Ан Бронте е най-малката от трите сестри Бронте, които оставят

...
Ан Бронте е най-малката от трите сестри Бронте, които оставят
Коментари Харесай

Излиза луксозно издание на Тайнствената непозната от Ан Бронте

Ан Бронте е най-малката от трите сестри Бронте, които оставят дълготраен отпечатък върху консервативната британска литература. Ан Бронте е родена на 17 януари 1820 година в графство Йоркшир. Когато е на година и половина майка й умира и грижата за трите девойки – Ан, Емили, Шарлот и брат им Патрик, поема тяхната вуйна.
През 1845 година сестрите вземат решение да обединят творчеството си в обща книга и заплащат за публикуването й. Но защото по това време не се гледа с положително око дамата да се занимава с писане, те се показват под псевдоними – Кърър (Шарлот), Елис (Емили) и Актън (Ан) Бел. През 1846 година са оповестени романите „ Агнес Грей “ от Ан и „ Брулени хълмове “ от Емили, а година по-късно - „ Джейн Еър “ от Шарлот.
Първият разказ на Ан е по-слабо посрещнат, само че вторият става събитие, което прекатурва визиите за модерна литература. „ Тайнствената непозната “ е оповестен в края на юни 1848 година и единствено за шест седмици тиражът се изчерпва. Смятан е за един от първите феминистични романи. За първи път ролята на дамата е прегледана в различен подтекст – тя е забелязана като самостоятелна, способна да вземе живота си в свои ръце. Това изказване е шокиращо за Викторианска Англия като с изключение на, че е в несъгласие с общоприетите правила на държание, престъпва и законите от това време. Критиките към творбата не са малко, което принуждава Ан да се обоснове за аргументите за написването на романа и да включи обръщението си във второто издание.
Гилбърт Маркъм е мощно заинтересован от Хелин Грейъм – красивата и тайнствена млада жена, която неотдавна се е преместила в Уайлдфел Хол дружно с петгодишния си наследник. Той бързо й предлага своето другарство, само че когато резервираното й държание и необщителен темперамент стават мотив за злословия измежду локалното общество, Гилбърт стартира да се пита дали доверието му не е било преждевременно. Едва когато Хелин му разрешава да прочете дневника й, нескрито излиза истината за един злополучен брак, от който тя е избягала, пробвайки се с всички сили да защищити детето си.
Разказана с духовитост и подигравка, историята на Хелин Грейъм изобразява битката на една жена за самостоятелност и независимост на духа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР