Амулетът е предмет с естествен произход, на който се влагат

...
Амулетът е предмет с естествен произход, на който се влагат
Коментари Харесай

Амулети за здраве и сполука

Амулетът е предмет с натурален генезис, на който се влагат избрани качества. За разлика от талисмана, който би трябвало да се размахва или целува в избрани обстановки, то за амулета е задоволително единствено да бъде носен, с цел да работи.

През годините хората са поставяли амулети освен по себе си, само че и по къщите и добитъка си най-много за здраве и удача.

Мартеница

 Мартеницата е талисман за здраве и удача

Най-популярния талисман за здраве и удача в наши дни е мартеницата. Тя съставлява обредна по смисъл декорация от усукани червени и бели конци. Цветовете имат строго избран смисъл: аленото - кръв, живот, а бялото - непорочност, благополучие.

Наистина, тя не е от натурален генезис, само че е дотолкоз залегнала във фолклора на Балканските страни, че се смята способна да защищава от всичко.

Заешко краче

 Амулети и талисмани

Заешкото краче също е един от най-популярните амулети. Освен че се носи за шанс, то може да донесе и здраве. Това поверие е прокарано от античните хора. Здравите задни крайници на заека стъпват на земята преди предните, а в техните очи тази техника била толкоз впечатляваща, че даже го считали за магическо творение. За да ви донесе избраните облаги обаче, то би трябвало да бъде лявата задна лапичка на зайче, убито при пълнолуние от кривоглед човек.

Абракадабра

Най-странният по тип талисман, много незнаен за актуалния човек, е Абракадабра. Почти всичко сме чували тази магическа дефиниция, употребена от всевъзможни клоуни, вадещи зайчета от шапките си. Смисълът и символиката ѝ обаче надалеч не стопират до тук.

Пред Средновековието хората вярвали, че думата Абракадабра съставлява лекарство против треската. За да се излекува, болният е трябвало да носи пергаментов талисман с думата, изписана под формата на обърната пирамида:

 Абракадабра е вълшебна дума и талисман

Абракадабра

Абракадабр

Абракадаб

Абракада

Абракад

Абрака

Абрак

Абра

Абр

Аб

А

В някои страни даже се смятало, че е задоволително болният от тресчица просто да изпише думата няколко пъти, като всякога изпуска по една писмен знак, т.е. като в горе - показаното. Треската си отивала с махнатите букви.

Талисманът и амулетът са предмети, в който притежателя влага функционалностите. Всеки може да вземе случаен предмет и да счита, че той ще му донесе здраве и удача. В тази религия няма нищо неприятно, дори в противен случай – самовнушението, че нещо ни прави здрави и ни оказва помощ, е по-силно от всичко друго, и единствено може да улесни живота ни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР