Ана Мария Робъртсън, по известна като Grandma Moses, е доказателството,

...
Ана Мария Робъртсън, по известна като Grandma Moses, е доказателството,
Коментари Харесай

Grandma Moses, която започва да рисува на 70 години

Ана Мария Робъртсън, по известна като Grandma Moses, е доказателството, че в никакъв случай не е късно да започнеш да правиш това, което в действителност обичаш и да изявиш гениите си. Тя е самообразован художник, който стартира кариерата си в региона на изобразителното изкуство, когато е на към 70 години и оставя в завещание над 1500 картини, отразяващи пасторалния американски живот, подобен, какъвто го е претърпяла и запомнила.

Родена през 1860, прекарва по-голямата част от живота си, отдадена на селскостопански живот, който по-късно става съществена тематика в творчеството й. Израства като едно от десетте деца във фермата на родителите си. Напуска дома си единствено на 12, с цел да стартира да изкарва сама прехраната си като служащ в близка плантация. На 27 години се омъжва за Томас Мойсей, раждат им се общо 10 деца, само че единствено пет от тях оживяват. Ана Мария рисува през целия си живот, само че изцяло се отдава на изкуството, когато е на 67. По това време гибелта отнася брачна половинка й и това е единственият метод, по който тя съумява да се оправи със скръбта си.

До средата на 30-те, когато към този момент е минала 70-та си годишнина, посвещава по огромната част от времето си на изобразяване. Първият й огромен пробив се случва през 1938, когато един колекционер вижда нейни произведения, висящи в локален магазин и ги купува. На идната година някои от картините й са показани в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк в галерия на незнайни художници.

Grandma Moses черпи сюжетите от картините си непосредствено от паметта си. „ Получавам ентусиазъм и стартирам да рисувам; ще не помни всичко, всичко с изключение на по какъв начин нещата са били и по какъв начин да ги обрисувам по този начин, че хората да схванат по какъв начин сме живели. “

Често я назовават първичен художник, защото е самоука, само че тя съумява да си завоюва безчет фенове и почитатели. В средата на 40-те, нейните картини са възпроизведени като приветствени картички, което я прави известна пред по-широка публика. През 1949 печели премията на Женския народен прес клуб за артистичните си достижения и получава премията персонално от президента Хари Труман. Скоро сменя четката с химикал и стартира да написа записките си „ Историята на моя живот “.

Доживява дълбока напреднала възраст – напуща земята на цели 101 години, като за това време съумява да завоюва сърцата на милиони и да се трансформира в образец за ентусиазъм и доказателство, че в никакъв случай не е късно да извадиш нескрито трепетите на сърцето си.

Животът е подобен, какъвто си го създадем. Винаги е било по този начин и постоянно ще бъде!

Рисуването не е значимо. Важното е постоянно да си ангажиран.

Рисувам от горната страна надолу. Започвам от небето, след това планините, след това хълмовете, по-късно къщите, добитъка и едвам тогава хората.

Понякога поглеждам през прозореца, с цел да потърся цвета на някоя сянка или чудноват колорит на зеленото по дърветата, само че когато съм подготвена да рисувам, просто затварям очи и си представям картината.

Catching the Turkey, 1940

Morning Day on the Farm, 1951

Shenandoah Valley (1861 News of the Battle), 1938

Shenandoah Valley, 1938

The Quilting Bee, 1940-1950

Sugaring Off, 1955

Checkered House

Winter

Sugaring Off, 1943

Eagle Bridge Hotel, 1959

Checkered House, 1943

Country Fair, 1950

Joy Ride, 1953

Hoosick Falls, New York, in Winter, 1944

Christmas at Home

Waiting for Christmas, 1960

Morning Day on the Farm, 1951

Plow Boy, 1950

Taking in the Laundry, 1951

Wash Day, 1945

Catching the Turkey

Checkered House

Снимки:  Galerie St. Etienne, The White Snow Show
Картини: Wiki Art

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР