препредаването на известия.
Решението обаче провокира и яд измежду потребителите в страни като Испания, където деятели и извънредно десни политици афишират този ход за цензура.
Ограниченията в рекламата
Златна мина за измамниците. Това стана едно от измеренията на COVID-19 и пандемията. Още когато инфекцията набираше скорост в разнообразни платформи се появиха бизнесмени, които продаваха какви ли не артикули за предотвратяване от COVID-19. В някои европейски страни имаше и скандал с бързите проби, които се оказаха извънредно некачествени.
Такава продажба е ставала и благодарение на реклами във Фейсбук, а за измамата във Англия се разбра след следствие на управляващите на Острова.
Конспиративните теории
Специфичен тип дезинформацията към ковид цели да “докаже ” разнообразни изказвания - дали разхлабването на ограниченията е било вярно или не, както и политическите изказвания в пространството. Основни източници на подвеждащи обстоятелства са италианският министър председател Матео Салвини и американския президент Доналд Тръмп, да вземем за пример.
Заради изявленията на шефа на Белия дом обществената мрежа Twitter реши да слага знак за евентуално подвеждащо наличие в изявленията на Тръмп, макар че тогава ставаше дума за изказвания към изборния развой, а не поради пандемията.
Какво следва?
Пандемията неизбежно докара до фрапантни промени в медийния пейзаж и то за къс интервал от време. Въпреки това обаче специалисти са на мнение, че фирмите могат да създадат доста повече от това. Изразяват и терзания за това, че през идващите месеци обстановката ще стане още по сложна и политическата дезинформация ще стане доста по-трудна за преодоляване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР