Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната

...
Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната
Коментари Харесай

Основан е Амстердам

Амстердам е най-големият град в Нидерландия. Разположен е в западната част на страната, в провинция Северна Холандия. Градът, който с предградията си има население към 1,36 милиона души (2008), заема северната част на Рандстад, шестият по величина метрополен регион в Европа с общо население от към 6,7 милиона души.
Днешното име на града идва от Амстелердам (Amstellerdam), което значи „ яз на Амстел “, реката, преминаваща през града. Възникнал като малко рибарско селце в края на 12 век, вследствие на развиването на търговията през Нидерландския златен век Амстердам се трансформира в едно от най-големите пристанища в света. По това време градът е водещ център в региона на финансите и търговията и обработката на диаманти.През 19 и 20 век градът се разраства и се образуват голям брой нови квартали и покрайнини.
Амстердам е финансовата и културна столица на Нидерландия. В града са ситуирани седалищата на голям брой нидерландски институции и на 7 от 500-те най-големи компании в света, измежду които Филипс и Ай Ен Джи. Амстердамската фондова борса, най-старата в света, е ситуирана в центъра на града. Забележителностите на Амстердам, измежду които историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, кварталът на алените фенери и „ кофишоповете “ притеглят над 3,66 милиона задгранични гости всяка година.
Намира се в провинцията Северна Холандия, в Рандстад, на устието на реката Амстел в Ай. Асмтердамското пристанище е обвързвано посредством Нордзееканал със Северно море. Към 1 януари 2009 година в града живеят 758 198 души. Градският регион (Амстердам дружно с други прилежащи общини, виж Регионален орган Амстердам, Алмере и др.) наброява повече от 1,5 милиона поданици. Към региона може да се брои територията сред Алкмаар, Занстад, Пюрмеренд, Алмере, Амстелвен, Хофддорп, Харлем, Аймойден, Димен и Абкауде.
Климат
Амстердам се намира в зоната на умерения пояс, с огромно въздействие на морето върху климата на града. В града доминират северозападни ветрове, постоянно има шквалове и стихии. През зимата температурата рядко пада под 0 °C, поледици се появяват при напредването на студени въздушни маси от Скандинавия и Източна Европа. Лятото в града е топло, само че не горещо. Средната годишна стойност на преваляванията е 760 mm, като по-голямата част от тях са в интервала от октомври до март.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР