Ан Болейн е една от най-известните английски кралици, въпреки краткия

...
Ан Болейн е една от най-известните английски кралици, въпреки краткия
Коментари Харесай

Историята на Ан Болейн

Ан Болейн е една от най-известните британски кралици, макар късия си интервал на ръководство - едвам три години. Втора брачна половинка на крал Хенри VIII и майка на кралица Елизабет I, живота на тази велика жена е въодушевил не една и две книги, както и голям брой филми.

Рождената дата на Ан Болейн не може да се откри с акуратност. Дъщеря на сър Томас Болейн (впоследствие граф на Уилтшър и граф на Ормонд) и лейди Елизабет Хауърд, дружно с брат си израстват в замъка Хийвър в Кент. Баща й е бил любим на крал Хенри VIII, който го изпращал на доста дипломатически задачи в чужбина. В последните години експерти се сплотяват и слагат датата и на раждане някъде сред 1501 и 1507 година Има брат и сестра - Джордж и Мери.

Градейки кариерата си като посланик на Хенри VIII, в Европа Томас Болейн спечелил доста фенове, в това число херцхерцогиня Маргарет Австрийска, щерка на императорът на Свещената римска империя - Максимилиан I. През този интервал тя управлявала Холандия. Била толкоз впечатлена от Болейн, че предложила на щерка му Ан място в семейството си.

Обикновено, едно момиче трябвало да навърши дванадесет с цел да бъде удостоена с такава чест, само че е допустимо Ан да е била и по-малка. Ан направила положително усещане в Холандия с държанието и прилежността си. При Маргарет останала от пролетта на 1513 година досега, в който татко и урежда да прислужва на сестрата на Хенри VIII - Мери Тюдор, кралица на Франция.

Във Франция Ан била придворна дама на кралица Мери. След това и на петнадесетгодишната кралица Клод Френска, при която остава съвсем седем години. В семейството на кралството с изключение на френският, бъдещата кралица била увлечена и от мода, и религиозна философия. Предполага се, че е била с евангелистки убеждения.

Колкото повече пораствала, толкоз повече и чарът и нараствал, макар че има разнообразни отзиви за привлекателността и. Европейското обучение на Ан завършва през 1521 година, когато татко и я вика назад в Англия.

 Хенри VIII

Вследствие на спор за парцелите на Графство Ормонд, Ан била принудена да се омъжи за ирландският си братовчед Джеймс Бътлър, който бил със седем години по-голям от нея. Той умрял през 1515 година, оставяйки дъщерите си Маргарет Болейн и Ан Сейнт Лийджър като наследници.

Мери Болейн, по-голямата сестра на Ан Болейн се омъжила за Уилиам Кари, нисш аристократ. Това станало в наличието на Хенри VIII - скоро откакто Мери Болейн станала държанка на британския крал. Историците спорят за бащинството на едното или даже за двете деца на Мери Болейн от Хенри, които били родени по време на брака и с Уилям Кари. Хенри не е признал нито едно дете.

Ан се посочила пред обществото на грандиозното тържество в Шато Верт (Зеленият замък). Там тя взела участие в комплициран танц, партнирана от по-младата сестра на Хенри - Мери. Всички носели рокли от изтънчен бял сатен. Тя бързо се трансформирала в една от най-стилните и образовани дами в двора. Много млади мъже се състезавали за нея.

През 1526 година крал Хенри се влюбва в нея. Някои споделят, че Ан не се поддавала на опитите на краля да я прелъсти и отказвала да стане негова държанка. Но за по-малко и от година, той и предложил брак и Ан приела. Любовните писма на Хенри до Ан подсказват, че любовната им спекулация е останала неконсумирана през седемте години на ухажване. Въпреки това, Ан била бременна по време на женитбата.

Ан Болейн и Хенри VIII подписват брак през януари 1533 година, а през юни 1533 година Ан е коронясана като британска кралица.

На 7 септември 1533 година Ан ражда щерка - Елизабет I. Следват две несполучливи бременности, заради които тя не съумява да роди на краля обещания наследник. Враговете ѝ в двора се провеждат против нея, като употребяват възходящия интерес на краля към Джейн Сиймур. Срещу Ан е поведено следствие и е упрекната във вещерство, блудничество, невярност, изменничество, скрит план против краля. Въпреки неубедителните доказателства против нея, Ан Болейн е наказана и обезглавена в Лондонската кула на 19 май 1536 година

Женитбата на Ан с Хенри VIII и нейната екзекуция са единствено началото на огромна политическа и религиозна смяна. Това се оказва британската Реформация. Самата Ан Болейн приживе е била деен покровител за църковната промяна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР