Амос Юга е един от лидерите в ЦСКА. Участник в

...
Амос Юга е един от лидерите в ЦСКА. Участник в
Коментари Харесай

Амос Юга: Саша Илич има характер на победител, трябва да сме уверени срещу Базел

Амос Юга е един от водачите в ЦСКА. Участник в паметния плейоф с Базел през 2020 година, през днешния ден Юга си спомня с наслада за оня мач и с вяра поглежда към идващия конфликт с швейцарския отбор.

- Какво стимулира Амос този сезон да е още по-добър?

- Как треньорът го е трансформирал?

- Кое е най-важното във футбола и по какъв начин той самият гледа играта?

- Кои са най-силните мемоари от отстраняването на Базел преди две години и с какво идните мачове ще са по-различни?

Ето какво отговори Амос Юга за клубния уебсайт на " алените ":
 Стамен Белчев: ЦСКА се показва доста добре досега и има огромни шансове против Базел
Стамен Белчев: ЦСКА се показва доста добре досега и има огромни шансове против Базел

" Няма по какъв начин ЦСКА да бъде новобранец "

Спомням си насладата след успеха над Базел. Всички бяхме доста щастливи. Точно бях дошъл от предходния ми клуб. Предишният сезон не беше елементарен за мен и два месеца, откакто пристигнах, към този момент бях в груповата фаза на Лига Европа. Бях доста благополучен. Спомням си видеото от съблекалнята, всички бяхме радостни. А откакто се прибрахме в София, почитателите ни чакаха на летището. Беше превъзходно.

Последните месеци бяха сложни. Дори краят на предишния сезон със изгубения край, последният мач, целият втори полусезон не беше добър. Но в този момент имаме нов треньор, нов тим. Имаме нова настройка. Мисля, че този сезон, даже и когато не играем добре, ще демонстрираме борбеност и дух. Ако сте гледали първите ни мачове, може и да не сме играли добре, само че се борим и си проличава другият нрав. Всички се движим дружно, като едно цяло сме. Трябва да съхраним това.

Този треньор има темперамент на победител. Дори и на подготовка, той желае да побеждава. Като играем с голове, той желае постоянно да печели. Тази своя настройка той придвижва върху нас. Това може да се види на терена.

Най-трудното във футбола е футболният разсъдък. Може да имаш скорост, да имаш техника, само че най-съществен е интелектът. Трябва да усещаш футбола. Да, треньорът ще ти даде тактиката, ще имаш проект, само че играта се трансформира всякога, всяка обстановка е друга, тъй че би трябвало да се ориентираш, да усещаш, да знаеш къде е твоят съперник. Не може да разчиташ единствено на качествата си, би трябвало да знаеш и слабостите на съперника и да атакуваш тях. Ако искаш да спечелиш, би трябвало да знаеш слабостите на съперника.

Като бях дребен и гледах футбол, ми правеха усещане техниката на играчите, трикчетата. А в този момент, когато виждам футбол, не виждам на играта като дете. Ако единият тим вкара, не ме интересува дали голът е хубав - не. Интересува ме за какво е отбелязал, какво придвижване са създали и за какво съперникът го е позволил.

Новият треньор има вяра в мен. Той ме провокира, като ми споделя, че съм един от водачите в тима, че би трябвало да имам повече отговорности. А това за мен е напрежение в позитивен смисъл и аз съм благополучен да поема тази отговорност. Тук съм от три години. На съвсем 30 години съм, имам по-голям опит от множеството играчи. Ние сме млад тим, тъй че е наша работа - на мен, на Юрген, на Бусато, да помогнем на тима.

Това е плейоф. Имаме два мача и знаем, че половината сезон зависи от тези мачове. Когато подписах с ЦСКА, пристигнах за това. Последните два сезона играхме в Европа, уповавам се, че и този ще е по този начин. Базел имат различен тим, ние имаме различен тим, в този момент ще играем два мача, тъй че ще бъде изцяло друго. Честно казано, въобще няма потребност да мотивираме тима, тъй като когато играеш против Базел, когато играеш плейоф, нямаш потребност от спомагателна мотивация. Достатъчно стимулиран си. Трябва да спечелим. Това е. Трябва да спечелим. Не ни интересува дали ще е с 1:0, 3:2, не ме интересува дали играем красиво, или не. Най-важното е да победим и да се класираме за груповата фаза.

Когато последните два сезона си спечелил в плейофите, си по-уверен. Разбира се, че има напрежение, само че още веднъж - в позитивен смисъл. Просто би трябвало да бъдем уверени. Да, би трябвало да внимаваме с тима на Базел, само че би трябвало и да имаме вяра в себе си и да влезем 100% в мача. "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР