Ана Амато е само на 2 години, когато се мести

...
Ана Амато е само на 2 години, когато се мести
Коментари Харесай

Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони граждани на ЕС

Ана Амато е единствено на 2 години, когато се мести с родителите си във Англия преди 55 години. Тук минава животът ѝ, тук е учила и следвала, работила на разнообразни места и плащала налози. Винаги е била гражданин на Бристъл, омъжена е за британец и имат две деца английски жители. Но в никакъв случай не е кандидатствала за право на непрекъснато престояване.
Като нея са считали хиляди жители на страни от Европейски Съюз, за които Англия е дом от десетилетия. Само че вътрешното министерство не е според с Амато и предходната година ѝ отхвърля този статут, тъй като не разполагала с задоволително документи за него.

" В личната си страна си, тук е народна власт и като гръм от ясно небе ти споделят, че този път никой не знае какво ще се случи с теб ", разяснява унищожената италианка пред " Ройтерс ". " Къде да отида? Наистина е доста, доста плашещо ", добавя тя.

 Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони жители на Европейски Съюз
© Reuters

" Дейли мирър " споделя за сходен случай на българката Маги Филипова-Ривърс, която от 19 години живее в страната, следвала е в университета на Нюкясъл, омъжена е за британец и двете им деца са родени тук. Тя също е получила отвод да получи статут на непрекъснато пребиваваща. Филипова-Ривърс изяснява, че отговорът на управляващите бил, че не е предоставила документи от последните 5 години, обосноваващи за какво би трябвало да продължи да живее във Англия след Брекзит.

Тя живее в радчето Горинг на Темза и през май е определена за общински консултант от либерал-демократическата партия в Южен Оксфордшир, а в този момент се ядосва за какво към жителите на Европейски Съюз се отнасят по този метод. Всички би трябвало да аплайват по специфична скица, с цел да получат право да останат във Англия след 30 юни 2021 година Засега Филипова-Ривърс има статут на дълготрайно пребиваващ, само че не и на непрекъснато пребиваващ, с който ще има повече права.

Тя се надява, че в последна сметка казусът ѝ ще бъде организиран, само че е обезпокоена за това какво ще праявят хиляди като нея. " Голяма е заплахата за тези, които не работят или които са учили и следвали дълготрайно време. Мнозина от нас са пристигнали тук като студенти. "

" Дейли Мирър " напомня, че вътрешното министерство желае от претендентите документи за предходната им работа и който краткотрайно не работи наподобява е в неизгодна позиция. Българката добавя, че неприятности може да чакат и дамите, излезли в майчинство. " Право на уседналост може да се получи елементарно, в случай че си дошъл преди 5 години, имал си работа и работодателят ти е плащал осигуровки и налози. Но мнозина не са в такава позиция. Мнозина са без трудови контракти, в строителния бранш или да заработват по нещо от време в точния момент. "

Маги Филипова-Ривърс се притеснява, че след Брекзит, в случай че нямат статут на уседналост, доста от жителите на Европейски Съюз ще се сблъскват с компликации във всекидневието - намиране на работа, разкриване на банкова сметка или наемане на жилище.

 Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони жители на Европейски Съюз
© Reuters

Новият министър на вътрешните работи Прити Пател, известна с неприязънта си към имиграцията поради отворената граница за жители от Европейски Съюз, съобщи, че свободното им придвижване ще спре на 31 октомври - денят на Брекзит. Но след това несигурността за тази дата и рецензии от Европа я накараха да отдръпна думите си и да разгласи, че влезлите от Европейски Съюз ще получат 3 години право да останат.

Само че експерти от самата английска система за работа с мигранти предизвестиха, че срокът наподобява нереалистично къс. Сегашната скица за даване на статут за престояване проработи през март и към 31 юли бяха кандидатствали 1 040 600 жители на Европейски Съюз (от общо най-малко 3.5 млн.). Към този миг съвсем 952 000 молби бяха обработени, като над половината са получили право на определяне, само че цели 42% са с краткотраен статут при предстоящи след тестванията на системата към 32-34%.

Защитници правата на мигрантите запитаха дали системата не е построена по този начин, че в по-сложни случаи да дава краткотраен статут, с цел да не издава отводи в политически внимателен миг. За някои това към този момент звучи като дискриминация, кара ги да бъдат доста по-предпазливи, до момента в който са в страната, принуждава ги да се въздържат от пътешестване до родината, тъй като не са сигурни дали няма да ги спрат при завръщане на английската граница... Освен това отлагането на решението за статута на стотизи хиляди хора е бомба с часовников механизъм.

Получилите право на краткотрайна уседналост ще би трябвало да аплайват още веднъж за непрекъснато престояване откакто съберат 5 години престой, т.е. не по-късно от 2024 година Но това значи, че с цел да покажат 5 години трайно престояване на английска територия ще се усещат с лимитирана независимост да пътуват до родната си страна.

В края на август организацията, следяща за рекламните послания в страната, спря радио известия на вътрешното министерство поради подвеждаща информация. Излъчването им стартира на 13 април с изказване, че за онлайн кандидатстване в схемата за престояване е нужно да се посочат единствено паспорт или персонална карта. В реалност претендентите би трябвало в 27% от случаите да посочат още адресите, на които са живели през последните 5 години. От някои от претендентите се изисква и писмено доказателство за фамилни връзки. За живеещи в страната от години, само че отглеждащи децата си у дома или грижещи се за родственици, да вземем за пример, ситуацията става комплицирано.

" Гардиън " споделя за полякиня, която е в страната от 2002 година, само че поради незадоволително положително притежаване на британски позволила неточност при попълването на онлайн формуляра и удостоверила, че живее тук от по-малко от 5 години. " Чак след това осъзнах грешката, само че нямаше по какъв начин да се върна и да я поправя. "

Политици, деятели и медии предизвестяват да не се повтори така наречен скандал Уиндръш, в който на хиляди английски жители от региона на Карибско море бе отказано право да останат в страната, въпреки от десетилетия да живеят в нея. Някои от тях изгубиха работата си, други даже бяха нелегално депортирани.

 Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони жители на Европейски Съюз
© Reuters

Ако българите са се открили във Англия преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, защото техните права ще бъдат обезпечени по така наречен " скица за уседналост ", сподели пред БНР в края на август Васил Асенов - началник на службата по трудови и обществени въпроси в посолството на България в Лондон. Той подсети, че е значимо те да аплайват по тази скица до края на декември 2020-а година, само изключение вършат българите, получили английски паспорти.

Дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, техните права остават непроменени, твърди Асенов. " Те не престават да живеят и работят във Англия, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на опазване на здравето. Трябва да аплайват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година... Правата им ще бъдат обезпечени както при договорка, по този начин и при липса на договорка за Брекзит. " Близките на фамилиите с този статут ще могат да се причислят, в случай че желаят, до 29-и март 2022-ра година.

В страната публично живеят към 120 хиляди български жители, без децата и сезонните служащи. Преди месец над 54% от тях към този момент бяха кандидатствали за уседналост, сочат данни от библиотеката към Камарата на общините на английския парламент. Това подрежда България преди всичко като съответствие сред броя на кандидатствалите за статут по отношение на общия брой български жители във Англия. Но Асенов не цитира какъв брой са получили статут на уседналост и какъв тъкмо.

Проблемите застигнаха и известния френски занаятчия готвач Ришар Бертине, който живее и работи във Англия от 1988 година насам. Той има известна школа в Бат, издал е отличени с награди кулинарни книги, взел участие е в телевизионни излъчвания и с изненада схванал, че му е възложен статут на краткотрайно открил се до 2024 година, след коет отрябва още веднъж да кандидатства. От вътрешното министерство му дали отговор, че е кандидатствал за неверния статут, а той упорства, че е 99% сигурен, че това не е правилно. " И се притеснявам, че има доста хора в такава обстановка ", добавя французинът, който е женен за британка и имат 3 деца. " Ще има доста сълзи за доста хора. "

Неговият сътрудник Дамян Вавржиняк, който два пъти е готвил за кралското семейство и беше старши началник за лондонската олимпиада през 2012 година, е получил същия статут. Той кандидатствал с четирима другари, пристигнали през 2004-2005 година и единствено двама получили непрекъснат статут. Вавржиняк споделя, че са го създали от мобилен телефон и може нещо да не е наред с приложението, да са натиснали погрешен бутон или нещо да е прикрито в надписите със ситни букви. " Мислех си, че ще е елементарно, само че наподобява вътрешното министерство не са напълно подготвени за толкоз огромна интервенция. "

Вирендра Шарма, народен представител от опозиционната Лейбъристка партия и последовател на отаването в Европейски Съюз, споделя за " Ройтерс ", че казусът на италиантака Анна Амато е сигнал за неподготвеността на държавното управление за толкоз фрапантна смяна на имиграционната система.

 Къде да идем след Брекзит, питат Маги Филипова, Ана Амато и милиони жители на Европейски Съюз
© Reuters

Амато почнала да работи по споразумяване на статута си през 2017 година и към 3 месеца събирала документи за непрекъсната уседналост. Това са банкови извлечения, данъчни заявления, персонален номер за обществените осигуровки. Сега тя пресмята, че за съвсем 40 години работа в страната - в това число като шеф на пицария за доставка по домовете, персонален помощник и други - евентуално е платила половин милион паунда налози. В едно от известията в кореспонденцията с управляващите чиновник ѝ изяснява, че не покрива условията за непрекъсната уседналост, тъй като не е потвърдила, че " е работила, била е самонаета, студентка, търсеща работа или самоиздържаща се ".

Мога да аплайвам за английско гражданство, споделя Амато, само че е ми е обидно след половин век живот тук да минавам на проби по британски език и история и да заплащам 1000 паунда.

" Това е просто унизително. Всички поставяме някакви старания да имаме връзка с някое място или хора и внезапно ти изтръгват всичко това. То те дестабилизира, тревожи, стресира, визира всеки аспект от живота ти. Толкова е разочароващо. Защо би трябвало да аплайвам за право да се установя в личната си страна? "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР